Charles Duryea

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles (vasemmalla) ja J. Frank Duryea moottorivaunussaan vuonna 1894.

Charles Edgar Duryea [dɔɹeɪɑ] (15. joulukuuta 1861 – 28. syyskuuta 1938) oli amerikkalainen insinööri. Charles ja hänen veljensä Frank valmistivat Amerikan ensimmäisen polttomoottorikäyttöisen ajoneuvon ja ajoivat sillä maantiellä.[1]

Historiaa[muokkaa]

Charles Duryea syntyi maanviljeljäperheeseen Illinois'n osavaltiossa, lähellä Cantonin kaupunkia. Saatuaan high school -opintonsa päätökseen, Charles muutti Washington D.C:hen, työskentelemään polkupyöräteollisuudessa. Charlesin nuorempi veli Frank seurasi perässä 1880-luvun lopulla. 1890-luvun alussa veljesten tie oli vienyt heidät Massachusettsiin. Veljeksistä Charles oli sunnittelija ja innovaattori, Frank taasen mekaniikan kädentaitaja.

Charles oli vuonna 1886 pidetyillä Ohion messuilla tutustunut polttomoottoriin ja hänen mieleensä syntyi ajatus sellaisen käyttämisestä vaunujen liikuttamiseen hevosen sijasta. Charles työsti paperille oman moottorinsa suunnitelmat ja sai niiden taakse rahoittajan. Charles Duryean suunnitelmiin perustunut ajoneuvo oli käytännössä hevosrattaat, joiden voimanlähteeksi oli asennettu 4-hevosvoimainen, 1-sylinterinen moottori. Todellisuudessa Duryean hevoseton vaunu oli Frankin aikaansaannos. Hän testasi ja kokeili, pitäen alkuperäisestä suunnitelmasta ne asiat jotka toimivat, hylkäsi ne jotka eivät toimineet ja suunnitteli itse uutta. Vaunun testaus ja kehitysvaiheessa Charles Dryea oli omiin liiketoimiinsa liittyvissä asioissa kaukana Illinoisissa.

Duryean hevosettoman vaunun ensimmäinen koeajo tapahtui 21. syyskuuta 1893, Massachusettsin Chicopeessa, erään paikallisen maanviljelijän tiluksilla. Ensimmäinen testiajo maantiellä ajettiin Massachusettsin Springfieldissä marraskuun 10. päivä samana vuonna. Marraskuun 28. päivänä 1895 Frank Duryea osallistui heidän hevosettomalla vaunullaan Chicago Times-Herald -kilpailuun, ensimmmäiseen Amerikan mantereella ajettuun moottoroitujen ajoneuvojen kilpailuun, voittaen sen. Kilpailun voitto herätti kiinnostusta Duryea Motor Wagoniin ja niiden kaupallista valmistusta varten Charles Duryea keräsi joukon kiinnostuneita sijoittajia ja perusti Duryea Motor Wagon Companyn Springfieldiin saman vuoden aikana. Vuoden 1896 loppuun mennessä veljekset olivat myyneet autoaan jo 13 kappaletta. Näistä kymmenen ensimmäistä olivat myös historian ensimmäiset Yhdysvalloissa myydyt autot.[1]

Tässä vaiheessa veljesten tiet erkanivat toisistaan ja heidän yhtiönsä toiminta lopetettiin. Eri lähdetiedot tarjoavat erilaisia syitä erolle, mutta varsinaista faktaa ei asian tiimoilta ole.[2] Tammikuussa 1900 Charles Duryea muutti Pennsylvanian Readingiin. Tultaessa vuoteen 1901, Duryea ja hänen liikekumppaninsa olivat perustaneet Duryea Power Company -nimisen yhtiön, joka valmisti monenlaisten tarve-esineiden ohella myös autoja. Vuoden 1902 aikana tehtaan tuotantoa koettelivat monet vaikeudet, kuten esimerkiksi kaupungin läpi virtaavan Schuylkill-joen suurtulva ja Duryealta valmistui ainoastaan yksi 3-pyöräinen, 3-sylinterinen ajoneuvo viikossa. Niiden suurin ostajakunta olivat lääkärit, joiden tulotaso riitti moottoriajoneuvon hankkimiseen. Duryean kolmipyörät olivat laadukkaita ja varmatoimisuuden ohella myös voimakkaita. Missä olosuhteet sen sallivat, niiden huippunoeus nousi jopa 20 mailiin tunnissa (32 km/h).

