Volkswagen Transporter

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Transporter
Valmistaja ja valmistusmaa Volkswagen AG,
Flag of Germany.svg.png (Länsi)-Saksa
Flag of Brazil.svg.png Brasilia [1]
Flag of Australia.svg.png Australia [2]
Flag of Argentina.svg.png Argentiina [3]
Flag of Mexico.svg.png Meksiko [3]
Flag of Austria.svg.png Itävalta [4]
Flag of South Africa.svg.png Etelä-Afrikka [4]
Flag of Poland.svg.png Puola [5]
Flag of Indonesia.svg.png Indonesia [6]
Valmistusaika 1950
Luokka Kevyt hyötyajoneuvo
Kori Minibussi
Pakettiauto
Lava-auto
Moottori B4, R4, R5, VR6, hybridi
Iskutilavuus 1100–3200 cm3
Teho 18–178 kW
Voimanvälitys Etuveto, takaveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Transporter on Volkswagen Groupin T-pohjalevylle valmistettava kevyt hyötyajoneuvomallisto. Volkswagenin pakettiautomallistoa on valmistettu yli 70 vuoden ajan, malleja on myyty maailmanlaajuisesti ja autoa on valmistettu Saksan lisäksi useissa eri maissa.

T-sarja nähdään nykyisin virallisena Volkswagen Groupin pohjalevysarjana ja sen sukupolvet on eritelty juoksevalla numeroinnilla T1, T2, T3, T4,T5 ja T6. Ennen "T-pohjalevy" -nimeä ensimmäiset kolme sukupolvea kantoivat nimeä Typ 2. Tällä ilmaistiin sekä sukulaisuussuhde Typ 1:een eli Kuplaan ja samalla se, että kyseessä oli Volkswagen-yhtiön toinen valmistettu malli. Ensimmäinen "viralliselle" T-pohjalevylle valmistettu etumoottorinen malli oli T4.

Transporter on kaikki sukupolvet mukaan laskien, yli 12 miljoonalla valmistuneella autollaan (elokuu 2015), maailman eniten myyty kevyt hyötyajoneuvo. Tehtaan vakiomallien lisäksi versioita on valmistettu sotilas-, paloauto- ja sairaankuljetustehtäviin. Lisäksi useat ulkopuoliset toimijat ovat valmistaneet Transporterin alustalle mm. retkeily- ja asuntoautoja.

Kesäkuussa 2021 esiteltiin uusi VW T7 Multivan, yhdessä Volkswagen Hyötyautot -divisioonan päivitetyn strategian kanssa. Sen mukaan divisioonan tulevaisuus rakentuu kolmen pilarin ympärille: uusi Multivan, Transporter 6.1 -mallisto sekä vuonna 2022 markkinoille tullut Volkswagen ID. Buzz. Jokaisella näillä kolmella on perustavanlaatuisen tärkeä rooli: Transporter ja Caravelle -mallien pakettiautoversiot muodostavat kaupallisen malliston ja California-mallistot puolestaan retkeilyautojen perustan. Elämäntapa-auto ID. Buzz sekä sen pakettiautoversio ID. Buzz Cargo, joka on suunniteltu kaupunkiolosuhteisiin, valloittavat tulevaisuudessa markkinoita täyssähköisinä versioina. Uusi Multivan ottaa nyt roolinsa erittäin monikäyttöisenä mallina, ja ensimmäistä kertaa se tulee saataville myös ladattavana hybridinä. [7]

Historia[muokkaa]

Kunnia Typ 2:n ideoinnista on annettu hollantilaiselle liikemiehelle Ben Ponille. Pon vieraili Wolfsburgissa vuonna 1946, tarkoituksenaan neuvotella VW Typ 1:n Hollannin maahantuontisopimus. Tehtaalla hän näki tavaroiden kuljettamiseen tarkoitetun, Typ 1:n pohjalevylle toteutetun yksinkertaisen vaunun, ja piirsi muistivihkoonsa ideansa pohjalta pikaisen luonnoksen. Vokswagenilla tartuttiin ideaan, mutta tehtaan kaikki voimavarat oli kiinnitetty Typ 1:n tuotantoon ja hanketta ei päästy viemään täysipainoisesti eteenpäin.

Kun kapasiteettia viimein vapautui, ensimmäinen prototyyppi, Typ 29, tuli tuotantoon kolmen kuukauden ajaksi. Type 1:n pohjalevy osoittautui liian hentoiseksi suunniteltua 750 kg:n kantavuutta varten, joten sitä vahvistettiin kotelopalkeilla. Moottori lainattiin Type 1:stä, mutta voimansiirtona käytettiin alennusvaihteella varustettua Typ 82:n versiota. Sen turvin 25-hevosvoimainen, 1131 cm3:n bokserimoottori jaksoi liikuttaa kokonaispainoltaan 1,5-tonnista autoa. Myös prototyypin akseliväli oli sama kuin Typ 1:n.

