Vikakoodien luku

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.

Yleistä

Vikakoodi ei aina tarkoita että autossa olisi vikaa. Virtapiikki riittää aiheuttamaan vikakoodin. Nollaa vikakoodi ja tarkista ilmeneekö vikakoodi uudestaan.

Vikakoodin puuttuminen ei tarkoita että laite toimisi oikein. Vikakoodin puuttuminen tarkoittaa että laite toimii annettujen rajojen sisällä. Se voi toimia rajojen sisällä mutta ei siten kuin pitäisi.

Vikakoodien resetointi ei korjaa vian aiheuttajaa. Tarkista osoittaako vikakoodi aiheellisesti vikaan. Jos vikakoodi ilmestyy uudestaan vikakoodin aiheuttajaa ei ole korjattu.

Yksi vika voi aiheuttaa useamman virheilmoituksen. Esimerkiksi sytytyksen ohjausvika aiheuttaa polttoaineen epätasaista palamista, väärän seoksen, polttoaineen kulutuksen nousun ja korkeat päästöt. Näistä tulee virheilmoitus.

Esimerkiksi nokka-akselin asentoanturin vika voi aiheuttaa polttoaineen syötön lopettamisen, mutta vika ei ole polttoaineen syötössä. Järjestelmä ei anna kipinää jolloin se ei anna polttoainetta, jotta palamaton polttoaine ei tulvisi moottorissa ja katalysaattorissa.

Vikakoodi resetoidaan joko napista painamalla tai laitteella, esim OBD2 lukija. Seuraavaan on kerätty mallikohtaista tietoa aiheesta.

Onko vikakoodia

Varoitusvalon syttyminen kojetauluun tarkoittaa vikakoodia. Varoitusvaloa kutsutaan myös MIL( Malfunction Indicator lamp), Check engine, Service engine

Lukeminen

2000-luvun jälkeen autot ovat OBD-2 yhteensopivia, eli standardin mukaiset virheet saada luettua obd-2 lukijalla. Ennen 2000 lukua olevista ruiskuohjatuista autoista voi löytyä valmistajakohtaisia ratkaisuja. Kaasuttimella ilman katalysaattoria olevat autot ovat ilman vikakoodia antavaa ohjausjärjestelmää.

OBD2 tuli pakolliseksi yhdysvalloissa 1996 ja suomessa 2001 bensakoneille ja 2004 dieseleille.

Mikä on EOBD

EOBD on European OBD2 eli eurooppalaisten käyttämä nimitys obd2:lle.

Mikä on EOBD2

EOBD2 on Enhanced OBD2 eli seuraava versio.

OBD-2 lukija

OBD2 lukija on joko yleismallinen ja antaa standardin mukaiset perustiedot tai merkkikohtainen joka antaa merkkikohtaisia tarkempia tietoja. Perusvirheilmoituksen lisäksi voi olla merkkikohtaisia ilmoituksia sekä antureilta ohjausjärjestelmälle tuleva tieto.

OBD2 lukija voi olla pelkkä anturi joka antaa toiselle laitteelle tiedot tai voi olla varustettu näytöllä, joka näyttää tiedot. Toinen laite voi olla esimerkiksi apple tai android yhteensopiva kämmentietokone, jota voi kysyä myyjältä.

Pistoke

Pistokkeen sijainti on mallikohtainen. Voi löytyä kojetaulun alta tai keskikonsolista.

Vikakoodi

Ensimmäinen kirjain antaa vikakoodin antaja. P on moottori tai voimansiirto, C kori tai U tietoliikenne Jos toinen merkki on 0 vikailmoitus on standardin mukainen. 1 tarkoittaa valmistajan oma. Kolmas merkki on vikakoodin antajan tarkennus Neljäs ja viides merkki on itse vika.


Monta vikakoodia

Jos useampi vikakoodi, mutta luultavasti vain yksi vika.

Jos vikakoodien tyhjentäminen hankalaa, yksi vaihtoehto on irroittaa akku yöksi, jolloin vikakoodit ja asetukset voivat tyhjentyä. Vikakoodit kannattaa lukea heti virran kytkemisen jälkeen, jolloin ohjauselektroniikka yrittää löytää laitteet. Jos virheilmoitus tulee tässä vaiheessa, laitteessa tai anturissa ei välttämättä ole vikaa, mutta se ei vastaa. Seuraavaksi kannattaa tarkastaa johtimet, liittimet ja onko anturi irti. Esimerkiksi nakutusanturi ei toimi oikein, ellei se ole kiinni moottorissa. Jos vikaakoodia ei tule siirrytään seuraavaan.

Seuraavaksi käynnistetään ja sammutetaan moottori ja luetaan vikakoodit liikuttamatta autoa. Moottori on kylmä eli sen ohjaus toimii ns. avoimella loopilla, eli se ohjaa moottoria vielä lämpötilan ja happianturin antaman tiedon mukaan. Seuraavaksi siirrytään ajoon ja mahdollisesti jarrudiagnostiikka voi suorittaa vasta maantienopeuksissa.

