Alec Issigonis

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 5. huhtikuuta 2020 kello 21.14 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alec Issigonis (18.11.1906-2.10.1988) oli kreikkalaissyntyinen englantilainen insinööri ja autonsuunnittelija. Hänen virallinen nimensä oli Alexander Arnold Constantine Issigonis, kreikaksi Αλέξανδρος Αρνόλδος Κωνσταντίνος Ισηγόνης Alexandros Arnoldos Konstantinos Isigonis.

Alec Issigonis syntyi Smyrnassa (turkiksi Izmir), mutta hän joutui 16-vuotiaana pakenemaan sieltä Kreikan ja Turkin välisen sodan ja sitä seuranneen väestönvaihton seurauksena vuonna 1922. Alecin isä oli kreikkalaista syntyperää ja Britannian kansalainen, joten Alec ja hänen äitinsä muuttivat Englantiin. Alecin isä kuoli evakuointimatkalla, hän oli toiminut Englannissa merimoottorien suunnittelijana ja valmistajana.

Alec Issigonis valmistui Englannissa insinööriksi ja hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Edward Gillett vuonna 1928, tultuaan täysi-ikäiseksi. Issigonis kehitti työnantajansa keksimän automaattisen kytkimen toimintavalmiiksi ja yhtiö hankki sille patentin. Patentin osti Englannissa Humber ja Yhdysvalloissa Chrysler.

Sodan jälkeen Issigonis suunnitteli Morris Minorin uuden mallin. Hän oli siihen muuten tyytyväinen, mutta olisi halunnut sen olevan etuvetoinen. 1956 Issigonis palasi BMC:lle. Syyskuussa 1956 Suezin kriisi aiheutti polttoainepulan ja Englannissa jopa polttoaineen säännöstelyn, mikä sai autotehtaat suunnittelemaan pieniä autoja. Maaliskuussa 1957 Alec Issigonis sai tehtäväkseen suunnitella pikkuauto, jonka kaksi prototyyppiä valmistuivat jo 6 kk myöhemmin lokakuussa. Siitä kehitettiin kuuluisa Mini, jonka nimi oli aluksi Morris Mini-Minor.

Alec Issigonisin muotoilemia autoja:

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 15/1980
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Alec_Issigonis-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.