Hiukkassuodatin

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 19. tammikuuta 2024 kello 21.10 – tehnyt Kustu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiukkassuodatin (DPF = Diesel Particulate Filter) on dieselautoissa käytettävä pakokaasuja puhdistava suodatin, joka vähentää oleellisesti moottorin pienhiukkaspäästöjä. Hiukkassuodattimia on sekä passiivisia, että aktiivisia. Passiivinen hiukkassuodatin on kertakäyttöinen ja se on vaihdettava aika ajoin uuteen. Aktiivinen suodatin puolestaan puhdistaa itse itsensä joko katalyytin tai polttoainepolttimen avulla. Hiukkasia polttavalla suodattimella varustettu moottori on ohjelmoitu aika-ajoin puhdistamaan suodatin, joka tapahtuu käyttämällä auton moottoria tai erillistä poltinta niin, että se polttaa suodattimeen varastoidut hiukkaset joko lämmön, tai typenoksidin ja matalamman lämmön avulla.

Nykyisin myös bensiinimoottoreissa voi olla hiukkassuodattimia, jonka avulla niiden hiukkaspäästöjä voidaan vähentää. Bensiinimoottoreissa käytettävien hiukkassuodattimien lyhenne on OPF (Otto Particulate Filter).

DPF - hiukkassuodattimen yleisin ongelma on sen tukkeutuminen. Tämän ongelman ratkaisuja ovat DPF - hiukkassuodattimen puhdistus, korvata suodatin uudella merkkikohtaisella varaosalla tai vanhan suodattimen laiton tyhjennys.


Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.
Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.