AutoWiki:Ohje

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pakollinen pysahtyminen.gif Tämä artikkeli on toistaiseksi suojattu muokkaamiselta.
Syy: sotkeminen.
Mikäli haluat muokata artikkelia, ota yhteys ylläpitäjään tai kirjoita artikkelin keskustelusivulle.

Tämän ohjeen idea on kertoa joitakin peruskohtia AutoWikin käytöstä. Suosittelemme ohjeen lukua, jos et ole ennen touhunnut wiki-pohjaisten projektien kanssa. Vaikka olisitkin käyttänyt Wikejä, ohjeen silmäily opettaa AutoWikin erikoispiirteet.

Wiki lyhyesti

Wikiwiki on Havajin kieltä ja tarkoittaa nopeaa. Wikejä saa kuka tahansa muokata, käyttäjätunnuksella tai ilman. Suosittelemme käyttäjätunnuksen hankintaa. Wikien hienous on juuri helppo muokattavuus. Wikejä on monissa eri projekteissa, tietosanakirjoista matkaoppaisiin.

Tekijänoikeudet

Autowikissä saa julkaista vain omia tekstejä tai sopivalla lisenssillä julkaistua tekstiä. Suomenkielisen Wikipedian ohjeet käyvät pääosin tänne. kts. suomenkielisen Wikipedian ohje

Uuden sivun tekeminen

Uuden sivun voit tehdä helposti painamalla punaista linkkiä jollain toisella sivulla, tai siirry-toiminnon avulla kirjoittamalla uuden sivun otsikko ja "luo uusi sivu". Nimeä artikkelisi aina yksikkömuotoon (ei "autot", vaan "auto")

Älä luo tynkiä tai muuta roskaa

Tynkiä ei kannata luoda, ne eivät auta projektiamme eteenpäin, sillä ne eivät sisällä mitään olennaista tietoa aiheesta, tai pahimmillaan ne eivät sisällä tietoa edes mikä aihe on kyseessä. Roskia, eli poistettavia sivuja ei saa luoda. Jos luot roskaa jatkuvasti, voit saada eston AutoWikiin.

Kielioppi

Luo kirjoittaessasi kieliopillisesti hyvää tekstiä. Tässä muutamia kohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Älä aloita lausetta vuosiluvulla, aloita se esim. "Vuonna 1999 tehtiin sitä ja sitä.." (ei "1999 tehtiin..")
  • Moottorin tilavuudesta kirjottaessa käytä pisteen tilalla pilkkua, esim. "2,5-litrainen", pistettä voi käyttää jos kyseessä on mallimerkintä
  • Jätä luvun ja yksikön tunnuksen väliin välimerkki, esim. "100 hv" (ei "100hv")
  • Käytä väliviivaa oikein:
    • Kirjoittaessasi vuosiluvuista, nimistä, tms., esim. "1990-luvulla" (ei "1990 luvulla" tai "1990 -luvulla"), "Volvo-merkkinen" (ei "Volvo -merkkinen"), "Bosch K-Jetronic -ruiskutusjärjestelmä" (ei "Bosch K-Jetronic ruiskutusjärjestelmä" tai "Bosch K-Jetronic-ruiskutusjärjestelmä")
    • Kahden luvun välillä ajatusviivaa, esim. "100–200" (ei "100 - 200")
  • Muistathan että kansallisuudet kirjoitetaan pienellä. Esimerkiksi japanilainen, ei Japanilainen.

Otsikointi

Otsikoi artikkelin väliotsitkot ainakin kahdella "="-merkillä. Yhdellä merkillä otsikoidut otsikot ovat yhtä suuria kuin artikkelin nimi sivun yläreunassa ja niiden käyttö voi olla lukijaa hämmentävää.

Artikkelimalleja

Seuraavassa artikkelimalleja eri artikkelityypeille. Käytä malliartikkelia aina kuin mahdollista, näin saamme AutoWikiin tasalaatuisen ulkonäön. Sivujen runkojen ei tietenkään tarvitse olla täysin mallien tapaisia mm. otsikoiltaan, mutta tee aina mallien mukainen infoboksi oikeaan reunaan!

Pikaohje uuden autosivun tekoon

Valitse joku automalli, esimerkiksi Volkswagen Golf mk2 ja paina sen linkki Volkswagen Golf-sivulle, ja jos sivua ei ole olemassa, aloita sen editointi (käytä artikkelimallia AutoWiki:Mallisarja). Avaa toinen selainikkuna, mene sillä sivulle AutoWiki:Malli ja paina sen yläreunasta "muokkaa". Copypastea kaikki teksti sinne sivulle mitä olet alkamassa tekemään ja päivitä copypasteen oikeat tiedot. Jos et tiedä jotain kohtaa, jätä se kysymysmerkiksi tai tyhjäksi.