Vuoden 1905 paikkeilla Duryean tuotantovauhti 50 työntekijän voimin oli 60 autoa vuodessa, jota voidaan pitää kohtuullisena lukuna, työntekijöiden määrään ja auton myyntihintaan suhteutettuna. Charles Duryean auton myyntihinta oli noin 1600 $, kun muut saman luokan autot maksoivat noin 2000–3000 $. Yhtiö kuitenkin kaatui osakkaiden välisten erimielisyyksien johdosta vuonna 1907. Charles Duryealla oli edelleen visio valmistaa edullinen auto maaseudun huonoille teille. Hän suunnitteli uuden, kevyen ja yksinkertaisen auton, jonka voimanlähteenä toimi ilmajäähdytteinen, 2-sylinterinen moottori. Autolle annettiin nimi "Buggyaut" ja Duryea aloitti niiden valmistuksen Readingista vuokraamassaan työtilassa. Vaikka Buggyaut oli kahden hengen korilla myyntihinnaltaan juuri tähän aikaan markkinoille tullutta Fordin T-mallia edullisempi (Duryea 700 $, Ford 850 $), jäi sen suosio vaisuksi. Duryea sulki verstaansa vuonna 1914 ja jätti Readingin taakseen.

Vuonna 1916 Duryea teki vielä yhden yrityksen tuoda markkinoille ajoneuvo, joka edusti hänen näkemystään edullisesta kansanautosta. Hän perusti Pennsylvanian Philadelphiaan Duryea Gem Manufacturing Co. nimisen yhtiön, valmistamaan suunnittelemaansa kolmipyöräistä ajoneuvoa. Vaikka Duryea Gem oli hankintahinnaltaan ja ylläpitokuluiltaan edullinen, ei se enää kiinnostanut ostajia siinä määrin, että varsinainen tuotanto olisi edes käynnistynyt. Kuuden valmistuneen yksilön jälkeen yhtiön toiminta lopetettiin ja Gem jäi viimeiseksi Charles Duryean valmistamaksi ajoneuvoksi.[3]

Duryean veljesten vielä työskenneltyä yhdessä, Charles ei antanut veljelleen heidän autonsa suunnittelu- ja valmistustyöstä tälle kuulunutta arvostusta. Tosiasia kuitenkin oli, että ilman Frankin mekaanista lahjakkuutta Charles oli kyvytön kehittämään mitään uutta. Hänen ajoneuvotekniikkansa ja niiden arkkitehtuuri jumittui paikoilleen aikana, jolloin se yleisellä tasolla laukkasi eteenpäin hurjaa vauhtia.[4]

Charles Duryea menehtyi sydänkohtaukseen kotonaan Philadelphiassa syyskuun 28. päivänä 1938.[5]

Lähteet[muokkaa]

  1. 1,0 1,1 Wayne Ferens: The Duryea Motor Wagon: There's a First Time for Everything – MotorCities, 2. joulukuu 2020. Viitattu: 1. kesäkuu 2021.
  2. Justin Martinez: America’s First Automobile: The Duryea Brothers’ Role in Reforming Transportation – StMU History Media, 29. lokakuu 2018. Viitattu: 12. kesäkuu 2021.
  3. Duryea Gem – All Car Index, Viitattu: 19. kesäkuu 2021.
  4. Duryea – History of Early American Automobile Industry - Chapter 3, Viitattu: 14. elokuu 2021.
  5. Charles Duryea, auto's inventor, taken by death – Ellensburg Daily Record, 28. syyskuu 1938. Viitattu: 19. kesäkuu 2021.