Kaasupurkausvalo

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Xenon)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla halogenvalo, oikealla kaasupurkausvalo.

Kaasupurkausvalo (engl. high intensity discharge, HID), eli puhekielessä Xenon- tai ksenonvalo, on auton valaisintyyppi joka tuottaa hyvin kirkasta valoa. Kaasupurkausvalot sisältävät ksenonkaasua joka hehkuessaan tuottaa valoa. Myös muuntyyppiset valaisimet voivat sisältää ksenonkaasua, joten puhuttaessa ksenonvaloista ei välttämättä tarkoiteta kaasupurkausvaloja.

Kaasupurkausvalon paremmuus verrattuna tavalliseen halogeenivaloon perustuu periaatteessa kahteen asiaan:

  1. Kaasupurkausvalo tuottaa enemmän valoa vähemmällä tehomäärällä. Valotehon lisäys ei lähtökohtaisesti näy valokuvion pituudessa, vaan ennemminkin sen kirkkaudessa.
  2. Ihmissilmä havaitsee eri värejä eri tavalla. Päivällä silmä on herkin vihreän ja keltaisen sävyisille väreille. Pimeällä, kun valoja tarvitaan, silmä erottaa parhaiten sinisen valon. Kaasupurkausvalaisimen valo on hyvin valkoista ja siksi se tavallisiin halogeenivaloihin verrattuna näyttää jopa siniseltä. Näin ollen tällaisella valolla valaistut kohteet erottuvat pimeässä helpommin.

Kaasupurkausvalossa valon tuottaminen perustuu kaasun hehkumiseen hehkulangan hehkumisen sijaan, jolloin päästään eroon kuumuuden aiheuttamista ongelmista tavallisiin valotyyppihin verrattuna. Kaasupurkausvalojen käyttöikä on huomattavan korkea verrattuna halogeenivalaisimiin. Polttimon sisällä on kaksi elektrodia muutaman sentin etäisyydellä toisistaan ja korkealla sytytysjännitteellä niiden väliin saadaan syntymään valokaari. Valokaaren ylläpitämiseen riittää pienempi jännite. Polttimon tuottaman valon värijakaumaa säädellään polttimon sisällä olevien metallisuolojen avulla, jotka höyrystyvät valokaaressa. Yksi metallisuoloista on elohopea joka on ongelmajätettä. Polttimo syttyy normaalia polttimoa hitaammin, koska suolojen höyrystyminen vie jonkin aikaa.

Kaasupurkausvalo tuottaa 2100-3100 lumenia 35 watin teholla, kun taas halogeenihehkulankapolttimot tuottavat 700-2100 lumenia 40-65 watin teholla. Koska kaasupurkausvalosta saadaan enemmän valoa, voidaan tietylle valokuviolle tehdä pienempi valaisin kuin halogeenipolttimoilla. Vaihtoehtoisesti valaisimista voidaan tehdä samankokoisia, jolloin kaasupurkausvalo tuottaa vahvemman valokuvion.

Kaasupurkausvalot tarvitsevat muuntajan, eli ballastin, toimiakseen. Muuntaja muuntaa autoissa käytettävän 12 volttia useiksi tuhansiksi volteiksi, jota tarvitaan valokaaren sytyttämiseen ja ylläpitämiseen.

Katso myös

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Headlight-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.