Duesenberg

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 11. lokakuuta 2019 kello 10.51 – tehnyt Cilkkis (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Duesenberg
Duesenberg logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, Saint Paul, Minnesota
Tuotannon aloitus 1913
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli Duesenberg Model A


Duesenberg Automobile & Motors Company, Inc. oli amerikkalainen, voimakkaita luksusautoja valmistanut yhtiö. Yhtiön perustivat Iowan Des Moines'n kaupunkiin saksalaissyntyiset veljekset August ja Frederick Duesenberg, mutta pääosan elinajastaan se toimi Indianan Auburnissa. Duesenbergin yhtiö toimi aktiivisesti vuosina 1913–1937.

Historia[muokkaa]

Vuosina 1876 ja 1879 Nordrhein-Westfalenin Kirchheidessa, (nykyisin Lemgon kaupunginosa) syntyneet veljekset Frederick ja August Duesenberg olivat itseoppineita insinöörejä.

Vuonna 1905 veljekset, yhdessä liikekumppaninsa, lakimies Edward Masonin kanssa, perustivat Des Moinesiin autojen valmistusta varten Mason Automobile Company -nimisen yhtiön, jonka he vuonna 1909 myivät eteenpäin.

Vuonna 1913 veljekset Duesenberg perustivat Iowan Des Moines'n kaupunkiin yhtiön nimeltä Duesenberg Automobile & Motors Company. Yhtiön tarkoitus oli valmista nimenomaan urheilullisia autoja.

Veljekset myös tekivät uusia keksintöjä. Duesenberg-tehdas otti ensimmäisenä käyttöön hydrauliset nelipyöräjarrut vuonna 1920. Kahdeksaa vuotta myöhemmin 1928 Duesenberg esitteli ensimmäisenä mekaanisen ajotietokoneen J-mallissaan, josta myöhemmin kehitettiin SJ-malli.

Vuonna 1914 amerikkalainen kilpa-ajaja Eddie Rickenbacker ajoi "Duesylla" 10. sijalle Indianapolis 500 -autokilpailussa ja merkillä otettiin voitto samaisessa kisassa vuosina 1924, 1925 ja 1927. Ensimmäisen maailmansodan aikana Duesenbergien yhtiö valmisti moottoreita lentokone- ja venekäyttöön. Yhtiön oli tarkoitus myös alkaa valmistaa Ettore Bugattin suunnittelemaa U-16-moottoria Yhdysvaltain ilmavoimien tarpeisiin, mutta sota päättyi ja sopimus raukesi. Mottoreita ennätettiin valmistaa ainoastaan 40 kappaleen koesarja.

Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä veljekset lopettivat lentokone- ja merimoottoreiden valmistuksen New Jerseyn Elizabethissa sijainneella tehtaallaan. Vuonna 1919 Duesenbergin veljekset myivät heidän Minnesotan ja New Jerseyn tehtaansa ajoneuvotehtailija John Willysille ja siirsivät toimintonsa Indianapolisiin, jonne he perustivat henkilöautojen valmistamista varten vuonna 1920 Duesenberg Automobile and Motors Company, Inc. -nimisen yhtiön.

Vuonna 1919 tehdas esitteli uuden 4920-kuutioisen moottorin, jota aluksi käytettiin kilpa-autoissa, myöhemmin henkilöautoissa. New Yorkin autonäyttelyssä vuonna 1920 oli esillä muutama Duesenberg-malli.

Vuonna 1921 kilpa-ajaja Jimmy Murphysta tuli kaikkien aikojen ensimmäinen Ranskan Grand Prix:n voittaja, hänen ajettuaan Duesenbergillaan voittoon Le Mans'n kilparadalla, auton keskinopeus oli yli 127 km/h. Vuonna 1923 Indianapolis 500 -ajojen turva-autona toimi Duesenberg.

Model A (1921–1927)[muokkaa]

Duesenberg Model A vm. 1923

Pääartikkeli: Duesenberg Model A

Duesenberg Model A:ssa oli Fred Duesenbergin kehittämiä teknisiä sovelluksia kuten nestetoimiset nelipyöräjarrut. Moottorina oli 4261 cm³ R8-moottori, jossa oli yläpuolinen nokka-akseli. Kampiakseli oli ontto ja moottorin laakerit olivat painevoideltuja. Teho oli kuitenkin vain 89 hv (88 US-hv) eli 65 kW /3600 r/min. Vaihteita oli kolme. A-mallin huippunopeus oli 160 km/t.