Jos mahdollista seurataan ajon aikana virheilmoituksia ja antureiden antamaa tietoa. Vika voi ilmetä ajon aikana tilapäisesti, esimerkiksi happi- eli lamda-anturi voi toimia pätkittäin.


Täysin eri järjestelmistä tulevia vikakoodeja

Ellei vieläkään löydy järkevää vikakoodia, vaan järjestelmä toimii oudosti, liian alhainen jännite tai huono maadoitus saa järjestelmän toiminaan satunnaisesti.

Tarkista myös akun, akkukengät( mahdollisesti halki ) ja maadoituksen ( laite, auton moottori ja akku ). Kokeile antaa maita eri johtimella jolloin jännite nousee jos maajohdin viallinen.

Jos vikakoodi edelleen voi tutkia saako laitteet virtaa yhteisestä paikasta, kuten virtalukosta.


Muu syy

Uivatko johtimet ja liittimet lattialla tai tavarasäiliössä vedessä maton alla tai tulviiko sadevesi puun lehtien tukkimasta vedenpoistoletkusta tuulilasin alta kojetauluun.

Merkkikohtaiset järjestelmät

Citroën ja Peugeot vuosien 1990-2000 autot, joissa 30-nastainen liitin

Liitin löytyy yleensä sulakerasiasta kuljettajan jalkatilasta

  • Käännä virta-avain on-asentoon
  • LUE KOODI: Yhdistä A3 ja C2 (3 sekuntia)
  • TYHJENNÄ: Yhdistä A3 ja C3 (10 sekuntia)

Koodien merkityksiä mm.

Volvo 850 1994 - 1995 VDO

Nämä ohjeet eivät koske Yazakin elektroniikalla varustettua Volvoa. Yazakin nopeusmittrin matka ja trippi ovat nopeusviisarin ylä- ja alapuolella. VDO:ssa ne ovat molemmat alapuolella.

Liitin löytyy moottoritilasta, vasemmalta edessä, kun seisoo auton edessä. Liitin on kotelossa, josta lähtee kansi auki ilman työkaluja. Kannessa lukee moduli A ja moduli B. Resetointi suoritetaan moduli A:ssa.

Kannen sisällä on johdon, joka kytketään ja luetaan vikakoodit laskemalla LED valon välähdykset.

Jos epäilet virhettä ja haluat aloittaa tämän alusta, käännä virta avain pois ja voit aloittaa prosessin uudestaan.

vikakoodeja ei voi resetoida ennen kuin kaikki vikakoodit on luettu väintään kerran. Samat vikakoodit tulevat uudestaan kun ne on kaikki luettu.

1. Käännä virta-avain siten että kojetaulun merkkivalot syttyvät. Älä käynnistä autoa.
2. Etsi kotelo matkustajan puoleisen etuvalon takaa.
3. Poista kansi ja ota kannesta johto. 
4. Kytke johdon pää paikalleen ja aseta toinen pää reikään A2 ja paina nappia 1 kerta pitkään. Odota 5 sekuntia ja LED jää palamaan. 
Laite on vikalukutilassa nyt. 5. Paina lyhyesti kerran nappia ja odota kunnes lamppu syttyy uudestaann. Laske välähdysten lukumäärän, josta saat kolmenumeroisen vikakoodin. Lue uudestaan vikakoodit, kunnes alkaa toistumaan. vikakoodi 1-1-1 tarkoittaa ei vikaa.

6. Paina nappia viisi kertaa ja lamppu vilkkuu osoittaen huoltovalon resetoinnin. 7. Suorita resetointi uudestaan, kunnes kaikki koodit resetoitu. 8. Tarkista sammuiko vikavalo. 9. Muista asentaa johto takaisin koteloon ja sulje kansi.

Ignition off Stick the flylead attached to the cover into A2 socket Ignition on press the button next to the led once for about five seconds release red LED will light when lit, press the button next to the led again for about five seconds red LED goes out Ignition off, keep the flylead attached to the cover into A2 socket Ignition on press button once for a second, ensure codes are cleared or write down code(s) repeat code gathering procedure.

vikakoodit: [1]

Volvo 850 1994 - 1995 Yazaki

Huoltovalon resetointi tapahtuu kojetaulusta painamalla nappia. Nappi sijaitsee kojetaulun keskikohdan vasemmalla puolella.

Volvo 850 1996 - 1997 ja V70 1998

OBD2 työkalulla

Volvo S/V70 1999 -

Huoltovalon resetointi

1. Paina ja pidä tripin nappula pohjassa. 2. Käännä virta päälle virta-avaimesta. 3. SRL valo välähtää. 4. Päästä napista irti. 5. Tarkista jäikö valo palamaan.

Yleiset järjestelmät

OBD-2 vuosimallin 2000 ja uudemmat autot

Katso myös