Auton pesu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jokaisen autoilijan yksi tärkeimmistä itse tehtävistä toimenpiteistä on auton maalipinnan säännöllinen huoltaminen, eli käytännössä peseminen ja sopivin väliajoin tapahtuva vahaaminen.


Peseminen

Peseminen olisi hyvä suorittaa noin kahden viikon välein tai useammin, riippuen lian kerääntymisestä.

Pesupaikkaa kannattaa harkita, sillä useasti pesuaineet eivät ole kovin ympäristöystävällisiä, tosin ympäristöystävällisiäkin vaihtoehtoja on saatavilla, ja niillä pesu onnistuu miltei missä vain. Suositeltavinta kuitenkin on käyttää paikkoja, joissa on erottelevat kaivot. Tälläisiä pesupaikkoja on tarjolla esimerkiksi huoltoasemilla.

Ensimmäiseksi olisi hyvä tarkastella auton maalipinnassa olevan lian määrää ja laatua. Kesäisillä kuivilla keleillä tarttuu pölyä, talvisilla suolaisilla maanteillä suolaa ja asfaltista irtoavaa ainesta, mm. bitumia.

Pelkän hienojakoisen pölyn peseminen onnistuu helposti ruiskuttamalla auto hieman korkeapainesemmalla ruiskulla huolellisesti joka puolelta.

Hieman pinttyneempään likaan kannattaa jo käyttää auton pesemiseen tarkoitettuja autoshampoita. Astianpesuaineita tai vastaavia yleispesuaineita ei kannata käyttää koska se saattaa irrottaa vahan mukanaan. Paras autoshampoo on makuasia, mutta vaahtoava ja riittoisa purkki on hyvä vaihtoehto, usein tunnettujen autokemikaalivalmistajajien tuotteisiin voi luottaa. Hieman laiskemmalle vahaajalle sopii myös vahashampoo, joka jättää pesun jälkeen kiiltävän vahapinnan maalipinnalle, tälläistä "vahaa" ei kuitenkaan voi verrata mitenkään oikean vahan kestoon ja ominaisuuksiin.

Talvisilla keleillä auton pintaan tarttuu mm. tiesuolaa, metallihiukkasia, bitumia sekä muuta likaa, ja näin ollen myös erittäin tarttuvia aineita, joiden irroittaminen voi joskus olla työlästä. Onkin hyvä huuhdella auto suolaisen maantieajon jälkeen, kun lika on vielä märkää, tällöin saadaan pahimmat liat auton pinnalta helposti pois, unohtamatta kuitenkaan yhtä tärkeää pyöränkoteloiden sekä helmojen/alustan huuhtelua. Kuitenkin likaa tarttuu vääjäämättä, joten pestessä tarkemmin kannattaa käyttää liuottavia autoshampoita, jotka sisältävät tehokkaampia pesuaineyhdisteitä todella vaikeasti irroitettavaan likaan. Jos pelkkä liuottava autoshampoo ei tuota toivottua tulosta, voidaan käyttää ruiskutettavia liuotinaineita, jotka ruiskutetaan suoraan kuivaan ja likaiseen pintaan, annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ja tämän jälkeen huuhdellaan huolellisesti vesiruiskulla pois. Jos tämäkään ei toimi, voidaan äärimmäisenä keinona käyttää lakkabensiiniä, jota laitetaan sumutinpulloon ja suihkutetaan likaiseen pintaan, annetaan vaikuttaa hieman ja huuhdellaan huolellisesti pois. Kuitenkin nämä viimeiset vaihtoehdot poistavat todennäköisesti myös vahan, ja auto joudutaankin yleensä vahaamaan tämän jälkeen uudestaan kestävän pinnan aikaansaamiseksi.

Pesun suorittaminen

Auton pesuun tarvitset: ämpärin, sienen, harjoja, pesuaineen, suhteellisen hyväpaineisen ruiskun ja säämiskän.

Aloita autonpesu ruiskuttamalla auto huolellisesti joka puolelta, jotta saat pahimmat liat irroitetuiksi. Jos aloitat pelkästään sienen ja shampoon kanssa, on vaarana, että pinnassa olevan suuret hiekanmuruset jäävät sienen ja maalipinnan väliin muodostaen "hiomapaperin". Tuloksena on naarmuja maalipintaan, ja työstä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Huolellisen vedellä puhdistuksen jälkeen käydään auto sienen kanssa puhdistaen läpi. Kasta sientä runsaasti autoshampoolla terästetyssä vesiämpärissä(veden on hyvä olla kättä lämpimämpää) ja etene pyörivin liikkein katosta alaspäin. Katosta alaspäin siksi, että yleensä alhaalla ovissa ja helmoissa on pahin lika, josta se saattaa nousta ylemmäs ja tehdä rumat jäljet ylempään maalipintaan, jos autoa pestään alhaalta ylös.

