Jälkikäyttö

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 7. elokuuta 2009 kello 23.16 – tehnyt Cornholio (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moottorin jälkikäytöllä tarkoitetaan raskaan kuormituksen jälkeen tyhjäkäynnillä suoritettavaa moottorin jäähdytyskäyttöä, jolla tasataan mahdollisesti syntyneitä paikallisia lämpötilaeroja. Jäähdytyskäytön suorittamatta jättäminen saattaa aiheuttaa lämpölaajenemisesta johtuvaa metallin halkeilua, öljyn kiehumista laakereille (etenkin turboahdin) ja kansipahvin palamista. Turboahtimen laakereille kiehuva moottoriöljy voi palaa karstaksi ja haitata voitelua seuraavalla käyttökerralla.

Jäähdytyskäytön aikana moottorissa kiertävä jäähdytysneste ja moottoriöljy tasaavat moottorin lämpötilaa. Turbolle on myös tärkeää ettei auton moottoria sammuteta turbon pyöriessä korkealla kierrosnopeudella (turboahdin voi jatkaa pyörimistään vaikka moottori sammutettaisiinkin), koska silloin voiteluaineen tulo ahtimeen loppuu ja sen laakeroinnin voitelu & jäähdytys pettää - tämä aiheuttaa laakereiden nopeaa kulumista. Moottorin jäähdytysnesteellä jäähdytetty ahdin on hiukan paremmassa asemassa jälkikäytön suhteen, mutta senkin kohdalla on suositeltavaa suorittaa jälkikäyttöä kohtuullisessa määrin.

Suositeltu aika jälkikäytölle on kymmenistä sekunneista aina pariin minuuttiin, käyttäen kuljettajan omaa harkintaa. Suurella kuormalla ja/tai paljon tehoa vaativassa ajossa jälkikäyttö on pysähtymisen jälkeen hyvin suositeltavaa. Tasainen ajonopeus 80 km/h maantienopeudessa ei kuitenkaan ole kovin rasittava henkilöautolle, tällöin yleensä riittää hieman vähempi käyttö. Kuten huomaatte, on vaikea sanoa mitään selviä rajoja jälkikäyttöön tarvittavalle ajalle, siksi jokainen käyttää omaa harkintaa. Suomen laki määrää ajoneuvojen tyhjäkäytön rajoiksi kesällä kaksi minuuttia ja talvella neljä minuuttia - mutta harvoin tarvitsee autoa tämän pidempään jälkikäyttääkään, sillä liian pitkästä käytöstä ei kuitenkaan ole hyötyä. Ulkoilman lämpötilalla ei juurikaan ole vaikutusta jälkikäytön tarpeeseen, eikä myöskään moottorin oma lämpömittari kykene näyttämään jälkikäytön tarvetta luotettavasti.

Jäähdytyskäytön tarvetta voi vähentää ajamalla lopun matkasta rauhallisesti, välttäen moottorin raskasta kuormittamista ja korkeita kierroksia. Kevyestä ajosta lopun matkaa voi myös rullailla tyhjäkäynnillä omaan pihaan ja parkkiruutuun peruutettaessa aikaa onkin kulunut jo kätevästi jäähdytyskäytön verran, eli moottorin voi sammuttaa kun auto on parkissa.