Prototyypin aerodynamiikka oli huono, ilmanvastuskertoimen ollessa Cw 0,75. Insinöörit käyttivät tämän ongelman ratkomiseen apunaan Braunschweigin Teknillisen Yliopiston tuulitunnelia, ja varsin yksinkertaisilla ratkaisuilla, kuten takaviistoon kallistetulla ja V-muotoon taitetulla tuulilasilla ja keulapellityksellä, sekä keulan sivua kohti kaareutuvalla muodolla, auton ilmanvastuskertoimeksi saatiin Cw 0,44. Lukema on parempi kuin Typ 1:n, jonka ilmanvastuskerroin oli Cw 0,48. Volkswagenin uusi pääjohtaja, toimeensa 1. tammikuuta 1948 nimitetty Heinz Nordhoff, näytti mallin valmistuksen aloittamiselle vihreää valoa 19. päivänä toukokuuta vuonna 1949 ja ensimmäinen sarjatuotantomalli, nyt koodiltaan Typ 2, rullasi linjalta 12. päivänä marraskuuta samana vuonna. Aluksi tarjolla oli kaksi mallia: takaosan kaksilla sivuikkunoilla ja kahdella irrotettavalla istuinrivillä varustettu Kombi sekä umpikylkinen tavaraversio (saks. Kastenwagen). Ainoastaan henkilökuljetuksiin tarkoitettu, yhdeksän hengen Kleinbus lisättiin valikoimaan toukokuussa 1950.

Wolfsburgin tehtaalta valmistui 80 Typ 2 -autoa vuorokaudessa ja se ei riittänyt lähimainkaan tyydyttämään sitä valtavaa kysyntää, jonka Saksan talousihme loi. Nordhoff näki että yhtiö tarvitsee kevyiden hyötyajoneuvojen valmistusta varten oman tehtaan. Sille alettiin etsiä logistiikan kannalta järkevää sijoituspaikkaa ja sellaiseksi valikoitui Hannover. Kaupunki sijaitsi lähellä Wolfsburgia ja tärkeitä vientisatamia, lisäksi sinne oli rautatie- ja moottoritieyhteydet. Maaliskuun 1. päivänä vuonna 1955 Heinrich Nordhoff muurasi VW:n Hannoverin tehtaan peruskiven ja ensimmäinen Typ 2 -auto rullasi tehtaan linjalta noin vuotta myöhemmin. 8.3. 1956. Massatuotanto pääsi käyntiin täydellä volyymilla 20. päivänä huhtikuuta samana vuonna.

Ensimmäinen sukupolvi, Typ 2 T1 (1950–1967)[muokkaa]

VW T1 Kastenwagen.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Typ 2 (T1)

Ensimmäisissä VW Typ 2:ssa käytettiin samaa 25 DIN hv:n 1131 cm3:n nelisylinteristä bokserimoottoria kuin Kuplassa. Vuonna 1953 malli sai uuden 30-hevosvoimaisen, 1200-kuutioisen voimanlähteen. Wolfsburgin ja Hannoverin tehtailla valmistettiin n. 1,8 miljoonaa Typ 2 T1 -autoa.Ensimmäisen sukupolven autoja valmistettiin Saksassa vuoteen 1967 asti.

Toinen sukupolvi, Typ 2 T2, (1967–1979)[muokkaa]

Vw transporter t2a v sst.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Typ 2 (T2)

Volkswagen Typ 2 T2 esiteltiin vuonna 1967 ja sitä valmistettiin Saksassa vuoteen 1979. Valmistushistoriansa aikana malli sai yhden kasvojenkohotuksen. Elokuusta 1967 heinäkuuhun 1971 valmistetut autot tunnetaan koodilla T2a ja elokuusta 1971 heinäkuuhun 1979 valmistetut autot koodilla T2b. Brasiliassa mallia valmistettiin vuoden 2013 loppuun koodilla T2c. Saksassa mallin korvasi elokuussa 1979 markkinoille tullut T3, joka oli ensimmäinen mallinimeä Transporter kantanut sarja.

Kolmas sukupolvi, Typ 2 T3, 1979–1992)[muokkaa]

Vw t3 s sst.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Typ 2 (T3)

Edeltäjiensä tavoin myös kolmas sukupolvi kantoi koodia Typ 2. Malli tunnetaan loogisesti myös tunnuksella T3, mutta se ei ole enää tehtaan antama koodi, vaan hieman epävirallisempi järjestysnumero. VW T3:n virallinen tehdaskoodi on EA 162 (EA = Entwicklungsauftrag, suom. kehittämissopimus). Tämän sukupolven myötä Transporter-palettiin lisättiin korkeammalla varustetasolla olleet henkilömallit Caravelle ja Multivan. Itävaltalainen Steyr Daimler Puch valmisti Transpoertin nelivetoiset Syncro-versiot.