Indianapolis Speedwayllä järjestettiin kestävyyskoe, jossa Duesenberg Model A:lla ajettiin 5077 kilometriä (3155 mailia) lähes pysähtymättä. Tankkaukset, huollot ja kuljettajan vaihdot tehtiin vauhdissa, auto pysähtyi vain renkaiden vaihtoa varten. Keskinopeus oli 99,77 km/t. Autolehdistö ylisti Duesenberg Model A:ta, mutta sitä silti myytiin vain 600 kappaletta vuosina 19211926.

Vain 120 auton vuosituotanto oli liian pieni kannattavaan tuotantoon. Tehdasta rasitti myös Fred Duesenbergin kilpa-autoharrastus.

Auburn Automobile -autotehtaan omistaja E.L. Cord osti Duesenberg-tehtaan 26.10.1926. Cordin tahdosta Duesenbergin veljekset jatkoivat ylellisten ja kalliiden Duesenberg-autojen suunnittelua. Cord oli ihaillut jo kauan Fred Duesenbergin teknistä osaamista. Cordin ostettua tehtaan sen nimeksi tuli Duesenberg Inc. Seuraavat kaksi vuotta tehtaalla tehtiin paljon ylityötä uuden mallin (J) suunnitteluun.

Model X (1926–1927)[muokkaa]

Vuonna 1927 Model A:sta esiteltiin pidemmällä alustalla varustettu Model X, mutta niitä valmistettiin vain 12 kappaletta. Duesenberg X-mallin teho oli nostettu 74 kilowattiin (100 US-hv).

Model X Duesenberg on todella harvinainen malli. Se perustui löyhästi A-malliin, mutta sen alusta oli raskaampi, akseliväli pidempi (3500 mm) ja sen voimanlähteenä oli 100 hv:n moottori, jonka avulla auto saavutti yli 160 km/h:n huippunopeuden. Merkittävimmät tekniset erot A- ja X-mallien välillä on, että jälkimmäinen on varustettu hypoidi-vetopyörästöllä ja moottorissa kaikki venttiilit ovat kannen samalla sivulla.

Model J (1928–1937)[muokkaa]

Pääartikkeli: Duesenberg Model J

Duesenberg Model J -mallia valmistettiin vuosina 19281937. Se esiteltiin New Yorkin autonäyttelyssä 1.12.1928. Siinä oli 8-sylinterinen 6882 cm³ rivimoottori (420 kuutiotuumaa), teholtaan 197 kW @ 4200 r/min (265 US-hv SAE). Kaksi yläpuolista nokka-akselia, kullakin sylinterillä kaksi imu- ja kaksi pakoventtiiliä. Kampiakselilla oli kaksi säiliötä, joissa oli elohopeaa värinän vaimentamiseksi. Moottori oli hyvin värinätön. Puristussuhde oli 5,2.

J-mallia sai tilata 3734 tai 4013 mm akselivälillä. Edessä ja takana on lehtijouset. Painoa on noin 3000 kiloa. Vaihteisto on täyssynkronoitu ja kolmivaihteinen. Voimakas ja vääntävä moottori helpottaa ajamista kaikilla vaihteilla.

Vuosimallin 1930 Duesenberg J ja Espanjan kuningas Alfonso XIII

Duesenberg J:ssä on nestetoimiset nelipyöräjarrut kuten kaikissa Duesenbergeissa vuodesta 1921. Jarrujärjestelmä on älykkäästi suunniteltu, sillä kussakin rummussa on vain yksi säätömahdollisuus huollon helpottamiseksi. Kun säätö on oikea, jarrurumpu toimii tehokkaasti. Jarrutusta tehostavat myös jarrurumpujen jäähdytysrivat.

Korinvalmistajat olivat usein alihankkijoita ja asiakkaan valitsemia. Duesenbergilla oli oma korinvalmistaja La Grande. Lisäksi 14 muuta yhdysvaltalaista korinvalmistajaa teki J:n alustalle koreja. Myös muutamat eurooppalaiset pajat korittivat Duesenberg J-malleja. Tämä selittää, miksi Duesenberg J:t eivät ole täysin samannäköisiä.

