Land Rover Series I

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 5. joulukuuta 2021 kello 11.53 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset) (Mitat)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Land Rover Series I
Land Rover Series I hardtop
Valmistaja ja valmistusmaa Rover,
Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia
Valmistusaika 19481958
Luokka SUV
Kori 3-ovinen SUV
5-ovinen SUV
2-ovinen avolava
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus n. 1600–2000 cm3
Teho
Voimanvälitys neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä ei edeltäjää
Seuraaja Land Rover Series II
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Land Rover

Land Rover Series I esiteltiin vuonna 1948 Amsterdamin autonäyttelyssä. Auto oli alunperin suosittu maatiloille ja kevyeen teollisuuskäyttöön, runko on terästä ja kori alumiinia. Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin Willys Jeep, mutta Land Rover suunniteltiin toisenlaiseksi, esimerkiksi sisätilat ovat isot. Roverin henkilöautojen osia käytettiin Land Roverissa. Series I on varusteiltaan karu.

Kehitys[muokkaa]

Vuonna 1949 saataville tuli paremmin varusteltu Station Wagon malli, jonka korin oli valmistanut Tickford. Tässä mallissa on istuinpaikat seitsemälle ja luksusvarusteita ovat mm. nahkapenkit, lämmityslaite, yksiosainen tuulilasi, vararenkaan kotelo sekä parempi sisustus. Tickfordin valmistaman mallin runko on puinen joka tekee siitä melko hintavan, näillä malleilla myös verotustaso oli korkeampi kuin perusmallin Land Rovereilla. Mallia valmistettiin 700 kappaletta, josta alle 10 tiedetään olevan kunnossa nykyään.

Vuonna 1950 ajovalot siirrettiin jäähdyttäjänsäleikön takaa eteen.

Vuonna 1952 moottori muutettiin 1,6-litraisesta 2,0-litraiseksi.

Vuonna 1954 akseliväliä pidennettiin 2184 mm pitkäksi ja samalla esiteltiin avolavaversio. Pidennys sijoitettiin ohjaamon takapuolelle, jolloin tavaratila piteni.

Vuonna 1956 esiteltiin ensimmäinen viisiovinen malli pidennetyllä akselivälillä, jossa on penkit jopa kymmenelle. Tämä malli tunnetaan nimellä Station Wagon, mutta sen kori ei ole aiemman Station Wagonin tavoin tehty puurungon päälle vaan se on yksinkertaisemmin metallilevyistä hitsattu. Station Wagon malleissa on ns. Safarikatto eli katon rakenne on kaksikerroksinen jolloin sisätilat eivät kuumene kuumalla kelillä niin helposti kuin yksikerroskatolla. Perusmallin akseliväliksi tuli 2235 mm ja avolavan 2769 mm.

Vuonna 1957 tuli uusi 2,0-litrainen Dieselmoottori jolla ei samasta iskutilavuudesta huolimatta ole mitään tekemistä bensiinimoottorin kanssa ja samalla bensiinimoottori päivitettiin uuteen. Uudet moottorit ovat hieman aikaisempia pidempiä joten akseliväliä jouduttiin pidentämään samaksi, jona se pysyi seuraavien 25 vuoden ajan.

Moottorit[muokkaa]

Bensiinimoottorit[muokkaa]

  • 1,6 (1948–1952)
  • 2,0 (1952–)

Dieselmoottorit[muokkaa]

Mitat[muokkaa]

  • Akseliväli: 2032–2769 mm

Lähteet[muokkaa]