Żuk

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Zuk)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Żuk
Żuk uudemmassa muodossaan
Valmistaja ja valmistusmaa FSC,
Flag of Poland.svg.png Puola
Valmistusaika 19581997
Luokka Pakettiauto
Kori
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori
Iskutilavuus 2120 cm3
Teho 52 kW
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja Lublin
Saman luokan autoja Nysa
Barkas
UAZ
Alfa Romeo F12

Żuk (tarkoittaa kovakuoriaista) oli FSC-tehtaan pakettiauto, jota tehtiin Lublinissa, Puolassa vuodesta 1958 vuoteen 1997.

Yleistä[muokkaa]

Żuk perustui alkujaan epäsuorasti Chevroletiin 1940-luvulta. Chevrolet oli näet myynyt lisenssin autoon Neuvostoliittoon, josta lisenssi myytiin varsovalaiselle FSO:lle.

Żukia myytiin pääasiallisesti valtion organisaatioille ja myös yksityisille, kun Nysaa sen sijaan myytiin armeijalle ja poliisille. Żuk oli 1980-luvun lopussa ongelmissa, mutta Daewoo osti tehtaan ja muutti auton nimen Lubliniksi, jolla nimellä sitä myytiin entisille SEV-maille.

Żukista tuli monta erilaista korityyppiä ja siinä oli - erikoista kyllä - erillinen etujousitus. Żuk ei sen sijaan uudistunut kovinkaan merkittävästi teknisesti elinkaarensa aikana. Kymmenen tuotantovuoden jälkeen autoa kyllä uudistettiin hieman.

Żuk oli suosiossa maanviljelijöiden keskuudessa, ja puolalaisilla toreilla näkyy yhä Żukeja. Myös Puolan posti käytti Żukeja paljon oransseiksi maalattuna. Lisäksi palokunnat käyttivät autoa miehistönkuljetukseen ja jopa pienien palojen sammutukseen.

Żukin seuraaja oli Lublin, jota valmistetaan yhä FSC-FSR-yhteisyrityksen (Intrall) toimesta yhdessä Intrall Honkerin kanssa (Ent. Tarpan Honker)

Kehitys[muokkaa]

Vuonna 1970 entisen Zuk A 05 -mallin tuotanto lopetettiin ja tilalle tuli pidempi Zuk A 06. Samalla kantavuus nousi 1 025 kg:seen.

Moottorit[muokkaa]

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö
2.1 2120 cm3 52 kW (70 hv) @ ? r/min ? Nm @ ? r/min

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4330–4400 mm
  • Leveys: 1880 mm
  • Korkeus: 2180 mm
  • Akseliväli: 2700 mm
  • Tilavuus: 6–6,5 m3)
  • Kantavuus: 850–1025 kg

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Żuk-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.