Nissan Qashqai (J12)

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 24. toukokuuta 2022 kello 12.19 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nissan Qashqai
(J12)
Nissan Qashqai (J12).jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Nissan Motor Co., Ltd.,
Flag of the United Kingdom.svg.png UK, Englanti, Sunderland [1]
Valmistusaika 2021
Luokka Kompaktiluokka
Kori 5-ovinen SUV
Suunnittelija
Pohjalevy Renault–Nissan CMF-C/D [2]
Moottori R4, hybridi
Iskutilavuus 1300–1500 cm3
Teho 103–140 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Nissan Qashqai (J11)
Seuraaja
Saman luokan autoja Peugeot 3008 II
Honda CR-V (RW)

Pääartikkeli: Nissan Qashqai

Kolmannen sukupolven Qashqai esiteltiin helmikuussa 2021. Kuten edeltäjänsäkin, täysin uusi Qashqai on lontoolaisen Nissan Design Europe -tiimin suunnittelema ja sen teknisestä kehitystyöstä vastaa Nissan Technical Centre Europe Bedfordshiren Cranfieldissä. Malli perustuu uudelle Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin CMF-C -pohjalevylle. Täysin uuden Qashqai-mallin rakenteissa on käytetty 50 % enemmän ultralujuusterästä. Näin korista on saatu edeltäjäänsä kevyempi, mutta 40 % jäykempi. Takaluukku on tehty komposiittimateriaalista, joka vähentää painoa 2,6 kg. Etu- ja takaovet, etulokasuojat ja konepelti on valmistettu alumiinista. Tämä vähentää painoa yhteensä 21 kg.[3]

Yleistä

Asiakkaille on tarjolla kaksi mahdollista voimalinjavaihtoehtoa: 1,3-litraisen bensiinimoottori varustettuna kevythybridijärjestelmällä sekä Nissanin innovatiivinen e-POWER-järjestelmä, joka tarjoaa Qashqai-malliin välittömän ja lineaarisen sähköautoista tutun kiihtyvyyden ilman huolta toimintamatkasta.

Nissan Qashqain päivitetty ”ProPILOT with Navi-link” (ProPILOT Navi-link toiminnolla) järjestelmä osaa nyt sopeuttaa ajonopeuden ulkoisten olosuhteiden mukaan: kun auto siirtyy maantiellä alemman nopeusrajoituksen alueelle, järjestelmä osaa lukea liikennemerkkejä ja huomioida navigointijärjestelmän nopeusrajoitustietoja sekä esimerkiksi tieto liittymistä ja tiukoista mutkista hidastaakseen Qashqain ajonopeuden sopivaksi, jolloin kuljettajan ei tarvitse säätää vakionopeussäätimen nopeutta manuaalisesti. Lisäksi Navi-linkillä varustettu ProPILOT voi nyt olla tiedonsiirtoyhteydessä Qashqain kuolleen kulman tutka-antureiden kanssa ja auttaa ohjausliikkeiden korjaamisessa, mikäli kaistaa ollaan vaihtamassa toisen ajoneuvon ollessa kuolleessa kulmassa.[2]

AliS-kevythybridi

AliS (Advanced Lithium-ion battery System) kevythybridijärjestelmä, joka on saatavilla uuteen Qashqaihin, on edullinen hybriditeknologia, joka sisältää väännönlisäysjärjestelmän sekä muita kulutusta ja päästöjä pienentäviä ominaisuuksia. Sen päästöt ovat nyt 4 g/km pienemmät kuin aiemmassa versiossa.