Jos artikkeliin ei ole linkkiä, kirjoita sen nimi osoiteriville www.autowiki.fi/index.php/ -tekstin jälkeen.

Jos olet epävarma jostain, katso millaisia sivuja muut ovat tehneet (älä kuitenkaan ota mallia lyhyistä ja huonoista sivuista :). Katso vaikkapa Fiat_1300/1500 tai jos teet pitkää sivua FSO Polonez.

Jos et osaa muotoilla sivua täydellisesti se ei haittaa kunhan saadaan jotain sisältöä, artikkeleita voivat sitten muut parantaa tarvittaessa. Pyritään kuitenkin tekemään kerralla oikein.

Lähteet

Lähteet on artikkeliin aina syytä merkitä jo kohteliaisuussyistä. Jos olet kopioinut suomenkielisestä Wikipediasta tietoa (Wikipedia on GFDL-lisenssillä, sieltä saa kopioida), käytä seuraavaa mallinetta: {{wikipedia|artikkelin_nimi_josta_kopioit}}. Jos kopioit englanninkielisestä Wikipediasta, käytä seuraavaa mallinetta: {{enWikipedia|artikkelin_nimi_josta_kopioit}}.

Sivujen muokkaus

Sivuja voit muokata painamalla muokkaa-linkkiä sivun yläreunasta. Joillain wikin toiminnan kannalta tärkeillä sivuilla tilalla lukee lähdekoodi, joka tarkoittaa että sivu on suojattu ei-ylläpitäjien muokkauksilta. Komentoja voit testata hiekkalaatikolla.

Luokat

Jokaisella sivulla on oma luokkansa. Luokat ovat suunniteltu helpottamaan sivujen lajittelua ja tiedon löytämistä. Luokkan saa asetettua jollekin sivulle kirjoittamalla sen loppuun [[Luokka:Luokan nimi]], jossa luokan nimi korvataan luokalla. Sivulta special:categories löytyy kaikki luokat, ja tärkeimmät ovat laitettu sivulle AutoWiki:Luettelo luokista. Älä luokittele artikkelia luokkaan ja sen luokan alaluokkaan, kuten moottoria luokkiin Tekniikka ja Moottorit. Laita se vain luokkaan Moottorit.

Luetteloiden luokittelu

Esimerkiksi Luettelo Ford-moottoreista -sivu luokitellaan:

  • Luettelot-luokkaan (F-kirjaimen alle)
  • Aihetta käsittelevään luokkaan (Ensimmäisten joukkoon)

Eli siis: [[Luokka:Luettelot|Ford-moottoreista]][[Luokka:Ford moottorit|*Luettelo]]. Näin siksi, että luettelo menee Luettelot-luokkaan oikeaan paikkaan (eli F-kirjaimen alle) ja Ford moottorit -luokkaan ensimmäisten joukkoon (*-merkin alle).

Uuden luokan luominen

Kun kirjoitat artikkelin ja luokittelet sen luokkaan, jota ei ole vielä olemassa, luot samalla uuden luokan. Luokkien hierarkia on tärkeää AutoWikin käytettävyyden kannalta, joten luokittele luomasi luokka aina jonkin muun luokan alaluokaksi. Ylin luokka hierarkiassa on Pääluokat-luokka, mutta älä luo sinne uusia luokkia ellei muuta vaihtoehtoa ole. Esimerkiksi VAG-luokka on Konsernit-luokan alaluokka. Luokalla voi olla useita yliluokkia, esimerkiksi Audi-luokka on VAG- , Merkit ja Saksa-luokan alaluokka.

Luokan kuvaukseen tulisi panostaa edes jonkin verran, tai siitä voi jopa tehdä luokan "aloitussivun", josta on linkkejä luokassa oleviin aiheisiin tai alaluokkiin. Kuvauksessa tulisi olla linkki luokan pääsivuun, esimerkiksi Ford-luokassa on linkki Ford-sivuun. Luokka luokitellaan alaluokaksi lisäämällä sivun "Luokka:Luokan nimi" loppuun merkintä [[Luokka:Yliluokka]].

Merkki-sivun luokittelu

Merkkisivut eli esim. Volvo merkkisivun loppuun lisätään [[Luokka:Volvo]], joka tulee luokitella seuraaviin luokkiin: merkit, konserni (jos on) ja maa.

esim.
[[Luokka:Merkit]]
[[Luokka:Ford Motor Company]]
[[Luokka:Ruotsi]]

Mallien luokittelu

Automallit luokitellaan Mallit-luokkaan mallinimen kirjaimen alle sekä merkin luokkaan. Esimerkiksi lisätään mallisivun loppuun:

[[Luokka:Ford|Taunus]]
[[Luokka:Mallit|Taunus]]

Linkit

Linkkejä voi, ja kannattaa laittaa sivuille. Harvalla sivulla on liikaa linkkejä. Linkin saa muodostettua kirjoittamalla [[artikkelin nimi|linkin teksti]]. Jos haluat muodostaa AutoWikin ulkopuolella olevaan kohteeseen linkin, voit tehdä sen näin: [http://www.sivunosoite.com Linkin teksti]. Linkit merkitään artikkelin loppuun, jos ne ovat erillinen osio, sisäiset linkit ennen ulkoisia.

