DOHC

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Twincam)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läpileikkaus DOHC-sylinterikannesta

DOHC on lyhenne sanoista Dual Over Head Camshaft [1] ja se tarkoittaa kahta sylinterikannen yläpuolista nokka-akselia [2], jotka käyttävät erikseen imu- ja pakoventtiileitä, ja jotka saavat käyttövoimansa joko ketjulla tai hihnalla kampiakselin päästä. Tämä konstruktio vähentää venttilikoneiston inertiaa enemmäin kuin vastaavasti SOHC-moottorissa, koska venttiilien nostajien koko on pienempi tai niitä ei ole ollenkaan. DOHC-konstruktio mahdollistaa myös laajemman kulman imu- ja pakoventtilien välillä kuin SOHC-moottoreissa mahdollistaen näin paremman virtauksen isoimmilla kierroksilla. Moniventtiilitekniikalla (Multivalve) varustetut DOHC-konstruktiot mahdollistavat myös optimaalisemman sijoituspaikan sytytystulpalle, joka puolestaan parantaa moottorin palotapahtumaa [2]. Moottoreissa joissa on enemmän kuin yksi rivi sylintereitä (esim. V6, V8 - joissa sylinteririvit kohtaavat muodostaen "V":n) kahdella nokka-akselilla ovat SOHC, jollei jokaisella sylinteririvillä ole kahta nokka-akselia; näistä jälkimmäinen on DOHC [2] ja on yleisesti tunnettu "quad cam"ina.

DOHC-moottorin toimintaperiaate.

Myös TwinCam-nimityksellä tarkoitetaan yleensä DOHC-rakennetta. Nimitys on epätarkka ja ei suoraan kerro nokka-akseleiden sijoitusta, joten sillä voidaan tarkoittaa myös (harvemmin) työntötankomoottoria. Siihen liittyy konstruktio, jossa on kaksi nokka-akselia sylinteriryhmässä, kuten esim. Harley-Davidson Twin Cam -moottori, Riley-autojen moottorit vuodesta 1926 vuoden 1950 puoliväliin, Thriumph-moottoripyörien Parallel-Twins 1930-luvulta 1980-luvulle ja Indianin Chief sekä Scout V-Twin'it vuodesta 1920 1950-luvulle.

Termit "Multivalve" ja "DOHC" ovat kaksi eri distinktiota [2], kaikki Multivalve-moottorit eivät ole DOHC ja kaikki DOHC eivät ole Multivalve. Esimerkiksi DOHC-moottoreista kahdella venttiilillä per sylinteri: Alfa Romeo Twin Cam ja Fiat Twin Cam sekä Jaguar XK6 -moottori. Monet uusimmat DOHC-moottorit ovat Multivalveja, joissa on kolmesta viiteen venttiiliä per sylinteri.

Louis Chevrolet patentoi DOHC-venttiilikoneiston vuonna 1919 [3].

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. What does DOHC stand for? - AcronymFinder.com
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "SOHC vs DOHC Valvetrains: A Comparison". PaulTan.org. Driven Communications Sdn Bhd - 22. kesäkuuta 2005
  3. Chevrolet, Louis. ”Internal combustion engine” US Patent 1,318,542. - 14. lokakuuta 1919