Matopyörä

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 21. lokakuuta 2018 kello 17.58 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Animaatio käynnistyy kuvaa klikkaamalla.

Matopyörävälitys eli kierukkavälitys eli ruuviperävälitys on vaihde jonka muodostavat pieniläpimittainen kierreruuvi (matoruuvi) ja siihen hammastuva isompi kierukkapyörä (matopyörä).

Kierukkavälitystä voidaan käyttää kohteissa, joissa voiman suuntaa täytyy saada muutettua 90 astetta. Tällaisi kohteita ovat mm. ajoneuvojen vetopyörästö tai voiman ulosotto.

Kierukkavälityksen etuna on sen kevyt ja vähän tilaa vaativa rakenne. Koska matoruuvi voidaan sijoittaa matopyörän alle, se mahdollistaa takavetoisessa autossa matalamman kardaanitunnelin. Viimeksi matopyörävälitystä vetävän taka-akselin voimansiirrossa on suuressa mittakaavassa käytetty Peugeot 404- ja 504-malleissa.

Haittoina on, että matopyörävälityksen voimansiirtokyky on pienempi verrattuna vinohammas- tai hypoidivaihteeseen. Matopyörävälitys on myös itselukittuva, jolloin voimansiirto voi tapahtua ainoastaan ruuvilta hammaspyörälle, ei toisinpäin. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. sitä, että matopyörävälitteisellä taka-akselilla varustettua ajoneuvoa ei voi laittaa käyntiin työntämällä tai mäkistartilla, eikä sitä voi hinata ellei voimansiirron nivelakselia (kardaani) ole irrotettu.