Pelkkä Duesenberg J:n alusta maksoi yhtä paljon kuin kymmenen Ford A:ta. Alusta maksoi valmistusvuonna noin 8500 dollaria, sisältäen moottorin, vaihteiston, lokasuojat, puskurin ja konepellin. Valmiiksi koritettu J maksoi suunnilleen kolme kertaa enemmän kuin Cadillac V16 tai Packardin huippumalli, noin 17 000 dollaria. Lähinnä vain Bugatti Royale oli yhtä kallis kuin Duesenberg J, mutta tätä Bugattia valmistettiinkin vain 7 kappaletta.

Umpikorisen J-mallin huippunopeus oli 185 km/t ja kevyemmän avokorisen 193 km/t. Kalliista hinnasta johtuen J-malleja (J, SJ ja SSJ) myytiin yhteensä vain 470 kappaletta.

SJ[muokkaa]

Duesenberg SJ vm. 1935

Tehokkaampi SJ-malli esiteltiin vuonna 1932. Duesenberg SJ:ssä oli huipputehokas moottori, joka kehitti 235 kilowattia SAE (320 hv) ahtimen avulla. Huippunopeus oli 210 km/t, toinen vaihde riitti 167 km/t nopeuteen. Kiihtyvyys 0–160 km/t (nollasta 100 mailiin) 17-20 sekunnissa lähteestä riippuen. Useimmat Duesenbergin omistajat eivät ostaneet tätä mallia, vaan lähettivät autonsa Duesenberg-tehtaaseen uudistettavaksi, jolloin autoihin asennettiin SJ-mallin moottori ja voimansiirto.

SSJ-malli oli lyhyellä akselivälillä (3200 mm) varustettu roadster-korinen SJ, jonka korit valmisti Auburnin tytäryhtiö Central Manufacturing Company Indianan Connersvillessa. Mallinimen SSJ ensimmäinen S tarkoittaa short eli lyhyt SJ-malli. SSJ-mallia valmistettiin vain 2 kappaletta. SSJ:n ostajat olivat kuuluisat näyttelijät Clark Gable ja Gary Cooper. SSJ:n teho oli lähes 298 kW (400 US-hv).

Duesenberg-autojen tuotanto loppui vuonna 1937 Cordin jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin ja vetäydyttyä autoalalta.

Suunnitelma merkin paluusta[muokkaa]

Toisen maailmansodan päätyttyä August Duesenberg yritti elvyttää Duesenberg-nimen, mutta huonolla menestyksellä. Myös muut samansuuntaiset yritykset ovat päättyneet lähes yhtä laihoin tuloksin. Lähimmäksi onnistumista pääsi Augien poika Fritz, joka yhdessä Virgil Exnerin kanssa teki suunnitelmat autosta, jonka perustana oli vuosimallin 1966 Imperial ja muukin tekniikka oli peräisin Chryslerilta. Exnerin suunnitelmien perusteella luotiin myöhemmin luksusauto Stutz Bearcat.

1970-luvulla valmistettiin pieni määrä Cadillac Fleetwoodin perustalle suunniteltuja Duesenberg-autoja.

Vuosien 1978 - 2000 välisenä aikana Wisconsinin Elroyssa sijainnut Elite Heritage Motors Corp. valmisti uustuotantona Duesenberg J -mallia, nimellä Duesenberg II. Alkuperäisen J-mallin tavoin tarjolla oli viisi erilaista korimallia ja ne olivat visuaalisesti liki identtisiä alkuperäisten esikuviensa kanssa. Sisäänsä ne kätkivät Fordin V8 -moottorin yhdistettynä Lincolnin voimalinjaan sekä kaikki tuon aikakauden amerikkalaisten luksusautojen mukavuusvarusteet. Valmistuneiden autojen määrä jäi alle sataan kappaleeseen.

