Volvo S90 (SPA)

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Volvo S90 (2016))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volvo S90
Volvo S90 - przód (MSP16).jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Volvo Cars,
Flag of Sweden.svg.png Ruotsi, Torslanda[1]
Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina, Daqing [2]
Flag of Malaysia.svg.png Malesia,
Shah Alam[3]
Flag of India.svg.png Intia, Bangalore [4]
Valmistusaika 2016[5]
Luokka Ylempi keskiluokka
Kori 4-ovinen sedan
Suunnittelija Thomas Ingenlath[6]
Pohjalevy Volvo SPA
Moottori R4
Iskutilavuus 1969 cm3
Teho 140–300 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys 2,5–8,2 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 230–250 km/h
Kulutus 1,9–7,2 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 44–165 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Volvo S80 II
Seuraaja
Saman luokan autoja Volvo V90 (2016)
Volvo XC90 II

Pääartikkeli: Volvo S90

S90 on ruotsalaisen Volvon vuonna 2016, seuraavan mallivuoden autoina, markkinoille tuoma, sedan-korinen suurikokoinen malli. Malli esiteltiin yleisölle tammikuussa 2016 pidetyssä Detroitin autonäyttelyssä. S90:n polttomoottoriversiot tulivat myyntiin Euroopassa kesällä 2016, hybridiauto seurasi saman vuoden syksyllä.[7]

S90:n kanssa samalle pohjalevylle perustuva ja saman tekniikan jakava farmarimalli Volvo V90 tuli Euroopassa myyntiin syksyllä 2016. Suomeen sekä hybridi että farmari saapunevat vuodenvaihteen 2016-17 jälkeen[8] [9]

Yleistä[muokkaa]

S90 valmistetaan Volvon valmistetaan Scalable Product Architecture (SPA) -pohjalevylle. Samaa pohjalevyä käyttävät myös S90:n lähisukulaiset, XC90 ja uusi V90. Uusi S90 on edeltäjäänsä kymmenisen senttiä pidempi niin akseliväliltään kuin kokonaispituudeltaankin. Tämä on antanut lisää polvitilaa etenkin takaistuimelle.

Valtaosa kojetaulun katkaisijoista ja säätimistä on sijoitettu keskikonsolin Sensus-kosketusnäyttöön. Näyttöä käytetään myös mm. navigaattorin ja tietoviihdejärjestelmän toimintoihin.

Edullisimman Kinetic-tason ulkonäköön vaikuttavia vakiovarusteita ovat mm. korinväriset helmat, puskurit ja peilit, "Thorin vasara" -LED-päiväajovalot, LED-ajovalot, 17-tuumaiset pyörät 7-puolaisilla alumiinivanteilla (D3, D4) tai 18-tuumaiset pyörät 10-puolaisilla "Turbiini"-aluvanteilla (D5, T5, T6) ja sivuikkunoiden kiiltolistat (rosteri).

Sisätilojen toiminnalliseen varustukseen kuuluu mm. 12V sähköpistoke edessä ja keskikonsolin takaosassa, digitaalinen 8" mittaristo, "Bella"-kangasverhoilu, kyynärnoja ja säilytyslokero edessä, takaistuimen kyynärnoja ja suksiluukku, lukuvalot edessä ja takana, valaistut meikkipeilit, sisävalaistus Mid Level, maavalot etuovissa, sähkötoimisesti taitettavat pääntuet takana ja sähkötoimisesti 40-60-suhteessa alas taittuva takaistuimen selkänoja.

Varustus[muokkaa]

S90 on tarjolla varustetasoina Kinetic, Momentum, ylellinen Inscription ja urheilullinen R-Design. Muualla Euroopassa S90 saattaa olla myynnissä erilaisilla varusteilla, mikä tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Autoa voi lisäksi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla.

