Akun kunnon tarkistaminen

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Auton akun kunnon tarkistaminen on helppoa. Tarvitaan vain jännitemittari eli tavallinen yleismittari käy hyvin. Valitse mittarista jännite-asento (V) ja tasajännite, jota kuvaa päällekäin oleva viiva ja katkoviiva (=).


Kunnon tarkistaminen

1. Anna auton seisoa ajon jälkeen mielellään vuorokausi ennen mittausta.

2. Varmista että käytettävä mittari on jännitemittaustilassa (yksikkö V, volttia). Avaa konepelti ja mittaa yleismittarilla akun plus- ja miinusnavasta jännite, niin että kytket yleismittarin mustan johdon miinusnapaan (-) ja punaisen johdon plusnapaan (+). Huomioi, että mikäli yleismittari on virheellisesti virtamittaustilassa (yksikkö A, ampeeria), niin mittari todennäköisesti vioittuu koska se muodostaa käytännössä oikosulun virtapiiriin.

3. Yleismittarin näytöllä näkyy jännite (yksikkö voltti), joka on yleensä 11,50 - 12,90 V. Jos jännite on alle 11,50 V niin akku on lähes tyhjä. Jos taas yli 12,90 V, niin auto ei ole seisonut kovin kauaa ja jännite ei ole laskenut latausjännitteen (13,5 - 14,4 V) tasolta. Jos tulos oli yli 12,9 V, niin kytke hetkeksi ajovalot ja sisätilatuuletin jonka jälkeen sammuta ne ja odota 10-15 minuuttia. Mittaa uudelleen jännite.

  • Täysi akku 12,72 V
  • 90% varaus 12,60 V
  • 80% varaus 12,48 V
  • 70% varaus 12,36 V
  • 60% varaus 12,24 V
  • 50% varaus 12,12 V
  • 40% varaus 12,00 V
  • 30% varaus 11,88 V
  • 20% varaus 11,76 V
  • 10% varaus 11,64 V

Hyväkuntoisen käytetyn akun pitäisi antaa yli 12,50 V lukema. Jos olet epävarma tuloksesta, käy tarkistuttamassa akku asiantuntevassa akkuliikkeessä ja kysy samalla mitä akkua he suosittelevat autoosi.

4. Jännitteen voi mitata myös auton käynnistyksessä, mutta silloin tarvitset kaverin käynnistämään auton. Jännite ei saisi tippua alle 10-11 V.

5. Latausjännitteen mittaaminen: Suorita edellä mainittu mittaus niin että auto on käynnissä. Jännitteen pitäisi olla n. 13,5 - 14,5 voltin välillä, kun laturi on kunnossa.

Akun elvyttäminen

Jos edellinen (kohta 3) testi antoi alle 12 V tulokseksi, niin akkua on mahdollista elvyttää seuraavilla tavoilla: Tavallisella tai älykkäällä akkulaturilla. Tavallisessa akkulaturissa on se miinuspuoli ettei se katkaise akun latausta kun akku on täynnä tai kun tapahtuu jokin ongelmatilanne, joten latausta pitää valvoa. Lisäksi tavallinen laturi ei ole suojattu kipinöinniltä. Lyijyakku muodostaa ladattaessa erittäin herkästi räjähtävää vetykaasua, jonka kipinät voivat sytyttää ja akku räjähtää sen seurauksena. Siksi aina ensimmäiseksi on irroitettava virtajohto pistorasiasta. Sen jälkeen tila on tuuletettava.


Älykäs akkulaturi lataa akkua monen eri ohjelman avulla ja lisäksi parhaimmissa on ns. elvyttävä ohjelma, jossa jännitettä nostetaan jopa 15,8 V tasolle. Normaalisti yli 15 V jännitteellä akun lataaminen ei ole suositeltavaa, mutta älykäs laturi elvyttää akun korkeammalla jännitteellä. Aja tasaisin väliajoin (vaikka joka viikko) elvytysohjelma läpi kunnes akun jännite vuorokauden seisoneena on 12,4-12,6 voltin välillä.

Katso myös