Pese auto osissa. Esimerkiksi pese katto ja sivulasien alue ensiksi, pese sitten auto periaatteena ylhäältä alas ja edestä taaksepäin edeten. Näin siirrytään puhtaammilta alueilta likaisempiin järjestyksessä. Siirry vasta viimeisenä alimpiin helmoihin ja vanteisiin. Vanteita varten voi vaihtaa kokonaan myös uuden pesuveden, jolloin lika lähtee helpommin. Vanteet saadaan puhtaaksi sientä ja pieniä pehmeitä harjoja käyttäen. Vanteiden pinttynyttä likaa varten on myös erilaisia vannepesuaineita, joita voidaan suihkuttaa vaikuttamaan auton pesun ajaksi. Jotkin näistä on kuitenkin huuhdeltava vanteelta pois ennen autoshampoopesua, joten käyttöohjeet kannattaa lukea huolella. Jos auto pestään kerralla, eikä pesuainetta huuhdella välissä pois, on vaarana, että pesuaine kuivahtaa likoineen maalipintaan kiinni ja aiheuttaa maalipintaan harmautta.

Kun koko auto on pesty sienellä on hyvä ruiskuttaa vielä tämän jälkeen joka puolelta uudestaan, erityisesti peilit, listojen raot ja ovenkahvat kannattaa suihkuttaa huolellisesti, ettei sinne jää pesuainetta, joka hetken päästä valuu pois ja kuivuessaan jättää rumat jäljet vasta pestyyn pintaan.

Ruiskutuksen jälkeen auton pinta jää märäksi, ja kuivuessaan vesipisarat tekevät ikään kuin tahroja puhtaaseen pintaan. Auto kannattaakin käydä läpi säämiskällä, joista luonnonsäämiskä on paras vaihtoehto. Kastele säämiskä läpimäräksi ja purista siitä irtoava vesi pois. Tämän jälkeen etene pyörivin liikkein käyttäen hyväksi säämiskän koko pinta-alaa (älä käytä nyrkinkokoisessa mytyssä) ja välillä purista vettyneestä säämiskästä taas ylimääräinen vesi pois ja jatka näin kunnes autonpinta on kuiva, välillä säämiskää voi huuhdella työn aikana puhtaassa vedessä.

Myöskin monelta unohtuva pesukohde autossa ovat pyöränkoteloiden sisäpinnat, jonne likaa ja suolaa kerääntyy tietenkin kaikista eniten. Hyvin monen auton vaivaa, pyöränkaarien ruostumista, voidaan ehkäistä pesemällä jokaisella pesukerralla auton pyöränkaaret huolellisesti kaaren sisäpuolelta päin. Tehokas ruisku on tässä työvaiheessa omiaan.

Vahaaminen

Auton pinta kannattaa vahata ainakin vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Vaha muodostaa auton pintaan kovan ja kiiltävän kerroksen, joka suojaa maalipintaa auringolta, lialta ja saasteilta. Vesi helmeilee myöskin hyvävahaiselta pinnalta helposti pois. Nykyisin on tarjolla monenlaisia vahoja ja parasta ei ole, on vain hyviä vaihtoehtoja. Markkinoilla on saatavilla uuden auton vahaa, hieman käytetymmän auton vahaa ja jopa todella kuluneen maalipinnan eheyttävää vahaa. Eroina näissä vahoissa on hiovien aineiden määrä. Mitä kuluneempi maalipinta sitä enemmän hiovampi vaha on parempi. Haalistuineille pinnoille on saatavilla myös värivahoja, jotka sisältävät väriä, joka tekee haalistuneesta taas uudelleen kiiltävän.

Kuitenkaan erittäin kuluneet ja haalenneet maalipinnat eivät ole kovin helposti ehostettavissa hyviksi pelkästään vahoilla vaan voidaan joutua tekemään maalipinnan kiiltäväksi myllytys. Myllytys voidaan tehdä hellävaraisemmin mutta suuritöisesti käsin, tai koneellisesti kiillottaen. Myllytys on kuitenkin äärimmäinen keino, sillä se syö maalipinnan paksuutta ohuemmaksi, joka taas vaikuttaa sen kestoon. Varomattomasti toimien voi jopa pohjamaali tulla jo esiin. Myllytykseen jälkeen hyvin hoidettu ja vahattu pinta kestää kuitenkin uuden veroisesti.

Auton kanssa touhuavalle perfektionistille, joka tavoittelee maksimaalista kiiltoa ja kestävyyttä, voidaan suositella kahden vahan käyttöä. Ensiksi alle laitetaan yleisvaha, ikäänkuin "pohjamaaliksi" ja sen päälle kiiltovaha, joka on erittäin kova ja kiiltävä viimeistelyvaha. Pelkkä yleisvahakin riittää mainiosti, ja yhdelläkin vahalla saa tavallista paremman keston kun käsittelee maalipinnan kahdesti.

