Levikesarjan teko

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 15. lokakuuta 2009 kello 14.25 – tehnyt 88.148.150.174 (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nykyään monet tuunaajat tekevät itse korisarjansa, koska silloin siitä saa juuri sellaisen kuin itse haluaa ja kustannukset ovat suhteellisen pienet. Ehkä yleisin tapa tehdä levikesarja on muotoilla se itse polyuretaanista, jota saa kaupoista pulloissa. Levikesarjan teko on hidasta ja sen takia se täytyy tehdä paikassa jonne ei pääse satamaan vettä, oma halli on yleensä paras vaihtoehto.

Työn aloittaminen[muokkaa]

Kun auto on kuivassa paikassa (esim. autotallissa/hallissa) levitetään esim. etupuskurin alle iso pahvilevy joka suojaa lattiaa uretaanilta. Vanhan puskurin voi halutessaan antaa olla paikoillaan ja tehdä uusi puskuri sen päälle. Voit myös vetää muovikalvon alkuperäisen puskurin päälle jos haluat ottaa puskurin irti kun se on valmis.

Aloita levittämällä uretaania purkista rivi kerrallaan ylhäältä alaspäin. Muista levittää pullo kerrallaan. On erittäin tärkeää, että se kuivuu, eikä jää "märäksi" ja pilaa koko puskuria. Kun olet levittänyt yhden purkin uretaania, anna sen kuivua vähintään 24 tuntia ennen seuraavaa purkkia. Näin saadaan varmistettua hyvä ja luja perusta puskurille. Jos käytät pelkkää purkkiuretaania, sitä tarvitaan paljon (jopa 20-30 purkkia), jotta puskurin muotoileminen olisi helppoa ja liikkumavaraa olisi paljon. Jos käytät uretaanilevyä (purkkeja vain levyjen liimaukseen ja niiden lisänä), tarvitset uretaanipurkkeja huomattavasti vähemmän. Kun olet levittänyt kaiken uretaanin ja se on kuivunut, on aika aloittaa puskurin muotoileminen.

Työstä ylimääräinen uretaani pois niin, että puskurista tulee mielesi mukainen. Uretaania ei todellakaan jätetä paljoa jälelle, ehkä n. 1 cm paksuudelta joka kohdasta.

Kun puskuri on muotoiltu tarvitaan lasikuitumattoa, hartsia ja kovetetta. Ryhdyttäessä laminoimaan lasikuitua, ensin hartsiin sekoitetaan kovetetta 2-3 % hartsin määrästä. Sopiva määrä kerralla käyttettävää "valmista" hartsia on noin 2 desilitraa, sitä suurempi määrä alkaa jähmettyä, ennen kuin sen ehtii käyttämään kokonaan. Kovetteen lisäämisen jälkeen hartsi on käytettävä yhdellä kertaa.

Leikkaa lasikuitumatosta noin 10 cm x 10 cm palasia ja kostuta ne hartsilla, esimerkiksi pensselillä. Mattoa ei saa sivellä, koska silloin matosta häviää ristikudosten muoto, eikä se ole kuivuttuaan niin vahvaa. Ilmakuplia ei kannata jättää, koska ne heikentävät lasikuitun vahvuutta. Kun lasikuitumatto on kostutettu, liimaa se puskuriin.

Tee tällä tavoin koko puskuri ja anna sen kuivua kunnolla. Laminoimisen jälkeen suojahanskat ja pensseli ovat valmiita roskiin, joten kalliiden välineiden kanssa ei kannata työskennellä.

Seuraava vaihe on hiominen maalausta varten. Kun työ on hiottu tasaiseksi (HUOM: työtä ei saa hioa liikaa, vain sen verran että pinta on tasainen), eikä siinä ole möykkyjä tai kuoppia, voidaan vetää pohjamaali.

Pohjamaalin jälkeen vuorossa on varsinainen maali, joka on syytä vetää useampaan kertaan, jos aiot saavuttaa tasaisen ja viimeistellyn pinnan. Maalauksen ja lakkauksen jälkeen puskuri onkin valmis ja voit lähteä näyttämään ihmisille työsi tulosta.

Sivuhelmat ja takapuskuri tehdään suurinpiirtein samalla tavalla. Tietenkin sivuhelmoihin menee huomattavasti vähemmän aikaa kuin esimerkiksi etuhelmoihin.


Tietyo.gif Tämä artikkeli vaatii yleistä korjaamista.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.