AliS-järjestelmä on yhdistetty entisestäänkin kehittyneempään versioon luotetusta 1.3 DiG-T -bensamoottorista, joka esiteltiin 2018 mallin Qashqaissa. Moottoria on kehitetty entisestään mm. 50 uudistetulla osalla ja se täyttää nyt Euro6-d-vaatimukset.

e-POWER-järjestelmä

Täysin uusi Qashqai on ensimmäinen Nissan malli Euroopassa, johon on saatavissa Nissanin innovatiivinen e-POWER-järjestelmä. Qashqai e-POWER-järjestelmä on yhdistelmä suuritehoista akustoa sekä ainutlaatuista muuttuvapuristussuhteista 157 hv polttomoottoria. Generaattori, invertteri sekä Nissanin sähköautoista tuttu 140 kW -sähkömoottori muodostavat yhdistelmän saumatonta kiihtyvyyttä, joka on tuttu täyssähköautoista. e-POWER-voimalinjassa polttomoottori hoitaa akuston latauksen, joten ulkoista latausta ei tarvita.

e-POWER-järjestelmä on ainutlaatuinen, koska polttomoottoria käytetään pelkästään auton akuston lataukseen, kun taas vetävät pyörät saavat voimansa suoraan sähkömoottorista. Tämä tarkoittaa sitä, että polttomoottori käy jatkuvasti sen optimialueella ja siten sen polttoaineenkulutus ja päästöt ovat perinteistä polttomoottoria pienemmät.

e-POWER-malleissa on valittavissa kolme eri ajotilaa: Standard, Sport ja ECO. Standard-tilassa moottori tuottaa erinomaisen kiihtyvyyden ja sen regenerointitoiminto on tehty muistuttamaan normaalia moottorijarrutusta. Sport-tilassa auton kiihtyvyyttä on entisestään parannettu ja polttomoottori käy enemmän, varmistaen virran tuoton urheilullisen ajon aikana. ECO-tilassa auto optimoi säädöt niin, että polttoaineenkulutus ja akuston hallinta mahdollistavat matka-ajon pienellä kulutuksella. Kaikissa tiloissa voidaan valita myös B-tila, joka tehostaa entisestään hidastuksissa regeneroitua virran talteenottoa sekä moottorijarrutusta, mahdollistaen hidastukset ilman jarrupoljinta.

Kuten LEAF täyssähköautossa, voi myös uudessa e-POWER Qashqaissa ajaa pelkällä kaasupolkimella käyttäen hyväksi e-Pedal-tilaa. Tällöin auton liikkeellelähdöt, kiihdytykset sekä hidastukset hoituvat yhdellä polkimella ja ajosta jopa 90 % voi suorittaa pelkästään e-Pedalilla.[4]

Alusta

Autossa on MacPherson-joustintuet edessä. Nelivetomalleissa sekä 20 tuuman vanteilla varustettujen mallien yhteydessä takana multi-link monivarsituenta, muissa malleissa on takana yhdystukiakseli.

Uusi 4-vetojärjestelmä sekä ajotavan valitsin ovat entistäkin intuitiivisempia ja älykkäämpiä. Valittavissa on 5 eri ajotilaa eri olosuhteisiin – Standard, ECO, Sport, Snow sekä Off-Road. Mikäli joku pyörä menettää pidon, pystyy järjestelmä reagoimaan 0,2 sekunnissa ja ohjaamaan vetoa pitäville pyörille.

Lähteet

  1. Graeme Whitfield: New Nissan Qashqai to be made from aluminium in bid for greener production – Business Live, 28. toukokuu 2021. Viitattu: 23. toukokuu 2022.
  2. 2,0 2,1 2021 Nissan Qashqai debuts with e-Power, gets CMF-C platform – VNExplorer, 1. maaliskuu 2022. Viitattu: 23. toukokuu 2022.
  3. TÄYSIN UUDEN NISSAN QASHQAIN JULKISTAMINEN – Nissan Nordic Europe, Lehdistötiedote, 18. helmikuu 2021. Viitattu: 19. toukokuu 2022.
  4. Täysin Uusi Nissan Qashqai: Sähköistetyt voimalinjat kiihdyttävät Euroopan suosituimman crossoverin tulevaisuuteen – Nissan Nordic Europe, Lehdistötiedote, 15. tammikuu 2021. Viitattu: 24. toukokuu 2022.