Albert Lemaître

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peugeot Type 7:llä Pariisi - Rouen -kilpailussa toiseksi ajanut mutta ykköseksi sijoittunut Albert Lemaître, kuvassa vasemmalla taempana. Hänen vieressään etuistuimella moottoroidun liikkumisen pioneeri Adolphe Clément-Bayard

Albert Lemaître [al.bɛʁ lə'mɛtʁ] (1864 – 1906) oli ranskalainen, autoilun alkuaikojen kilpa-ajaja. Hän oli ensimmäinen polttomoottorisella ajoneuvolla maaliviivan ylittänyt henkilö tapahtumassa, jota pidetään maailman ensimmäisenä organisoidusti järjestettynä autokilpailuna. Vuonna 1894 ajetussa Pariisi – Rouen -kilpailussa maaliviivan ylitti ensimmäisenä Jules-Albert de Dion, mutta hänen höyrykäyttöinen ajoneuvonsa ei täyttänyt kilpailun järjestäjän vaatimuksia ajoneuvon turvallisesta ja helposta käytettävyydestä ja edullisesta hinnasta. Albert Lemaître saapui maaliin 3 minuuttia ja 30 sekuntia de Dionin jälkeen. Kilpailun pääpalkinto jaettiin Peugeot Type 7:n ja Panhard et Levassor 3HP:n välillä.[1]

1890-luvulla Lemaître osallistui kilpailuihin ja ajotapahtumiin Peugeotilla, mutta tehtaan vetäydyttyä 1900-luvun alussa kilpailutoiminnasta, hän siirtyi ajamaan Mercedesiä.

Toukokuussa 1906 Lemaître surmasi rakastajansa luo muuttaneen ja avioeroa vaatineen vaimonsa. Tämän jälkeen Lemaître ampui itseään päähän, mutta hän kuoli vasta myöhemmin sairaalassa. Syyskuussa 1906 oikeus vapautti hänet syytteistä, koska se katsoi toteennäytetyksi, että kyseessä oli intohimorikos.[2]

1894 – Pariisi – Rouen[muokkaa]

Pääartikkeli: Pariisi-Rouen 1894 -kilpailu

Heinäkuun 22. päivänä vuonna 1894 sanomalehti Le Petit Journal'n kustantaja Pierre Giffard järjesti Pariisista Roeniin ajetun kilpailun, jota pidetään maailman ensimmäisenä virallisesti järjestettynä autokilpailuna. Concours des Voitures sans Chevaux -tapahtuman yksi tarkoitus oli edistää turvallisten, helppokäyttöisten ja edullisten "hevosittomien vaunujen" kehittymistä. Helppokäyttöisyydellä järjestäjä tarkoitti ajoneuvoa, joka ei vaatinut erillistä mekaanikkoa tai koneenkäyttäjää. Koska de Dionin höyrykäyttöinen vetokone vaati lämmittäjän, ehto helppokäyttöisyydestä ei täyttynyt järjestäjän määrittelemällä tavalla.[1]

Lemaîtren ajama 50 kilometrin mittainen karsinta-ajon reitti Pariisista Mantes-la-Jolie'hin (kunta Pariisin länsipuolen esikaupunkialueella noin 48 kilometrin päässä Pariisin keskustasta) kulki Bezons'n, Houilles'n ja Maisons-Laffitte'n kautta ja hän suoritti sen perjantaina 20. päivä heinäkuuta. 126 kilometrin mittainen pääkilpailu Pariisista Roueniin starttasi Porte Maillot'sta ja kulki reittiä Boulognen metsä – Neuilly-sur-Seine – Courbevoie – Nanterre – Chatou – Le Pecq – Poissy – Triel-sur-Seine – Vaux-sur-Seine – Meulan – Mantes-la-Ville. Mantes'ssa Lemaîtren autokunta piti kol 12.00 – 13.30 kestäneen lounastauon, sinne hän saapui kärkisijalla, ajalla 2 tuntia 36 minuuttia. Kilpailun toinen osuus kulki reittiä Vernon, Eure – Gaillon – Pont-de-l'Arche – 'Champ de Mars', Rouen. Lemaître selvitti 80 kilometrin mittaisen taipaleen ajassa 4 tuntia 15 minuuttia. Lemaîtren kokonaisaika Rouen'ssa oli 6 tuntia, 51 minuuttia ja 30 sekuntia. Hänen 3-hevosvoimainen Peugeot Type 7 -autonsa oli ensimmäinen polttomoottorinen ajoneuvo, joka ylitti maalilinjan. 13 minuuttia hänen jälkeensä maalinn saapui Auguste Doriot, myöskin Peugeotilla. Kilpailun nopein ajoneuvo oli höyrykäyttöinen De Dion-Bouton, mutta se hylättiin aiemmin mainituista seikoista johtuen.[1]

1897[muokkaa]

Tammikuun 29. – 31. päivinä ajetussa "Marseilles – Nizza – La Turbie" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla toiseksi. Hän selvitti 240 kilometriä pitkän reitin ajassa 8 tuntia 7 minuuttia 27 sekuntia, keskinopeudella 25,59 km/h.[3]