Neljäs sukupolvi, T4 (1990–2003)[muokkaa]

VW T4 front 20080215.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen T4

Elokuussa 1990 markkinoille tuotu, täysin uudenlainen T4 (Typ 7D), päätti Volkswagenin Hannoverin tehtaan 34 vuotta kestäneen taipaleen takamoottoristen ja -vetoisten autojen valmistajana. T4 oli myös VW:n ensimmäinen Transporter-malli, joka oli saatavana kahdella eri pituisella korilla ja akselivälillä. Uusi, eteen poikittain sijoitettu rivimoottori ja etuveto, antoivat VW:n umpipakettimallille kauan kaivatun tasaisen kuormatilan lattian.

Viides sukupolvi, T5 (2003–2015)[muokkaa]

VW T5 Transporter front 20080811.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen T5

T5 tuli markkinoille vuonna 2003. Malli sai kasvojenkohotuksen vuonna 2009 ja 2015. Toisin kuin edeltäneessä T4-mallissa, auton kylkikappale on nyt prässätty yhdestä pellistä ja korissa ei ole lainkaan pystysaumoja. Vaihteenvalitsin siirtyi lattialta kojeauluun ja sen välitys muuttui vaijerikäyttöiseksi.

Tehtaan omat mallinimet ovat: Caravelle (minibussi), Multivan (tila-auto) sekä California (asuntoauto). VW:n 100-prosenttinen tytäryhtiö Autovision on valmistanut T5-perustaista California-mallia vuodesta 2004 lähtien.

Kuudes sukupolvi, T6 (2015 –)[muokkaa]

VW T6 Multivan Generation Six 2.0 TDI.JPG

Pääartikkeli: Volkswagen T6

Volkswagen T6 tuli myyntiin loppukesästä 2015, mallivuoden vaihtuessa. Volkswagen T6 on suoraa jatkokehitystä edeltäneestä sukupolvesta ja joissain lähteissä sarja mainitaankin T5:n kattavana faceliftinä. Ulkoisiin muutoksiin kuuluvat uusi konepeitto, uudet etulokasuojat, puskurit, etu- ja takavalot sekä uusi takaluukku. Sisätilojen muutoksiin kuuluvat uusi kojetaulu ja ohjauspyörä. Samalla auto sai uusia infotainmentjärjestelmiä ja avustetoimintoja. Tekniikkapuolen muutoksiin kuuluu uusi dieselmoottorisarja VW EA288. Moottori täyttää Euro 6 -päästövaatimukset ja se on varustettu SCR-järjestelmällä (selektiivinen katalyyttinen pelkistäminen). Järjestelmän AdBlue-säiliön vetoisuus on 13 litraa ja se riittää noin 7000 kilometrin ajosuoritteeseen. Malli on saatavana vuoden 2016 syyskuuhun asti hyötyajoneuvona vielä myös VW EA189 -moottorilla, jolloin siinä ei ole SCR-järjestelmää ja sen päästöluokka on Euro 5.

Lähteet[muokkaa]

  1. Classic cars from Brazil – Kombi Warriors, Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  2. VW Chassis Numbers – Club VeeDub, Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  3. 3,0 3,1 Domantas Mizeikis: VW Type 2 - The Most Important Van in the History? – Dyler, Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  4. 4,0 4,1 History of the VW Campervan – Autohaus, Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  5. History 1993 - Volkswagen Poznan – volkswagen-poznan.pl, Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  6. Danny Tan: VW to assemble T5 Transporter and Multivan in Indonesia – paultan.org, 1. helmikuu 2012. Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
  7. Volkswagen Multivanin uusin sukupolvi on esitelty – Vokswagen Hyötyautot, Lehdistötedote, 11. kesäkuu 2021. Viitattu: 22. maaliskuu 2022.
Volkswagen-logo 2019.png Volkswagenin Euroopassa myymät mallisarjat
Tuotannossa olevat mallisarjat

Amarok | Arteon | Caddy | Crafter, Grand California | Golf | ID.3 | ID.4 | Passat | Polo | Sharan | T6 Transporter, California | T7 Multivan | Tiguan | Tiguan Allspace | Touareg | Touran | T-Cross | T-Roc | up!

Tuotannosta poistuneet mallisarjat

KdF-Wagen | Typ 82 Kübelwagen | Typ 166 Schwimmwagen | Typ 1 "Kupla" | Typ 14 Karmann Ghia | Typ 147 "Fridolin" | Typ 181 | Typ 2 (T1, T2, T3) | Typ 3 (1500/1600) | Typ 34 Karmann Ghia | Typ 4 (411/412) | Beetle | Bora | CC | Corrado | Derby | Eos | Golf (I II III, 1J, V VI Plus) | Golf Cabriolet | Fox | Iltis | Jetta / Bora / Vento (I, II, III, IV, V) | K 70 | Lupo | LT | New Beetle | Phaeton | Polo (I II III IV Classic Variant) | Santana (I) | Scirocco (I II III) | Sharan (I) | Taro | Touareg (7L, 7P) | Touran I | T4 Transporter | T5 Transporter, California | VW-Porsche 914