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

S90:n käyttö- ja ajomukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. automaattinen 2-vyöhykeilmastointi, ajotietokone, avaimeton sisäänmeno ja käynnistys, Sensus Audio High performance 9,3" kosketusvärinäytöllä (8 kanavainen 220W vahvistin, 10 kaiutinta, Bluetooth, USB- ja AUX-liitännät), Sensuksen kauko-ohjaus ohjauspyörässä, sisäilman laatujärjestelmä (IAQS ja CZIP), sähkötoimiset ikkunat edessä ja takana, sähkötoiminen seisontajarru, Intellisafe Assist (mukautuva vakionopeudensäädin jonoavustimella, puoliautonominen ohjausaputoiminto (pilot assist II), etäisyysvahti (jos HUD), tieltäsuistumissuoja), ohjauspyörän etäisyys- ja korkeussäädöt, sähkötoimiset ja lämmitteiset ulkopeilit sekä mäkilähtöavustin.

 • Ilmanlaatu - Clean Zone Interior Package (CZIP): Laajennettu puhallintoiminto, joka tarkoittaa, että puhallin käynnistyy avattaessa auto kauko-ohjaimella. Puhallin täyttää tällöin matkustamon raittiilla ilmalla. Toiminto käynnistyy tarvittaessa ja sulkeutuu automaattisesti hetken kuluttua tai kun jokin matkustamon ovista avataan. Puhaltimen toiminta-aika lyhenee vähitellen pienentyvän tarpeen takia, kunnes auto on 4 vuotta vanha.
 • Ilmanlaatujärjestelmä IAQS on täysin automaattinen järjestelmä, joka puhdistaa matkustamon ilman epäpuhtauksista, kuten hiukkaset, hiilivedyt, typpioksidit ja maanpinnan otsoni. Jos ulkoilma on saastunutta, ilmanotto suljetaan ja ilmaa kierrätetään uudelleen.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

S90:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. City safety -järjestelmä (törmäysvaroitin automaattisella täysjarrutuksella, jalankulkijan ja polkupyöräilijän havaitsemistoiminto täysjarrutuksella, isojen eläinten havaitsemistoiminto), hätäjarrutustehostimella (EBA) ja hätäjarrutusvalot (EBL), ESC-ajovakaudenhallintajärjestelmä, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kuljettajan ja etumatkustajan turvatyyny, SIPS-sivuturvatyynyt, IC-turvaverhot, etuturvavöiden korkeussäätö, turvavyön esikiristimet, ISOFIX kiinnityskoukut takaistuimen reunapaikoilla, WHIPS-piiskanheilahdus-suojajärjestelmä etuistuimissa sekä lapsilukot.

 • Turvaverho IC (Inflatable Curtain) on SIPS-järjestelmän ja turvatyynyjärjestelmän osa. Se on asennettu pituussuunnassa sisäkaton molemmille puolille ja auttaa suojaamaan kuljettajaa ja auton ulkopaikkojen matkustajia. Riittävän voimakkaassa törmäyksessä tunnistimet reagoivat ja turvaverho täyttyy.
 • Sivutörmäyksen yhteydessä SIPS (Side Impact Protection System) jakaa suuren osan törmäysvoimasta palkkeihin, pilareihin, lattiaan, kattoon ja korin muihin osiin. Sivuturvatyynyt, kuljettajan ja matkustajan paikalla, suojaavat rintaa ja lantiota ja ovat SIPS-järjestelmän tärkeä osa. Sivuturvatyyny on sijoitettu etuistuimen selkänojan runkoon.
 • WHIPS (Whiplash Protection System) on suoja retkahdusvammoja vastaan. Järjestelmä koostuu energiaa vaimentavasta selkänojasta sekä järjestelmään sovitetusta niskatuesta etuistuimissa. WHIPS-järjestelmä aktivoituu takatörmäyksessä, jossa törmäyskulma, nopeus ja törmäävän ajoneuvon ominaisuudet ovat vaikuttavia tekijöitä.

S90 Excellence[muokkaa]

Volvo esitteli vuoden 2016 Guangzhoun autonäyttelyn alla uuden pitkäakselivälisen version S90-sedanista ja ylellisen S90 Excellence -huippumallin. Molemmat S90-versiot valmistetaan Volvon tuotantolaitoksessa Daqingissa ja niitä viedään kansainvälisille markkinoille.

