Ohjaustehostin

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ohjaustehostin on järjestelmä, joka vähentää ohjaamiseen tarvittavaa voimaa autoissa. Se käyttää ulkoista energianlähdettä ja näin avustaa kuljettajaa pyörien kääntämisessä.

Historia[muokkaa]

Ohjaustehostimen keksi 1920-luvulla Francis W. Davis ja George Jessup Walthamissa, Massachusettsissa. Ensimmäisen kaupallisesti saatavilla olleen ohjaustehostin-järjestelmän esitteli Chrysler vuoden 1951 Imperialissa. Järjestelmä kantoi nimeä Hydraguide.

Hydrauliset järjestelmät[muokkaa]

Suurin osa ohjaustehostimista toimii hihnan pyörittämällä pumpulla, joka tuottaa hydraulista painetta järjestelmään. Pumppu on pyörivä keskipakoisvoimapumppu, jota pyörittää auton moottori. Kun moottorin kierrosnopeus kasvaa, myös hydraulisen nesteen paine kasvaa. Järjestelmään on kuitenkin yhdistetty myös ylipaineventtiili, joka sallii ylimääräisen paineen purkautumisen.

Kun ohjaustehostinta ei käytetä, esim. ajettaessa suoraan, kaksi hydrauliletkua tuottavat yhtä suuren paineen ohjausvaihteen molemmille puolille. Kun ohjauspyörään käytetään voimaa, ohjausvaihteeseen tuodaan eriävät paineet, jotka auttavat ohjauspyörän kääntämisessä aiottuun suuntaan.

Sähköiset järjestelmät[muokkaa]

Modernimmat järjestelmät, jollaista käytetään esim. Honda NSX:ssä, käyttävät täysin sähköisiä komponentteja. Anturit tarkkailevat ohjauspyörän liikettä ja vääntöä. Antureilta saatujen tietojen perusteella tietokone laskee tarvittavan avustusvoiman, jonka sähköiset moottorit antavat. Tämä sallii avustuksen määrän muuttamisen ajo-olosuhteiden mukaan.

Hydraulisista järjestelmistä poiketen, sähköisten järjestelmien "kommunikaatio" on vain yhdensuuntaista. Ohjauspyörä välittää voimaa etupyörille moottorien avustuksella, mutta etupyöriin vaikuttavat voimat eivät välity takaisin ohjauspyörään moottorien avustuksella. Sähköiset järjestelmät eivät anna yhtä paljon palautetta kuljettajalle. Asia ilmaistaan usein ohjaustuntuman puuttumisena.

Sähkö-hydraulijärjestelmät[muokkaa]

Niinkutsutut hybridi-järjestelmät käyttävät samaa hydraulista avustusta kuin tavallisetkin järjestelmät, mutta hydraulisen nesteen paine tuotetaan sähkömoottorilla hihnavetoisen pumpun sijaan.

  • EHPAS, Electric-hydraulic power-assisted steering - Ford
  • EPHS, Electronic Powered Hydraulic Steering - Audi
  • EPS, Electro-Mechanical Power Steering - Volkswagen

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Power_steering-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.