Nysa

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZSD Nysa
Nysa N61
Valmistaja ja valmistusmaa FSD,
Flag of Poland.svg.png Puola, Lublin
Valmistusaika 19521994
Luokka Pakettiauto
Minibussi
Avolava
Kori
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja FSC Lublin
Saman luokan autoja Barkas B 1000
Citroën H
UAZ
VW Transporter
Zuk

Nysa oli puolalainen pakettiauto, jota valmistettiin vuodesta 1952 vuoteen 1994. Nysasta valmistettiin myös ambulansseja ja poliisiautoja.

Nysa oli pääosin tarkoitettu armeijan ja tiedustelun käyttöön, ja sen sivuovi oli suunniteltu tehokkaaseen poistumiseen. Puolan mellakantorjuntajoukot (ZOMO) käyttivät tummansinisiä Nysia, ja monet puolalaiset yhä yhdistävät tumman Nysan ZOMOon.

Nysa vastasi aika lailla Saksan demokraattisen tasavallan Barkasia, paitsi että Nysa oli isompi. Barkasin ja Nysan muotoilu olivat perin samankaltaisia. Suomeenkin on 1960-luvulla tuotu kokeilumielessä muutama Nysa. Jopa Puolassa Nysa on jo harvinainen auto, toisin kuin esim. hieman samankaltainen autona pidetty Zuk.

Nysan valmistus lopetettiin 1990-luvulla, kun Puolan ZOMO organisoitiin uudelleen eikä heillä ollut varaa ostaa niin hitaita ja totaalisen vanhentuneita autoja. Näin ZOMO siirtyi länsimaisiin pakettiautoihin ja Nysan valmistus loppui vuonna 1994 380 575 valmistetun Nysan jälkeen. Nykyään Nysa-tehtaalla valmistetaan PFS-yrityksen toimesta Polonez Truck -autoa ja Clic-kaupunkiautoa.

Kori

Nysa oli saatavana pakettiautona ja pikkubussina. Pikkubussiin mahtui kuljettajan lisäksi 8 henkeä. [1]

Suomessa

Nysa pakettiauto maksoi Suomessa vuonna 1960 670 000 markkaa, maahantuoja oli Atkinson. Pikkubussina hinta oli 865 000 markkaa eli 20 745 euroa (v. 2019 kerroin 0,0239822).

Katso myös

Lähteet

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Nysa-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian ZSD_Nysa-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Tekniikan Maailma 12/1960