S90 Excellence sisältää monia ominaisuuksia, jotka on suunniteltu kohentamaan autoilukokemusta. Tällaisia ratkaisuja ovat mm. panoraamakatto, taitettavat työpöydät, monipuoliset säilytystilaratkaisut, lämmitettävä ja jäähdytettävä mukiteline, säädettävä jalkatuki sekä viihdejärjestelmä, joka sisältää suuren näytön työ- tai viihdetarkoituksia varten. S90 Excellence sisältää lisäksi takana kosketusnäytöllisen käyttöliittymän, viileälokeron ja käsin valmistetut kristallilasit ruotsalaiselta lasinvalmistajalta, Orreforsilta.

Pitkän akselivälin S90 on saatavilla Volvon T4- ja T5-bensiinimoottorien kanssa sekä T8 Twin Engine -plug-in-hybridiversiona. S90 Excellence -malliin on saatavilla vain T8 Twin Engine -voimansiirto. Uusissa autoissa on useita vakioturvallisuusominaisuuksia, kuten suurten eläinten havaitsemistoiminto, joka on osa City Safety -järjestelmää, sekä puoliautonominen kuljettajan Pilot Assist -apujärjestelmä, joka toimii nopeuteen 130 km/h asti.

Volvon uudet 90-sarjan autot sisältävät myös älypuhelimen integrointitoimintoja, kuten Apple CarPlay- ja Android Auto -tekniikan, joilla voi käyttää tuttuja älypuhelintoimintoja auton suuren keskinäytön kautta. Molemmissa autoissa on uusi CleanZone-ilmanlaatujärjestelmä, joka käyttää ioni-ilmanpuhdistinta ja PM 2.5 -ilmanlaatuindeksin mukaista reaaliaikaista valvontaa neljän alueen ilmastointijärjestelmässä.

Uuden pitkän akselivälin S90:n tuotanto käynnistyy marraskuussa 2016. S90 Excellence seuraa sitä vuonna 2017.

Tekniikka[muokkaa]

Vaihteisto[muokkaa]

Kaikissa malleissa on 8-portainen Automaattivaihteisto; AW TG-81SC kaikissa muissa paitsi T8 AWD -hybridissä, jossa on AW TG-81SD. Molempien vaihdelaatikkomallien välitykset ovat identtiset.

Polestar performance[muokkaa]

Kesäkuusta 2016 lähtien S90 on ollut mahdollista varustaa auton suorituskykyä nostavalla Polestar performance -paketilla. Paketti on aluksi tarjolla D5-malliin, ja lokakuusta 2016 lähtien T6:een. Polestar-paketti ei ainoastaan nosta moottorin tehoa, vaan nopeuttaa moottorin reagointia kaasupolkimen liikkeisiin sekä nopeuttaa ja terävöittää vaihteiden vaihtamista.[10]

Kehitys[muokkaa]

Syksyllä 2019 T8 Twin Engine -lataushybridi sai uuden akun ja akun latauksen brake-by-wire-tekniikalla. T8-voimansiirron toimintasäde sähköllä kasvoi noin 15 prosentilla.[11][12]

Keväällä 2020 Volvo esitteli kevyen kasvojenkohotuksen saaneen S90:n. Volvon muotoilijat ovat hienosäätäneet auton etu- ja takaosaa ja siinä on nyt muun muassa uudet sumuvalot, uudelleen muotoiltu spoileri sekä uusi etupuskurin alaosa.

Sisätiloissa perusteellisesti uudistettu Bowers & Wilkins -audiojärjestelmä tarjoaa entistä hienostuneemman kuuntelukokemuksen; tästä kiitos kuuluu uusitulle vahvistimelle, automaattiselle ajoneuvon melunvaimennukselle ja uudelle tila-asetukselle, joka jäljittelee jazzklubin äänimaailmaa.