Heinäkuun 24. päivänä ajetussa "Pariisi – Dieppe" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla sijalle 20. Hän selvitti 170 kilometriä pitkän reitin ajassa 5 tuntia 27 minuuttia 46 sekuntia, keskinopeudella 31,19 km/h.[3]

Elokuun 14. päivänä ajetussa "Pariisi – Trouville-sur-Mer" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla kolmanneksi. Hän selvitti 173 kilometriä pitkän reitin ajassa 4 tuntia 17 minuuttia 40 sekuntia, keskinopeudella 40,42 km/h.[3]

1898 – 1899[muokkaa]

Elokuun 21. päivänä vuonna 1898 ajetussa "Bordeaux – Biarritz" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla kolmanneksi. Hän selvitti 292 kilometriä pitkän reitin ajassa 8 tuntia 4 minuuttia, keskinopeudella 36,19 km/h.[4]

Maaliskuun 21. päivänä vuonna 1899 ajetussa "Nizza – Castellane – Nizza" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla ensimmäiseksi. Hän selvitti 120 kilometriä pitkän reitin ajassa 2 tuntia 52 minuuttia 50 sekuntia, keskinopeudella 41,87 km/h. Lemaîtren ajokkina oli Peugeotin uusin, kaksisylinterisellä ja 5-hevosvoimaisella takamoottorilla varustettu malli. Kyseisellä autolla hän myös ajoi seisovan mailin aikaan 1 minuutti 35 sekuntia.[5][6][7]

Maaliskuun 24. päivänä vuonna 1899 ajetussa La Turbien mäkikilpailussa Lemaître sijoittui uudella 17-hevosvoimaisella Peugeotilla ensimmäiseksi. Hän sevitti 16,19 kilometriä pitkän reitin ajassa 24 minuuttia 23 sekuntia.[5][8]

Huhtikuun 6. päivänä vuonna 1899 ajetussa "Pau – Bayonne – Pau" -kilpailussa 10-hevosvoimaisella Peugeotilla ajanut Lemaître sijoittui ensimmäiseksi. Hän selvitti 206 kilometriä pitkän reitin ajassa 3 tuntia 57 minuuttia 36 sekuntia, keskinopeudella 52,155 km/h.[6][7]

Syyskuun 1. päivänä vuonna 1899 ajetussa "Pariisi – Oostende" -kilpailussa Lemaître sijoittui Peugeotilla kolmanneksi. Hän selvitti 323 kilometriä pitkän reitin ajassa 6 tuntia 32 minuuttia, kesskinopeudella 49,44 km/h.[6]

1901 – 1902[muokkaa]

Albert Lemaître ja hänen Mercedes-Simplex 40/45 PS -autonsa vuoden 1902 Nizza – La Turbie -mäkikilpailussa.

Maaliskuun 25. päivänä vuonna 1901 ajetussa Nizza – Salon-de-Provence – -kilpailussa Mercedesillä ajanut Lemaître keskeytti.[9]*

Kesäkuun 27. – 29. päivinä vuonna 1901 ajetussa "Pariisi – Berliini" -kilpailussa (kisan lisänimenä VI Grand Prix de l'A.C.F.) Lemaître sijoittui Mercedesillä 28. sijalle. Hän selvitti 1105 kilometriä pitkän reitin ajassa 23 tuntia 9 minuuttia 53 sekuntia, keskinopeudella 47,73 km/h.[9]

Huhtikuun 7. päivänä vuonna 1902, Nizzan vauhtiviikolla, Lemaître sijoittui "Nizza – La Turbie" -mäkikilpailussa toiseksi. Ajokkina hänellä oli uusi Mercedes-Simplex 40/45 PS ja tämä oli mallin debyyttikisa. Luokkana hänellä oli raskaat autot, yli 1000 kg.[10]

• * = Jotkin englanninkieliset toissijaiset tietolähteet ja edelleen niitä lähteinään käyttävät lukuisat internet-sivustot käyttävät nimeä Georges Lemaître, mutta ensijaiset aikakauden lähteet, kuten 1890 – 1900-lukujen ranskalaiset autoilun aikakauslehdet La France Automobile sekä La Vie Automobile, käyttävät yhtenäisesti ja johdonmukaisesti nimeä Albert Lemaître. Samoin tekevät Henry Serrano Villard kirjassaan "The Great Road Races, 1894-1914" (ISBN 9780213994303) sekä Robert Dick kirjassaan "Mercedes And Auto Racing In The Belle Epoque, 1895-1915" (ISBN 9780786418893). Albert Lemaître työskenteli ammatikseen samppanjateollisuuden parissa, yhdessä veljensä kanssa, mutta tämän nimi on hämärän peitossa. Sekaannuksen syynä voi olla se, että 1900-luvun alun Ranskassa oli myös autoiluun liittynyt henkilö nimeltä Georges Lemaître joka oli naimisissa Mercier-samppanjasuvun jäsenen kanssa.