2000-luvun alussa amerikkalainen hot rod -rakentaja Chip Foose suunnitteli merkille mallin Torpedo Coupe kilpailemaan mm. Mercedes-Benz SLR McLarenin kanssa. Suunnitelmia toteuttamaan perustettiin Duesenberg Custom Coach -niminen yhtiö. Suunnitelmat eivät kuitenkaan edenneet piirustuksia pidemmälle.

Vuonna 2011 Wisconsinin Baldwiniin perustettiin Duesenberg Motors Inc. -niminen yhtiö, jolla oli maailmanlaaajuiset oikeudet Duesenberg-nimen käyttöön. Yhtiön tarkoituksena oli jatkaa Duesenberg II -replikoiden valmistusta, mutta yritys kaatui yhtiön pääoman puutteeseen.

Aiheesta Muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Flag of the United States.svg.png Amerikkalaiset henkilöautomerkit vuodesta 1945

Nykyiset merkit:
Beck | Berrien Buggy | Buick | Cadillac | Callaway | Chevrolet | Chrysler | Coda | Consulier | Corvette | Deco Rides | Detroit Electric | Dodge | Dragon | Everett-Morrison | Excalibur | E-Z-Go | Fisker | Ford | GEM | GMC | Jeep | Lincoln | Lingenfelter | Miles | Mosler | NmG | Panoz | Phoenix Motorcars | Ram | RDC | Shelby | SSC | Sterling | Studebaker | Talbo | Tango | Tesla | TranStar | Vector | ZAP! | Zimmer

Markkinoilta poistuneet:
Airscoot | Allstate | AMC | American Bantam | American Buckboard | Apollo | Arnolt | Arnolt-Bristol | Asardo | Auburn | Aurora | Auto Cub | Autodynamics | Autoette | Avanti | Baja Bug | Bangert | Banner Boy | Basson’s Star | Bearcat | BMC | Bobbi-Kar | Bocar | Bolide | Bradley | Brogan | Bugetta | Chadwick | Charles | Checker | Chicagoan | Citicar | Clénet | Clipper | Colt | Comet | Comet | Comet | Continental | Corbin | Cord | Chevrolet Corvair | Crofton | Crosley | Cunningham | Custer | Darrin | Davis | Daytona | Del Mar | DeSoto | Detroiter | Devin | Diehlmobile | Doray | DTL | Dual-Ghia | Duesenberg | Eagle | Edsel | Edwards | Electra | Electra-King | Electricar | Electric Shopper | Electro-Master | Electromotion | El Morocco | Eshelman | Estate Carriage | Excalibur J | Ferrer | Fiberfab | Fibersport | Fina Sport | Fitch | Flintridge-Darrin | France Jet | Frazen | Frazer | Frick | Gadabout | Gaslight | Gaylord | Geo | Glassic | Glasspar | Goff | Griffith | Henney | Henry J | HMV | Hoppenstand | Hudson | Hummer | IMP | Imperial | Jeepster | Jetmobile | Jomar | Kaiser | Keller | Kelmark | King Midget | Krim-Ghia | Kurtis | La Dawri | Leata | Little Dude | Lost Cause | Marketeer | Marketour | Mars II | Maverick | Mercury | Merry Olds | Merry Runabout | Metropolitan | Meyers Manx | Minicar | Mohs | Mota | Motorette | Muntz | Murena | Nash | Nash-Healey | Navajo | Nu-Klea | Oldsmobile | Olds Replica | Omega | Packard | Panda | Panther | Pedicar | Pierre Cardin | Pioneer | Piranha | Playboy | Plymouth | Pontiac | Powell | Publix | Pup | Quantum | Rambler | Rambler 1902 Replica | Replicars | Rockefeller | Rogue | Rollsmobile | Rowan | Ruger | Saleen | Saturn | Savage GT | Saviano | Scarab | Scootmobile | Seagrave | Skorpion | Skyline | Sovran | Squire | Star Dust | Starlite | Storm | Story | Stuart | Studebaker | Studillac | Stutz (1968) | Super Wagon | Surrey | Swift | Taylor-Dunn | Thrif-T | Thunderbird | Towne Shopper | Tri-Car | Trihawk | Triplex | Tucker | U.S. | Valkyrie | Vetta Ventura | Voltra | Wagon De Ville | Warrior | Westcoaster | Williams | Willys | Woodill | Yank | Yankee Clipper | Yenko | Zoe