Vahauksen suorittaminen

Ensiksi suorita aiempien ohjeiden mukainen huolellinen pesu ja kuivaus. Tämän jälkeen valitse sopivan varjoinen ja kohtalaisen lämmin paikka. Vahan laitto toimii vahan ominaisuuksista johtuen yleensä parhaiten noin 15-25 celsiusasteen välillä. Älä vahaa suorassa auringonpaisteessa, koska aurinko saattaa jumiuttaa vahan maalipintaan kiinni, ja vahauksesta tulee todella työlästä.

Etsi puhdasta puuvillaa, mieluummin vahan levityssieni. Esimerkiksi vanha pehmeä t-paita tai sukka käy mainiosti vahan levitykseen. Levitä vahaa kankaan avulla pyörivin liikkein silminnähtävä kerros autonpintaan, ja anna sen kuivahtaa vaaleahkoksi kerrokseksi(jotkin vahat pitää poistaa jo ennen kuivumista, joten lue huolellisesti käyttöohjeet vahapurkkisi kyljestä).

Kun vaha on ohjeenmukaisesti kiillotukseen valmista, ota uusi, tai pesty puhdas mikrokuituliina, ja ala kiillottaa pyörivin pehmein liikkein. Käy huolellisesti läpi kaikki vahaamasi kohdat ja tunnet kuinka uusi pinta luistaa kuin rasvattu.

Tämän jälkeen voit vahata auton vielä toisenkin kerran, jos koet sen tarpeelliseksi. Tässä vaiheessa voi käyttää pelkkää kiiltovahaa.

Vanteiden pesu

Nykysin autoissa ovat yleistyneet myös näyttävät alumiinivanteet, jotka saattavat muuttua kellertäviksi, mustua, tai lakka/viimeistely saattaa alkaa lohkeilla, jos ne jättää puhdistamatta. Alumiinivanteiden pesu kannattaa suorittaa autoa pestäessä viimeisenä, koska vanteissa on yleensä paljon likaa. Joskus jarrupaloista tuleva jarrupöly voi tarttua hyvin tiukkaan ja silloin tarvitaan erityisiä aineita. Liuotinpesun ohella myös vanteisiin on saatavilla omaa pesuainetta, joka poistaa liat vahingoittamatta vanteen pintaa. Yleensä säännöllisesti pestyt alumiinivanteet saadaan puhtaaksi jarrupölystä autoshampoolla.

Vanteet kastellaan aluksi, jonka jälkeen ne hangataan sienellä tai vanteisiin tarkoitetulla vanneharjalla autoshampoo-pesuvedellä ja huuhdellaan tämän jälkeen. Vanteet kannattaa myös vahata muutaman pesun välein, jolloin lian irrotuskin on helpompaa ja vanteet säilyvät kiiltävinä.

Muita mahdollisuuksia

Painepesureita on nykyisin paljon, parempia ja huonompia ja niissä mainostetaan usein hyviä autonpesumahdollisuuksia. Painepesuri sopiikin parhaiten kuran, suolan, hiekan, pölyn ja epäpuhtauksien huuhtelemiseen auton pinnalta ennen varsinaista pesua. Liian kovapaineinen vesi ei tee kuitenkaan hyvää maalipinnalle ja se saattaa rikkoa tiivisteitä ja muita osia. Tietysti pelkästään työkäytössä oleville autoille voi tehdä painepesuripesun, mutta kunnolliseen lianpoistoon tarvitaan lähes aina fyysista hankausta joko sienellä tai harjalla.

Autonpesuharjaa käytettäessä kannattaa valita letkuliitännällinen malli, jolloin vesi virtaa harjan läpi ja lika ei jää harjaan kiinni. Tällöin harja saattaa olla hyvin likaiselle autolle sientä parempi vaihtoehto. Pesuharjan tai -sienen käyttäminen on lähinnä makuasia.

Huoltoasemien pesukoneet ovat myös vaihtoehto, mutta ne ovat yleensä huomattavasti kalliimpia, kuin itse pestäessä tarvittavien tarvikkeiden arvo. Autonpesukoneet myöskin jättävät hankaliin kohtiin likaa, joka lähtee vain käsikonstein. Monet koneet naarmuttavat maalipintaa huomattavasti käsinpesua enemmän.

Kaikesta huolimatta on ensiarvoisen tärkeää, että edes jotain näistä puhdistusmenetelmistä käytetään. Lika saattaa pilata auton yhden merkittävimmän osan salaa ja peruuttamattomasti. Koko maalipinnan korjaus uudenveroiseksi on isotöistä ja teettäessä kallista.