ZF Friedrichshafen AG

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta ZF)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZF Friedrichshafen AG
Yhtiön kotipaikka Friedrichshafen,
Flag of Germany.svg.png Saksa
Perustamisvuosi 1915
Yhtiömuoto Osakeyhtiö
Pääomistaja
Yhtiön web-sivu http://www.zf.com/


ZF Friedrichshafen AG (Zahnradfabrik Friedrichshafen Aktiengesellschaft, joka oli yrityksen nimi vuoteen 1992 asti) on Saksan kolmanneksi ja maailmanlaajuisesti viidentoista suurimman autonosien valmistajien joukossa oleva yritys. ZF valmistaa mm. vaihteistoja ja akselistoja.

Historia[muokkaa]

ZF perustettiin vuonna 1915 Friedrichshafenissa, Saksassa tuottamaan rattaita zeppeliineille, sekä muilla ilmalaivoille, mutta siirtyi autoteollisuuteen vuonna 1918. ZF auttoi tuottamaan ilmalaiva Hindenburgin, sekä kuorma-autojen osia Hitlerille. ZF tunnetaan myös, muiden yritysten ohella, vaihteistojen tekemisestä useimpiin Panzereihin Toisessa maailmansodassa. ZF:n tunnetuimmat Toisen maailmansodan aikaiset vaihteistot ovat 20 tonnin tankeissa käytetyt SSG 76 ja 77 Aphon synchromesh -vaihteistot. Sodanaikainen vaihteistotuotanto sisälsi myös Panther-tankin AK 7-200 synchromesh:n. Sodan jälkeen yrityksen annettiin palata tuottamaan autojen vaihteistoja ja muita osia.

1960-luvulla ZF aloitti vaihteistojen toimittamisen Saksan suurimmille automerkeille, mukaanlukien DKW ja BMW, kuin myös Peugeot ja Alfa Romeo. Suosittu automaattivaihteisto (3 HP 20) esiteltiin vuonna 1969, joka oli suunniteltu olemaan helppo vaihtaa yhtiön käsivalintaiseen vaihteistoon. Vuonna 1971 ZF:stä tuli BorgWarnerin suuri kilpailija. Kansainväliset tytäryhtiöt ja tehtaat avattiin 1970-luvulla, ja yhtiö laajentui Intiaan ja Etelä-Koreaan, ja siitä tuli 1980-luvulla Fordin suuri toimittaja. Yhtiö laajentui Kiinaan 1990-luvulla.

Yhtiö tunnetaan myös kuorma- ja linja-autojen automaattivaihteistoista. ZF-vaihteistot ovat yleisempiä linja-autoissa. Suosituimpia tuotteita linja-autoihin on Ecomat-sarjan automaattivaihteistot, esitelty vuonna 1980. Vuonna 2010 Suomessakin alkoi tulla Ecomatin rinnalle täysin uutta EcoLife vaihteistosarjaa, jonka vaihtamismukavuus on huomattavasti edeltäjää parempi, jopa Voithin Diwa sarjan tasolla. Tällähetkellä EcoLifeä on kuitenkin saatavana vain Volvoon ja M-B:een, ei vaikkapa Scaniaan.

Automatisoitujen manuaalivaihteistojen suosion kasvun myötä kuorma- ja linja-autoissa, ZF on tuonut markkinoille oman versionsa ASTronicin.

ZF Center[muokkaa]

ZF Center Kuopiossa on vaihteistojen korjausta varten viimeisintä teknologiaa edustavilla testauslaitteilla varustettu valtakunnallinen korjaamoyksikkö.

Linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian ZF_Friedrichshafen-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: Logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.