Äänimerkki

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 24. marraskuuta 2009 kello 02.24 – tehnyt DJHasis (keskustelu | muokkaukset) (pientä järjestelyä)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Äänimerkki kuuluu jokaisen nykyauton varusteisiin. Äänimerkillä on monta nimeä, paljon käytettyjä lempinimiä ovat mm. töötti, skriikkari ja torvi.

Yleistä[muokkaa]

Äänimerkin käytössä on paljon eroja eri maissa. Toisissa maissa äänimerkkiä käytetään runsaasti huomionherättämiseen, tuttujen tervehtimisiin ja muuten vaan varuilta. Esimerkiksi Kauko-idässä Thaimaassa lyhyitä äänimerkkejä käytetään jatkuvasti esim. ohitettaessa tiellä hitaammin liikkuvia.

Suomessa äänimerkin kanssa ollaan pidättyväisempiä. Lainsäädännössä äänimerkin käyttämisestä säädetään tieliikennelain 34 §:ssä. Sen mukaan äänimerkkiä voidaan käyttää, milloin se on tarpeen vaaran välttämiseksi. Muutoin äänimerkin saa antaa vain taajaman ulkopuolella valoisana aikana ohitettaessa. Äänimerkki ei saa olla pitempi kuin on välttämätöntä. On siis syytä muistaa, että äänimerkin tarkoituksena on kiinnittää toisten autoilijoiden huomio, ei "solvata" heitä pitkällä töötillä.

Sopivia äänimerkin käyttötilanteita ovat vaaratilanteet, joissa on onnettomuuden uhka. Liikennevaloissa voit "töötätä" lyhyesti, mikäli edessä oleva ei ole huomannut valojen vaihtumista vihreäksi (välittömästi valojen vaihtuessa ei kuitenkaan tule "tööttiä" painaa pohjaan).

Aiheesta muualla[muokkaa]