Keskustelu:Renkaanvaihto

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 13. marraskuuta 2014 kello 13.16 – tehnyt TL (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nosturi

Vannetta kiinnipitäviin pultteihin on syytä laittaa vaihdon yhteydessä joskus öljyä. Kuiva mutteri, kuivan pultin kanssa ei koskaan toimi kunnolla. Kysymyksessä on liukupinnat jotka vaativat kevyen voitelun. Pahimmillaan kuiva pultti ja mutteri voivat leikkautua kiinni jolloin auki saaminen ilman pulttikonetta voi olla hyvinkin vaikeata. Kun mutterit kiristetään huolellisesti ei irtaantumisvaaraa ole.


Terve kaikille lukijoille. Kirjoitan ensimmäistä kertaa ja syy on siinä että kaikilla renkaanvaihtoon liityvillä sivustoilla on pulttien rasvaus/korroosiosuojaus ymmärretty väärin. Tai ei ole oikeasti mietitty mitä kierreliitoksen voitelu vaatii.

1) Momenttiin kiristäminen on yleinen käytäntö alumiinivanteiden osalta (kuten myös yleisesti vaativimmissa teollisuuskohteissa). Momentti on laskettu käyttämällä KUIVAN pultin kitkakerrointa, joka on noin 0,17. Jos käytetyn voiteluaineen kitkakerroin poikkeaa tästä (esimerkiksi PTFE pohjaiset voiteluaineet kitkakerroin yleensö alle 0,10), muuttuu todellinen pultin kiristysvoima huomattavasti. Esim PTFE pohjaisilla tuotteilla se on lähes kaksikertainen.

2) Voiteluaine (eli kierreliitoksen kiinnileikkautumis-, korrosionesto- ja voiteluaine. Voiteluaineen pitää voidella. Öljy on yleisin voiteluaine, joten yleensä kierreliitosten voiteluaineet sisältävät öljyä. Korroosionesto hoidetaan yleisesti mukaan lisättävillä korroosioinhibiittoreilla, joita löytyy paremmista kierrevoiteluaineista. Ongelmaksi muodostuu "kuparitahnat" tai muut metallipartikeleita sisältävät kierretahnat. Kaikilla metalleilla on jalousaste. Esim kupari on jalompaa kuin sinkki tai alumiini. Näiden metallien yhdistäminen sopivassa elektrolyytissä johtaa galvaaniseenkorroosioon. Esim: Jos renkaan pultit ovat sinkittyjä ja käytämme kuparitahnaa, saadaan aikaiseksi toimiva ympäristö galvaaniselle korroosiolle, koska elektoryyttinä toimii vesi ja maatiesuola.

Paras mahdollinen pulttien "voiteluaine"

- Sama kitkakerroin kuin kuivalla pultilla, noin 0,17 - Sisältää korroosioinhibiittoreita - Käytetyt partikkelit inerttiä materiaalia (esim alumini oksidi) ja partikkelien koko riittävän pieni jotta ne "uppoavat" kierreliitoksen mikroskoopåisiin epätasaisuuksiin. Partikkelikoko 4-7 mikrometriä