Tärkeät mallineet

Mallineiden (engl. template) avulla artikkeleihin voidaan lisätä helposti samanlaisia elementtejä: taulukoita, huomautuksia, linkkejä jne. Autowikissa on monia valmiiksi tehtyjä mallineita jotka helpottavat sivujen tekemistä ja joilla saadaan sivuille samanlainen ulkoasu.

Laita sivulle joko malline {{tynkä}} tai {{poista}}-malline, jos löytämäsi artikkeli on toivottoman lyhyt. Nämä mallineet helpottavat poistamaan turhia sivuja ja luokittelemaan lyhyet sivut. Kaikki mallineet on listattuna sivulla Luettelo_mallineista

Kuvat

Kuvia voit tallentaa tallennussivulla. Saat tallentaa vain omia eli itseottamiasi kuvia (merkitse {{Oma}}), tai kuvia, jotka ovat selvästi merkitty Public Domainiksi, Creative Commonsiksi tai GFDL-lisenssille. Lisenssi tarkoittaa tässä tapauksessa sitä miten kuvaa saa kopioida. Merkitse GFDL-lisenssikuville niiden tekijä, jos lähteessä se on mainittu. Jos et ole varma onko sinulla lupa käyttää kuvaa ja löysit sen joltakin web-sivulta, ÄLÄ TALLENNA SITÄ TÄNNE. Kirjoita kuvatekstiin (yhteenvetokenttä) aina sen tekijänoikeuksia osoittama malline {{Oma}}, {{PD}}, {{GFDL}}, {{GPL}} {{Lupa}}, {{Lehdistö}}, {{CC}}, {{CCA}}, {{CCA-2.5}}, {{CC-2.5}}, {{CC-3.0}}, {{CC-4.0}} tai {{Attribution}}. Logoille voit käyttää {{Logo}}-mallinetta. Katso lisätietoja lisensseistä: Malline:Oma, Malline:PD, Malline:GFDL, Malline:GPL, Malline:Logo, Malline:Lupa, Malline:Lehdistö, Malline:CC,Malline:CCA,Malline:CCA-2.5, Malline:CC-2.5, Malline:CC-3.0, Malline:CC-4.0 ja Malline:Attribution.

Jos kuvalle ei löydy sopivaa lisenssimallinnetta, kopioi kuvan lisenssi tekstimuodossa kuvan sivulle (yhteenvetokenttä).

Kuvia voi yrittää etsiä esim. http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page sivustolta. Katso kuvan lisenssitiedot ja lisää se kuvaan samalla kun lisäät tänne. Kuvia voi etsiä myös eri maiden Wikipedia sivustoilta esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page tai http://de.wikipedia.org/wiki/Hauptseite. Kuvia voi yrittää löytää myös automerkkien pressisivuilta, nämä kuvat on yleensä tarkoitettu lehdistölle, joten niihinkin olisi hyvä pyytää erikseen lupa.

Yhteenveto

Artikkelin muokkausruudun alla on laatikko, jonka edessä lukee Yhteenveto:. Siihen on hyvä kirjoittaa mitä olet artikkelille tehnyt. Vetoapua yhteenvedon tekoon saat yhteenveto-sivulta.

Artikkelitoiveet

Sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet otetaan vastaan artikkelitoiveita, joita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Keskustelu ja avunanto

Voit keskustella artikkeleista artikkelien keskustelustelusivuilla, joille pääset klikkaamalla artikkelin yläpalkista "keskustelu". Myös käyttäjille voit keskustella samalla tapaa. Jos haluat keskustella yleisesti projektista/ongelmista/jostain muusta, mene kahvihuoneeseen, ja kirjoita huolesi. Muista aina allekirjoittaa kirjoituksesi kirjoittamalla neljä aaltoviivaa (~~~~) kirjoituksesi perään tai painamalla allekirjoitusnappia (muokkausruudun toinen nappi oikealta).

Jos kaipaat nopeasti apua jossain projektiin liittyvässä, tai haluat tulla muuten vaan keskustelemaan muiden AutoWikistien kanssa reaaliaikaisesti, tule IRC-kanavallemme "#autowiki" IRCNetiin.

Lisenssi

AutoWiki on GFDL-lisenssillä, joka tarkoittaa, että sisältöä saa vapaasti kopioida jos vaan mainitsee AutoWikin lähteeksi ja ei muuta GFDL-lisenssiä toiseksi lisenssiksi.

Ulkoisia linkkejä