Toyota Hilux (AN120/AN130)

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 23. syyskuuta 2018 kello 15.58 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyota Hilux
Toyota HiLux VIII etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Toyota Motor Corporation,
Flag of Thailand.svg.png Thaimaa, (TMT), Samut Prakan, (Samrong plant), Chachoengsao (Ban Pho plant) [1]
Flag of South Africa.svg.png Etelä-Afrikka, Durban (TMSA) [2]
Flag of Argentina.svg.png Argentiina, Zárate (TASA) [3]
Flag of Pakistan.svg.png Pakistan, Karachi (IMC) [4]
Valmistusaika 2015
Luokka Kevyt hyötyajoneuvo
Kori 2- / 4-ovinen lava-auto
Suunnittelija Hiroki Nakajima [5]
Pohjalevy Toyota IMV
Moottori R4
Iskutilavuus 2400 cm3
Teho 110 kW
Voimanvälitys Takaveto / neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Toyota Hilux VII
Seuraaja
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Toyota Hilux

Kahdeksannen sukupolven Hilux sai Euroopan esittelynsä vuoden 2016 keväällä pidetyssä Geneven autonäyttelyssä.[6]

Yleistä

Ohjaamovaihtoehtoja on kolme: vakio-ohjaamo Single Cab, jatkettu Extra Cab sekä takaistuimella varustettu neliovinen Double Cab. Suomen tuontiohjelmaan kuuluu kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa, joista Double Cab on saatavana myös ilman takaistuinta olevana kahden hengen versiona.

Varustetasoina on koviin työolosuhteisiin tarkoitetut Workhorse ja Life, sekä "salonkikelpoisemmat" Active ja Premium. Suomen mallistossa Workhorse-varustetaso on saatavana vain Double Cab -malliin. Muualla Euroopassa Hilux saattaa olla myynnissä erilaisilla varusteilla, mikä tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Autoa voi lisäksi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla.

Workhorse ja Life on varustettu mustilla 17-tuumaisilla teräsvanteilla ja All-Terrain -renkailla, sekä mustilla etu- ja takapuskureilla ja mustalla etusäleiköllä. Active- ja Premium-tasoissa vanteet ovat kevytmetalliset, renkaat hienompikuvioiset, etupuskuri on maalattu korin väriseksi ja etusäleikkö sekä takapuskuri ovat kromipinnoitetut.

Edullisimman Extra Cab Life -tason ulkonäköön vaikuttavia vakiovarusteita, edellä mainittujen lisäksi, ovat mm. mustat sivupeilien kuoret ja ovikahvat, Musta perälaudan avauskahva, korin värinen B-pilari sekä halogeeni-päiväajovalot.

Sisätilojen toiminnalliseen varustukseen kuuluu mm. 12V virtalähde edessä, LCD-monitoiminäyttö, musta kangasverhoilu, uretaanipäällysteinen keskikyynärnoja, kuljettajan ja etumatkustajan kartanlukuvalot, tartuntakahvat A-pilarissa ja kannellinen keskikonsolin säilytyslokero.

Varustus

Mukavuusvarusteet

Hilux Extra Cab Lifen käyttö- ja ajomukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. ilmastointi, ohjauspyörän korkeus- ja etäisyyssäätö, keskuslukitus, radio-CD-MP3 (Bluetooth, USB- ja AUX-liitännät, 4 kaiutinta), taustapeilin yö-/päiväasento, istuimien lämmitys, kuljettajan häikäisysuojan peili, sähkötoimiset ja lämmitettävät sivupeilit sekä mäkilähtöavustin (HAC).

Turvallisuusvarusteet

Hilux Extra Cab Lifen käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. lukkiutumattomat jarrut (ABS) ja elektroninen jarruvoiman jako (EBD), hätäjarrutusavustin (BA), ajonvakautusjärjestelmä (VSC), perävaunun huomioiva ajonvakautusjärjestelmä (TSC), SRS-turvatyynyjärjestelmä, seitsemän turvatyynyä, piiskaniskuvammoilta suojaavat istuimet (WIL) sekä turvavyömuistutin.

Tekniikka

  • Double Cab Active- ja Premium-varustetasojen yhteyteen saa valinnaisvarusteena kuusivaihteisen automaattivaihteiston.
  • Manuaali- ja automaattivaihteiston yhteydessä on myös ajotapavalitsin, jonka Eco- tai Power-ajotavoilla voi tehostaa haluttua ajotyyliä. Ajotapavalitsin vaikuttaa moottorinohjaukseen ja automaattivaihteiston yhteydessä myös vaihtamislogiikkaan.
  • Voimansiirto on toteutettu samankaltaisella ratkaisulla kuin aiemmassa Hilux-mallissa. Vaihteiston jatkeena on jakovaihteisto, joka mahdollistaa kolme eri vetotapaa: nopea takaveto, nopea neliveto tai hidas neliveto. Edellismallista poiketen vetotavan valinta tapahtuu nyt sähköisellä kytkimellä erillisen vaihdevivun sijaan, ja nopea neliveto on kytkettävissä aina 80 km/h nopeuteen asti. Nelivedon ollessa kytkettynä voimanjako eteen/taakse on aina kiinteä 50:50.

Etutasauspyörästö on automaattisesti vapautuvaa mallia, mikä parantaa taloudellisuutta ja vähentää etuvetoon liittyvien osien kulumista silloin, kun nelivetoa ei käytetä. Takatasauspyörästö on varustettu 100 % mekaanisella lukolla, jonka sähköinen käyttökytkin löytyy kojelaudasta – se on vakiona kaikissa malleissa.

Lähteet

  1. Alan Harman: Toyota Thailand Begins Exporting HiLux to Japan – Wards Auto, 5. joulukuu 2017. Viitattu: 22. syyskuu 2018.
  2. Irma Venter: Toyota SA pursues production of budget car at Durban plant – Engineering News, 10. elokuu 2017. Viitattu: 22. syyskuu 2018.
  3. Toyota to Increase Hilux and SW4 Production in Argentina – Toyota Latin America Newsroom, 19. toukokuu 2017. Viitattu: 22. syyskuu 2018.
  4. Abdul Hanan: The Journey of Toyota Indus Motors in Pakistan – PakWheels, 29. elokuu 2016. Viitattu: 22. syyskuu 2018.
  5. Hiroki Nakajima, Chief Engineer for the 8th generation Hilux – Toyota Global Newsroom, 21. maaliskuu 2018. Viitattu: 22. syyskuu 2018.
  6. Antti Hentinen: Maistiainen: paras Toyota Hilux ikinä – Moottori, 28. toukokuu 2016. Viitattu: 21. syyskuu 2018.