Toinen uusi sisäinen ominaisuus on kehittynyt ilmanpuhdistin PM 2.5 -pienhiukkasanturilla. Aluksi Kiinan markkinoille kehitetty ja nyt maailmanlaajuisesti lanseerattava toiminto auttaa kuljettajaa tarkkailemaan auton sisäilman laatua keskinäytöstä. Kehittynyt ilmanpuhdistin voi tarvittaessa puhdistaa matkustamon ilman lähes kaikista pienhiukkasista muutamassa minuutissa.[13]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiinimallit[muokkaa]

T4 T4 Polestar Performance T5 T5 Polestar Performance T6 AWD T6 Polestar Performance
Vuosimalli 2017–2020 2019–2020 2017–2020 2016–2017 2018–2020 2017–2020 2016–2017 2018–2020
Moottori R4, suorasuihkutus, turbo R4, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 140 kW (190 hv) @
5000 r/min
155 kW (210 hv) @
5000 r/min
184 kW (250 hv) @
5500 r/min
187 kW (254 hv) @
5500 r/min
186 kW (253 hv) @
5500 r/min
228 kW (310 hv) @
5700 r/min
235 kW (320 hv) @
5700 r/min
240 kW (326 hv) @
5700 r/min
Suurin vääntö 300 Nm @
1600–4000 r/min
360 Nm @
1600–4000 r/min
350 Nm @
1800–4800 r/min
350 Nm @
1500–4800 r/min
400 Nm @
1800–4800 r/min
400 Nm @
2200–5100 r/min
400 Nm @
2200–5400 r/min
430 Nm @
2200–5100 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 210 km/h 230 km/h 250 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 8,9 s 7,0 s 6,1 s
Polttoaineenkulutus 6,9 l/100 km 6,8 l/100 km 7,4 l/100 km
CO2-päästöt 156 g/km 154 g/km 156 g/km 169 g/km
Päästöluokitus Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6d-TEMP Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6d-TEMP


B6 AWD
Vuosimalli 2020–
Moottori R4, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin, MHEV
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 220 kW (300 hv) @ 5700 r/min
Suurin vääntö 420 Nm @ 2100–4800 r/min
Vetotapa Neliveto
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 180 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 6,2 s
Polttoaineenkulutus 7,0–7,2 l/100 km
CO2-päästöt 160–164 g/km
Päästöluokitus Euro 6d

Dieselmallit[muokkaa]

D3
(AWD)
[Automatic]
D4
(AWD)
[Automatic]
D5 AWD
Automatic
Vuosimalli 2016–2018 2018– 2016–2018 2018– 2016–2018 2018–
Moottori R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 110 kW (150 hv) @ 3750 r/min 140 kW (190 hv) @
4250 r/min
173 kW (235 hv) @
4000 r/min
Suurin vääntö 320 Nm @ 1740–3000 r/min 400 Nm @
1750–2500 r/min
(1740–2520 r/min)
400 Nm @
1740–2520 r/min
480 Nm @
1750–2250 r/min
480 Nm @
1740–2220 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto Neliveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaalivaihteisto 8-portainen Geartronic
Vaihteisto, valinnainen 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 205 km/h 225 km/h 220 km/h 240 km/h 235 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 10,2 s 8,5 s
(8,7 s)
[8,5 s]
8,5 s 7,2 s
Polttoaineenkulutus 4,5 l/100 km 4,8–4,9 l/100 km
(5,3–5,4 l/100 km)
[5,0–5,1 l/100 km]
4,5 l/100 km 4,6–4,7 l/100 km
(5,3–5,4 l/100 km)
[4,8–4,9 l/100 km]
4,9 l/100 km 5,6 l/100 km
CO2-päästöt 119 g/km 126–129 g/km
(139–142 g/km)
[131–134 g/km]
119 g/km 121–124 g/km
(139–142 g/km)
[127–129 g/km]
129 g/km 146–148 g/km
Päästöluokitus Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP

Hybridimallit[muokkaa]

