Audi A4 puhaltimen lämpösulakkeen korjaus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Audi A4 (-95) puhaltimen lämpösulakkeen korjaus.

Sisätilapuhaltimen lämpösulakkeen korjaus

OIRE: Sisätilapuhallin ei toimi kuin täysillä tai ei ollenkaan.

VIKA: Useimmiten puhaltimen säätövastuksen lämpösulake on palanut.

KUSTANNUKSET: Varaosatiskiltä 46 euroa. itse tehtynä 3 euroa ja tunti töitä.

KORJAUS: Ensin tietenkin tarkistat tavallisen sulakkeen kunnon. Jätä se irti. Irrota sitten hanskalokero. Ruuveja lokeron sisällä, ulkona edessä ja ovea vasten olevan panelin alla. Puhallin löytyy ihan etunurkasta. Vastuspaketti löytyy puhaltimen päällyosasta mihin menee kaksi johtoliitintä ja noin 7 johtoa (semmonen tiivis kansi). Sama paketti (vihreä) näkyy myös kun irrotat raitisilmasuodattimen ja sen telineen konetilasta (kuten saatoit arvata kyseinen kohde löytyy saman puhaltimen kohdalta konepellin alta.). Ensin irroita johdoliittymet. Avaa kansi jotenkin (on nimittäin tiukka) Voit avittaa suodatin puolelta työntämällä sitä pakettia samalla kun avaat salpoja.

Yleismittari esille ja mittaamaan. Paketissa erillään oleva, teräväkärkisen lieriön muotoinen komponentti on se kuuluisa lämpösulake, jota tässä nyt käsitellään. Mittaa kyseisen komponentin resistanssi eli vastus yleismittarilla. Jos komponentti ei johda sähköä on se palanut ja näin ollen vaihdettava. *Katkaise rikkinäisen lämpösulakkeen johtimet sivuleikkureilla läheltä komponenttia siten että etuvastuksen pistehitsattuihin kohtioihin jää parin sentin mittaiset vanhan sulakkeen johtimenpätkät. Vie osa elektroniikkakauppaan. Osa on muistaakseni 184 celsius lämpösulake. Siitä osasta se selviää. Osta varalta myös toinen komponentti sillä tämä on todella helppo rikkoa.

Kolvi lämpenemään. Kolvaa osa takaisin, mutta muista että sulake palaa 184 asteessa ja tina sulaa 300 asteessa joten jotain on tehtävä. älä liimaa, huono kontakti. *Taivuta edellisen sulakkeen jäljiltä jätetyt johtimenpäät kaksinkerroin. Taivuta myös uuden sulakkeen johtimien päät samoin. Purista johtimet vanhojen johdonpäiden väliin pihdeillä. Juota liitos vasta sen jälkeen kun tämä mekaaninen puristusliitos on tukeva. Pidä uuden komponentin jalasta kiinni leveäkärkisillä metallipihdeillä että osa lämmöstä haihtuu tätä kautta eikä polta uutta osaa. Toista sama toiselle puolelle. Juotettavien johtimien on kuumennuttava juotteen sulamispisteeseen, jotta juotoksesta saadaan toimiva. (*Aiemmin tässä artikkelissa neuvottiin valuttamaan sulaa tinaa meisselin vartta pitkin juotoskohtaan, mutta tällä tavoin juotoksesta ei tule kunnollinen!)

Kun olet valmis, tarkista työn laatu. Mittaa yleismittarilla resistanssi jälleen kerran mutta muista mitata niin että samalla tarkistat myös kolvausten johtavuuden. Jos saat tuloksen teit hyvää työtä, jos virta ei kulje, joko poltit uuden sulakkeen tai kolvauksesi ei johda.

Asenna paketti takaisin autoon. Muista kytkeä johdot ja asentaa tavallinen sulake takaisin. Asenna myös raitisilmasuodatin jonka tietenkin uusit samalla. Virrat autoon ja testi. Jos puhallin toimii kuten pitääkin, kasaa auto. Jos ei vieläkään kunnolla, aja varaosatiskille ja osta se varaosa. Voit tietenkin tehdä sen keraamisen vastuspaketin itse, mutta siinä saat käyttää kekseliäisyyttä.


Ulkoiset linkit