Polttoainejärjestelmä

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 10. maaliskuuta 2007 kello 14.53 – tehnyt NJo (keskustelu | muokkaukset) (Viilailua)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polttoainejärjestelmä muodostuu seuraavista osista :

Tankin tarkoituksena on varastoida tarvittava polttoaine, oli sitten kyseessä neste tai kaasu.

Letkujen ja putkien tarkoitus on välittää tarvittava polttoaine tankilta käyttökohteeseen, siirtopumppuun tai kaasuttimeen ja lopuksi ruiskutussuuttimille.

Pumppu sijaitsee joko tankissa tai lähellä moottoria. Nykyisissä autoissa on usein tankissa pienitehoinen siirtopumppu joka siirtää tarvittavan polttoaineen lähemmäs ruiskutuslaitteistoa, jossa erillisellä pumpulla nostetaan polttoaineen paine tarvittavan suuruiseksi. Kaasutinmalleissa yleensä pumppu sijaitsee moottorin kyljessä ja saa käyttövoimansa moottorista mekaanisesti.

Suodattaa polttoaineen seasta epäpuhtaudet ja dieselkäyttöisissä toimii myös useimmiten vedeneroittimena.

Sekoittaa polttoaineen sopivassa suhteessa sylintereihin virtaavaan ilmaan jotta muodostuisi palamiskelpoinen seos. Tosin johtuen nesteen ja ilman virtaukseen perustuvasta toiminnastaan ei anna parasta mahdollista seosta jokaisessa toimintatilanteessa.

Johtuen kaasuttimen epäedullisesta tarkkuudesta on kehitetty uusi järjestelmä jossa polttoaine suihkutetaan suuttimien avulla joko imusarjaan tai suoraan sylintereihin.

Suihkutettavan polttoaineen määrää säännöstellään ohjauslaitteen avulla, joka mittaa sylintereihin virtaavan ilman määrää ja lämpötilaa.

Tarkkailee palamistuloksia lambda-anturin avulla, ja ottaa huomioon moottorin toiminnan kaasupolkimen asennon mukaisesti. Useimmiten tähän on yhdistetty myös sytytyksen ohjauksen säätö (ottomoottoreissa), jolloin päästään erittäin tarkkoihin tuloksiin.


Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.