Tila-auto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tila-auto (eng. MPV, multi purpose vehicle) tarkoittaa korimalliltaan autoa, joka on ulkomitoiltaan ja sisätiloiltaan suurempi kuin farmarimalli. Suomessa MPV-lyhenne on käännetty tila-autoksi, vaikka joissain tapauksissa suora käännös, monikäyttöauto, saattaisikin olla osuvampi nimitys.

Tila-autoissa on usein istumapaikat useammalle kuin viidelle hengelle, yleensä seitsemälle matkustajalle. Alkuaan tila-auto tarkoitti isoa autoa, ja ensimmäisiä tila-autoja oli Chrysler Voyager. Tekniikan Maailma-lehti käytti tiettävästi ensimmäisen kerran sanaa tila-auto numerossa 15/1984 (sivu 69) ja mainitsi tila-autoina Renault Espace I:n ja Ford Aerostarin.

Nykyään on paljon erikokoisia tila-autoja: keskikokoisia tila-autoja on paljon ja melko pieniäkin korkeita autoja kutsutaan tila-autoiksi. Tila-auton tuntomerkki on tavallista henkilöautoa korkeampi kori.

Alunperin tila-autot olivat pakettiautoista tehtyjä muunnoksia, mutta nykyään ne ovat täysin oma luokkansa. Isoimmat mallit ovat kuitenkin edelleen rakennettu pakettiautojen pohjalta. Suurimpia, pakettiautoihin perustuvia tila-autoja kutsutaan myös nimellä minibussi.

Pontiac Trans Sport

Isoja tila-autoja

Keskikokoisia tila-autoja (ns. kompakti MPV)

Perustuvat yleensä C-segmentin automalleihin.

Pieniä tila-autoja

Perustuvat yleensä B-segmentin automalleihin.

Katso myös