T8 TWIN ENGINE AWD T8 TWIN ENGINE AWD
Polestar Performance
Vuosimalli 2018– 2017–2018 2018–
Järjestelmän rakenne Bensiinimoottori + sähkömoottori
Polttomoottorin rakenne R4, DOHC 16v, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho, polttomoottori 223 kW (303 hv) @
6000 r/min
235 kW (320 hv) @
5700 r/min
233 kW (318 hv) @
6000 r/min
Suurin teho, sähkömoottori 65 kW (87 hv) @ 7000 r/min
Järjestelmän teho 303 kW (407 hv) 291 kW (391 hv)
Suurin vääntö, polttomoottori 400 Nm @
2200–4800 r/min
400 Nm @
2200–5400 r/min
430 Nm @
2200–4800 r/min
Suurin vääntö, sähkömoottori 240 Nm 150 Nm 240 Nm
Järjestelmän suurin vääntö 640 Nm
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Vetotapa Etuveto / Neliveto, ajotilan mukaan
Kiihtyvyys 0–100 km/h 5,3 s 4,8 s 5,3 s
Huippunopeus 250 km/h
Huippunopeus sähköllä
Polttoaineenkulutus 2,0–2,1 l/100 km 2,0 l/100 km 2,0–2,1 l/100 km
Sähkönkulutus
CO2-päästöt 47–49 g/km 46 g/km 47–49 g/km
Akkukapasiteetti 10,4 kWh
(10/2019: 11,6 kWh)
9,2 kWh
Toimintasäde 40 km
(40–47 km)
Päästöluokitus Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP

Mitat[muokkaa]

 • Pituus: 4963 mm
 • Leveys: ilman peilejä 1879 mm, peilien kanssa 2019 mm
 • Korkeus: 1443 mm
 • Akseliväli: 2941 mm
 • Raideleveys: edessä 1628 mm, takana 1629 mm

Turvallisuus[muokkaa]

Volvo on ensimmäinen autonvalmistaja, jonka mallit ovat saaneet täydet kuusi pistettä automaattisten jarrutusjärjestelmien jalankulkijatesteissä ja lisäksi kokonaisarvosanaksi täydet 5 tähteä.

S90:n pisteet ylittävät kaikkien viime vuonna testattujen autojen parhaat kokonaistulokset, ja Euro NCAP:n testihistorian kolme parasta autoa ovat nyt kaikki Volvoja. [14]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 95 % 36,2 pistettä
Lapsimatkustaja 80 % 39,3 pistettä
Jalankulkija 76 % 32,3 pistettä
Turvallisuus avusteet 93 % 11,2 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa: Kaikki mallisarjan autot
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

 1. Aftonbladet - Här är första bilderna på nya Volvobilen
 2. Toni Jalovaara: Tiedätkö, missä Volvo S90 valmistetaan? – Tekniikan Maailma, 31. toukokuu 2017. Viitattu: 25. kesäkuu 2020.
 3. Volvo Car Malaysia to export CKD S90 T8 to ASEAN markets – Paultan, 11. lokakuu 2017. Viitattu: 25. kesäkuu 2020.
 4. Davender Soni: Volvo S90 local assembly start in India – Autoportal, 16. maaliskuu 2018. Viitattu: 25. kesäkuu 2020.
 5. Volvo S90 - model year 2017
 6. Digital Trends - Volvo wants its understated S90 to enhance your life, not your status
 7. Markötter Automobile - Volvo S90: Die neue Premium-Limousine
 8. Auto, und sport - So fühlt sich der Schweden-Kombi an
 9. Moottori - Volvo V90 ja S90 – Ison Volvon uusi ote
 10. The new Polestar optimisation now available for the Volvo S90 and V90
 11. Volvo on edelleen lataushybridien ylivoimainen ykkönen – Volvo Car Finland, Cision News, 4. lokakuu 2019. Viitattu: 23. kesäkuu 2020.
 12. Eetu Kokkonen: Koeajo: Lataamalla pidemmälle – Volvo V90 T8 – Moottori, 20. marraskuu 2019. Viitattu: 23. kesäkuu 2020.
 13. Volvo Cars esittelee uudistetut S90/ V90-mallit – Volvo Cars Finland, Lehdistötiedote, 21. huhtikuu 2020. Viitattu: 26. tammikuu 2021.
 14. Volvo S90 ja V90 saivat Euro NCAP:ltä huippuarvosanan jalankulkijaturvallisuudesta - Volvo Car Finland, news.cision.com, 25. tammikuuta 2017
Volvo logo.png Volvon mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka S40 / V50 V40 (P1)
Keskiluokka S60 (Y20) S60 (SPA)
V60 (Y20) V60 (SPA)
Ylempi keskiluokka S80 II (AS) S90 (SPA)
V70 III (B) V90 (SPA)
SUV XC40
XC60 (Y20) XC60 (SPA)
XC70 (P24)
XC90 I (P28) XC90 II