Cadillac Model Thirty

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cadillac Model Thirty vm 1912

Cadillac Model Thirty on vuosina 19091914 valmistettu auto. Vuosimallin 1912 Model Thirty (30) oli ensimmäinen sarjatuotantoauto, jossa oli sähkökäynnistys eli käynnistysmoottori, käynnistyskammen sijasta.

1912 Cadillacissa yhdistyivät Ketteringin ja Delcon sähkölaitteet: sytytys, käynnistys ja valaistus. Cadillacin ja Delcon sähkökäynnistys yleistyi nopeasti Yhdysvalloissa, 1916 jopa 96 % maan automalleihin oli saatavana sähkökäynnistys. Sähkökäynnistys yleistyi pian myös Euroopassa.

Kori[muokkaa]

6 eri korimallia: Touring, Phaeton, Torpedo, Roadster, Coupe ja Limousine. Akseliväli 295 cm, raideleveys 142 cm (saatavana myös 155 cm raideleveys). Touring-malli painaa 1140 kiloa. Ohjauspyörä on oikealla, huolimatta oikeanpuoleisesta liikenteestä.

Cadillac Model Thirty maksoi Yhdysvalloissa vuonna 1912: Touring, Roadster ja Phaeton 1800, Torpedo 1900, Coupe 2250 ja Limousine 3250 dollaria.

Moottori[muokkaa]

R4-bensiinimoottorin iskutilavuus on 4692 cm³. Sylinterin mitat ovat 114,3 × 114,3 mm. Teho 24,1 kW /? r/min (32,4 hv), vääntömomentti ei tiedossa.

Mittaukset[muokkaa]

Huippunopeus 80 km/h (50 mph). Kulutus on noin 18 L/100 km.

Kehitys[muokkaa]

Insinööri Charles F. Kettering suunnitteli sähkökäyttöisen kassakoneen niitä valmistavassa yhtiössä. Hänen tuttavansa toimi Cadillacin palveluksessa ja ehdotti, että Kettering kehittäisi autojen sähkölaitteita. Kettering kehitti oman Cadillacinsa sytytystä. Vierailtuaan Cadillac-tehtaalla hän sai tilauksen valmistaa sähkölaitteet koko vuoden Cadillacin tuotantoon, 8000 autoon.

Delcon kehittämä sähkölaite tuli vakiovarusteeksi vuosimallin 1910 Cadillac Model Thirty:in. Delcon sähkölaite antoi voimakkaamman kipinän ja tarkemman ajoituksen (kuin magneetto), jolloin akkujen ikä piteni. Huolto oli helpompaa, kun oli vain yksi säätökohta. Kettering kehitti sähkökäynnistyksen ja sai sille patentin 1911. Hän sai tilauksen 12 000 sähkökäynnistyslaitteesta, aluksi kysyntä oli valtavaa.

Muuta[muokkaa]

Myöhemmin samana vuonna 1912 Lanchester otti käyttöön saman sähkökäynnistyksen.

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 4/1986
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Cadillac_Model_Thirty-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä saksankielisen Wikipedian Cadillac_Model_Thirty-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Starter_(engine)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Käynnistysmoottori-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.