Land Rover 2,0 dieselmoottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2,0 dieselmoottori
Rover 2-litre dieselmoottori.JPG
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Land Rover Series I (1957–1958)
Land Rover Series II
(1958 – 1961)
Käyttöaika 1957 – 1962
Tyyppi 4-sylinterinen rivimoottori
Sylinterimitat Poraus:85,7 mm,
isku: 88,9 mm
Iskutilavuus 2052 cm3
Venttiilien lukumäärä Ketjukäyttöinen nokka-akseli, työntötankokäyttöinen OHV
Puristussuhde 22,5:1
Teho 51 hv @ 3500 r/min
Vääntömomentti 118 Nm @ 2000 r/min
Materiaali Lohko: valurautaa, kansi: valurautaa
Polttoaineensyöttö- järjestelmä CAV DPA -jakajapumppu, CAV Pintaux -ruiskusuuttimet

Pääartikkeli: Land Rover -moottorit

1950-luvulle saavuttaessa vaatimukset dieselmoottorisen Land Roverin kehittämiseksi kasvoivat. Dieselteknologian kehittymisen myötä moottorit olivat iskutilavuudeltaan aiempaa pienempiä ja samalla nopeakäyntisempiä. Dieselmoottorit olivat myös nousseet tärkeään asemaan teollisuudessa ja maataloudessa ympäri maailman ja tämä aiheutti tilanteen, jossa suuren yhtiön kalustosta Land Roverit saattoivat olla ainoita bensiiniä polttoaineenaan käyttäviä. Tämä aiheutti tietynlaisia hankaluuksia varaosien, huoltojen ja polttoainehuollon suhteen.

Vuonna 1954 Rover Motor Company kävi neuvotteluja mahdollisesta yhdistymisestä Standard Motor Companyn kanssa. Standard Motor Company oli Britanniassa uranuurtaja pienten dieselmoottorien soveltamisessa maantiekäyttöön. Yhtiön 20C-moottoria käytettiin Ferguson TE20 -traktorin voimanlähteenä jaheidän valmistamansa Standard Vanguard li Britannian ensimmäinen dieselmoottorilla varustettu henkilöautomalli. Osana yhdistymisneuvotteluja, Roverin insinööreillä oli mahdollisuus opiskella Standardin dieselmoottorin tekniikkaa ja rakennetta. Yhdistymisaikeet kariutuivat, mutta Rover oli saanut aimo annoksen tietämystä pienten dieselmoottorien valmistamisesta.

Tämän tuloksena syntyi Roverin ensimmäinen, märillä sylinteriputkilla varustettu rivinelonen. Polttoaineen ruiskutusjärjestelmä oli CAV:n valmistama ja sylinterikansi oli varustettu Ricardon Comet -pyörrekammioilla, joihin oli lisätty Roverin insinöörien muotoilema kuoppa, jolla moottorin käynti saatiin pehmeämmäksi ja hiljaisemmaksi. Jokainen esikammio oli varustettu moottorin käynnistämistä helpottavalla hehkutulpalla. Moottori sai ensiesittelynsä vuoden 1957 Land Rovereissa. Dieselmoottorin myötä mallin konehuoneen pituutta oli jatkettava kahdella tuumalla, että uusi moottori saatiin mahtumaan auton keulalle. Moottorin ominaisuudet olivat riittävän lähellä bensiinimoottorin vastaavia, joten olemassaolevia vaihteistoja pystyttiin hyödyntämään muutoksitta.