Morgan

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morgan Motor Company
Morgan logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, Worcestershire[1]
Tuotannon aloitus 1910
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä 584 (2005)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 42. (1987)
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Morgan on brittiläinen autovalmistaja. Yhtiön on perustanut H.F.S. Morgan vuonna 1910 ja sitä johti H.F.S:n poika Peter Morgan aina vuonna 2003 tapahtuneeseen kuolemaansa asti. Nykyisin tehtaan johtajana toimii perustajan lapsenlapsi Charles Morgan. Morganin autotehdas on toiminut samoissa tiloissa jo yli 90 vuotta.

Ensimmäiset autot olivat 1-paikkaisia, mutta Morganille selvisi, että autoon pitää mahtua ainakin 2 ihmistä, jotta se kiinnostaisi ostajia. Ensimmäinen 2-paikkainen Morgan-auto esiteltiin vuonna 1911. Aluksi Morganit olivat kolmipyöräisiä ja kolmipyöräisiä Morganeita valmistettiin vuoteen 1950. Autot oli tarkoituksellisesti tehty kolmipyöräisiksi, jolloin ne luokiteltiin lainsäädännössä moottoripyöriksi ja näin ollen niistä ei Britanniassa tarvinnut maksaa autoveroa. Morganin ensimmäinen nelipyöräinen malli oli 4/4 vuonna 1915 ja siinä oli nelisylinterinen moottori.

Huolimatta perinteisestä suunnittelusta Morgan-automalleilla on autojen kevyestä painosta johtuen urheiluautojen suorituskyky. Morgan Plus 8, joka käytti usean vuoden ajan Roverin alumiinista V8-moottoria (3,5 l), on nykyään varustettu polttoaineenruiskutuksella varustetulla Roverin 196 hevosvoimaisella V8:lla. Se pystyy 0-96 km/h kiihdytykseen 5,5 sekunnissa. Plus 8 -mallia vietiin Yhdysvaltoihin maakaasuversiona, jotta saavutettiin maan vaatimat pakokaasupäästöarvot. Nykyään Morganeita viedään taas Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2000 esiteltiin Morgan Aero 8, jossa oli perinteinen puinen apurunko kuten Morganin autoissa on aina ollut. Kori oli kuitenkin metallia (alumiinia Aero 8:ssa) eikä puuta, kuten yleisesti luullaan. Aero 8 BMW:n V8-moottorilla ja puolet pienemmällä massalla kuin BMW:ssä on jopa nopeampi kuin Plus 8 -malli ja se luetaan Autoweek-lehden mukaan supercar-luokkaan.

Morganin tehdas sijaitsee Malvern Linkissa (Worcestershire) ja siellä työskentelee 130 ihmistä. Kaikki autot tehdään käsityönä ja auton ostaja saa varautua vuoden jonotusaikaan. Muutama vuosi sitten jonotusaika oli yli 5 vuotta. Autoja valmistuu 9 kpl viikossa ja jokaisen valmistamiseen kuluu kolme kuukautta.

Morgan 4/4

Malleja

Lähteet

  • Tekniikan Maailma 20/1970
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Morgan_Motor_Company-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Tekniikan Maailma Automaailma 20B/1988, s. 96

Ulkoiset linkit