Lasikuiturepeaman korjaus

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 20. lokakuuta 2009 kello 14.23 – tehnyt NJo (keskustelu | muokkaukset) (Käyttäjän 91.214.45.169 (keskustelu) muokkaukset palautettiin viimeisimpään käyttäjän 80.222.66.50 tekemään muutokseen.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lasikuituisen puskurin repeämän korjaus[muokkaa]

Usein styling-osina käytetyt puskurit ovat valmistettu lasikuidusta. Vaikka lasikuitu on oikein tehtynä kestävä materiaali, se saattaa kuitenkin murtua iskusta. Tässä ohjeessa käsitellään pääpiirteittäin lasikuituisen puskurin repeämän korjaus.

Kuva 1: lähtökohta
Kuva 2: avaus
Kuva 3: laminoiminen
Kuva 4: kittaus
Kuva 5: hiottuna
Kuva 6: valmis


Lähtötilanne (kuva 1.) on lohduttoman näköinen. Kuvan puskuri on murtunut huonokuntoisella mökkitiellä, ja samalla puskurin alapintaan on tullut lukuisia naarmuja.

1. Ensin halkeama hiotaan puhtaaksi (kuva 2.), jotta lohkeilleet maalit ja lasikuitumurska ym. ylimääräinen roska saadaan pois. Lisäksi kitti tarttuu paremmin hiottuun pintaan, kuin suoraan maalipintaan.
2. Kun halkeama on hiottu puhtaaksi, voidaan puskurin sisäpuolelle laminoida lasikuitua. Lasikuidun laminoiminen on helppoa, ja onnistuu myös kokemattomaltakin.


Lasikuidun käyttö lyhyesti:
Tarvitaan lasikuitumattoa, hartsia ja kovetetta. Lasikuitumatto kastellaan hartsilla, ja kuivuessaan hartsi kovettaa lasikuitumaton. Ryhdyttäessä laminoimaan lasikuitua, ensin hartsiin sekoitetaan kovetetta 2-3 % hartsin määrästä. Sopiva määrä kerralla käyttettävää "valmista" hartsia on noin 2 desilitraa, sitä suurempi määrä alkaa jähmettyä, ennen kuin sen ehtii käyttämään kokonaan. Kovetteen lisäämisen jälkeen hartsi on käytettävä yhdellä kertaa.
Laminoitivaiheessa lasikuitumatto kostutetaan hartsilla (kuva 3.), esimerkiksi pensselillä. Mattoa ei saa sivellä, koska silloin matosta häviää ristikudosten muoto, eikä se ole kuivuttuaan niin vahvaa. Ilmakuplia ei kannata jättää, koska ne heikentävät lasikuitun vahvuutta. Laminoimisen jälkeen suojahanskat ja pensseli ovat valmiita roskiin, joten kalliiden välineiden kanssa ei kannata työskennellä.
Hartsi kuivuu ja kovettaa lasikuitumaton huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Viileässä ja kosteassa hartsin kuivuminen voi kestää jopa useita vuorokausia. Tämä korjaustoimenpide vaati lasikuitumattoa noin 25 cm x 25 cm kokoisen palan, ja desilitran verran hartsia.


3. Lasikuidun kovetettua kitataan halkeama puskurin etupuolelta (kuva 4.). Sopivia kittejä ovat esimerkiksi hienojakoiset lasikuitukitti tai polyesterikitti. Jos puskurin maalipintaan on roiskunut tai valunut hartsipisaroita, jotka ovat jo kuivuneet, ei niitä kannata hioa pois, vaan ne lähtevät helposti ja siististi esimerkiksi puukon terällä.
4. Kitin kuivuttua pinta hiotaan tasaiseksi ja tarpeen vaatiessa kitataan ja hiotaan lisää, tai suoritetaan maalaus. (Kuva 5.)
5. Maalauksen jälkeen puskuri asennetaan takaisin autoon. (Kuva 6.). Kuvan puskuriin jäi pieni sävyero johtuen perussävyisestä maalista, auton värisävyyn sekoitetulla maalilla ei näin tapahdu.