Václav Klement

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Václav Klement

Václav Klement (16. lokakuuta 1868, Velvaryssä – 10. elokuuta 1938, Mladá Boleslavissa) oli tšekkiläinen ajoneuvo pioneeri ja toinen Laurin & Klementin perustajista, joka on nykyään Škoda Auto. Hän oli alunperin kirjojen myyjä.

Hänen lapsuutensa ei ollut onnellisin. Hänen äitinsä kuoli kun hän oli pieni, jonka korvasi äitipuoli, joka ei pahemmin piitannut pienestä pojasta. 14-vuotiaana Klement teki töitä käsillään vaikkakin hänellä oli kykyjä opiskeluun. Huolimatta vaikeuksista hänestä tuli hyvä oppilas ja hän pääsi Slanýn kylän kirjakauppaan harjoittelijaksi, jossa hän sai päätettyä oppikoulunsa.

Sen jälkeen Klement työskenti Prahassa jonkin aikaa ja muutti sitten Mladá Boleslaviin, jossa hän työskenteli toisessa kirjakaupassa. Kun kirjakaupan omistaja kuoli Klement päätti ostaa kaupan. Kauppa ei kuitenkaan kukoistanut ja Klementin oli pakko myydä kirjakauppa maksaakseen velkansa.

Laurin & Klement -yhtiön perustamisen tarina alkaa samana päivänä jolloin Klement osti saksalaisen Seidel & Naumann -yhtiön valmistaman polkupyörän. Löytäessään ongelman polkupyörästä, Klement lähetti kirjeen yhtiölle tšekin kielellä kirjoitettuna, pyytäen korjausta. Yhtiöstä vastattiin että he hoitaisivat korjauspyynnön vain jos kirje olisi kirjoitettuna "ymmärrettävällä" kielellä. Klement oli niin tuohtunut, että hän päätti aloittaa korjaamaan polkupyöriä itse Václav Laurinin kanssa.

Myöhemmin vuonna 1895 Klementin vaatimattomuus, erinomaiset johtamistaidot ja yritystoiminnan ymmärrys, yhdessä Laurinin teknisen taitavuuden, johtivat sihen että kaksikko päätti perustaa Laurin & Klement -yhtiön, tuottamaan heidän omia polkupyöriään. Nämä tunnettiin Slavia-polkupyörinä. Yhtiö lähti käyntiin ja pian heillä oli 12 työntekijää, väkiluvun kasvaessa myöhemmin 40:en.

Vuonna 1899 he alkoivat valmistamaan moottoripyöriä, jotka olivat välitön menestys, ei vain kotimaassaan, mutta myös ulkomailla ja jopa urheilukilpailuissa. Vuonna 1902 Laurin & Klement -moottoripyörät olivat menestyksellisiä kuuluisassa Paris-Vienna -kilpailussa. Tämä kilpailu oli 1430 km pitkä ja ainoat moottoripyörät, jotka pääsivät maaliin ilman mitään rikkoutumisia 31:ssä tunnissa olivat Laurin & Klement -moottoripyörät.

Pian nämä moottoripyörät olivat niin menestyneitä, että yhtiö päätti lopettaa polkupyörien valmistamisen pitäytyäkseen täysin moottoripyörissä.

Vuonna 1903 yhtiöllä oli jo noin 200 työntekijää valmistamassa noin 2000 moottoripyörää vuosittain.

Vuonna 1905 yhtiö aloitti tekemään autoja ja vuonna 1907 yhtiötä laajennettiin, rekisteröitiin pörssiin ja moottoripyörien valmistus lopetettiin.

Vuonna 1925 Laurin & Klement -yhtiö liittyi Pilsner Škoda -konserniin ja tehtaan nimeksi vaihdettiin Laurin & Klement - Škoda, myöhemmin vain Škoda, joka valmisti hyvin menestyviä ajoneuvoja ja siitä tuli yksi suurista brandinimistä, arvostettu maailman laajuisesti, Tšekin tasavallan historiassa. Václav Laurin piti paikkansa teknisenä johtajana. Vuonna 1991 Škoda-tehtaasta tuli osa Volkswagen Groupia.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Václav_Klement-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.