Pieni auto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääartikkeli: Kokoluokka

Pieni auto tarkoittaa 2000-luvulta lähtien eurooppalaista ajoneuvojen kokoluokkaa, joka on kaupunkiautojen yläpuolella ja kompaktiluokan alapuolella . Euroopan komission luokituksessa pienet autot muodostavat B-segmentin. Luokan tyypillisiä edustajia ovat VW Polo, Opel Corsa, Škoda Fabia ja Ford Fiesta. 1950- ja 60-luvuilla termi ei merkinnyt vain tämän kokoisia autoja, vaan joskus myös huomattavasti pienempiä kääpiöautoja.

Yleistä

Ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa useimmat henkilöautot olivat vielä liian kalliita suurimmalle osalle väestöstä ja tämä antoi autoteollisuudelle sysäyksen suunnitella edullisempia massatuotantomalleja. Näistä voidaan nostaa esimerkeiksi vaikkapa kilpailijat Morris Minor ja Austin 7. Toisen maailmansodan jälkeen taloudelliset realiteetit olivat samat. Siksi lukuisat valmistajat yrittivät 1950-luvulla vastata markkinoiden edullisten henkilöautojen kysyntään erilaisilla pienillä ajoneuvotyypeillä. Ensimmäisten pienten autojen joukossa olivat Gutbrod Superior 600 ja Citroën 2CV, kummankin valmistus alkoi vuonna 1949. Tyypillisiä edustajia myöhemmin olivat Lloyd, NSU Prinz, Glas Goggomobil ja BMW 700.

Vuonna 1959 lanseerattu Mini oli vielä 60-luvulla sopinut pienten autojen kategoriaan, mutta 1970-luvulla se jäi kokonsa perusteella kaupunkiautojen luokkaan. Mini antoi kuitenkin vahvat askelmerkit tulevaisuuden autoille tilankäytön optimoimisessa; tässä auttoivat mm. eteen poikittain asennettu moottori, etuveto ja pyörien sijoittaminen nurkkiin. Pienten autojen kokoluokan ensimmäisenä modernina edustajana pidetään vuonna 1971 markkinoille tullutta Fiat 127:ää. Malli tuli myyntiin aluksi 2-ovisena viistoperäisenä sedanina, mutta jo seuraavana vuonna esiteltiin muotoilultaan vastaava 3-ovinen versio. Fiat 127 sai pian kilpailijoikseen mm. Renault 5:n, VW Polon ja Honda Civicin. Suurella takaluukulla varustettuna ne kelpasivat perhekäyttöön, alas kaadettava takaistuin lisäsi monikäyttöisyyttä ja ne olivat turvallisuudeltaan ja mukavuudeltaan kaupunkiautoja parempia.

Joitain poikkeuksia lukuunottamatta, 1970-luvulta eteenpäin pienten autojen luokan suosituin korimalli länsi-Euroopan ja Suomen markkinoilla on ollut hatchback. 2010-luvulla kuvaan tulivat mukaan samaa arkkitehtuuria noudattavat, mutta korkeammalla maavaralla ja SUV:maisilla piirteillä höystetyt crossoverit. Luokassa on myös nähty joitain tila-automaisia malleja.

Mitään varsinaisia mittoja ei pienelle autolle voi antaa, koska autojen koko on kasvanut tasaisesti. Esimerkiksi vuosina 2001–2009 valmistettu neljännen sukupolven VW Polo on ulkoisilta mitoiltaan likimain saman kokoinen kuin vuonna 1974 kompaktiluokkaan esitelty VW Golf. Koska autojen ulkoiset mitat voivat vaihdella huomattavassa määrin, oikeastaan ainut relevantti mittari autojen sijoittamiseksi eri kokoluokkiin on akselivälin mitta, koska sillä on suuri vaikutus auton käytännöllisiin sisätiloihin. Tällöinkin vertailukohteina tulee pitää ainoastaan saman aikakauden muita autoja.