Katkojan kärjet

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ottomoottorit, toisin kuin dieselmoottorit, tarvitsevat kipinän polttoaineen sytyttämiseksi. Kun kärjet avautuvat syntyy kipinä. Kipinä syttyi, koska muodostui virtapiiri tulpalle puolalta. Puolassa oleva magneettikenttä indusoi korkean jännitteen tulpalle menevään johtoon ja tulppa sytyttää kipinän.

Kärkien säätö[muokkaa]

Kärkien säätö vaikuttaa polttoaineen syttymishetkeen. Tämä vaikuttaa tehoon ja taloudellisuuteen. Syttymishetki säädetään kärjellisissä sytytyksessä kärkien etäisyydellä toisistaan. Kärjet voidaan säätää rakotulkilla lähelle oikeaa arvoa. Rakotulkilla kärkivälin säätö ei ole tarkka, koska itse säätö riippuu rakotulkin tuloksen tulkinnasta sekä virranjakajan välyksistä. Virranjakajan kuluneisuus vaikuttaa sytytyksen ajoitukseen käynnin aikana.

Ajoitusta säätää kärkivälin lisäksi keskipakosäädin ja alipainesäädin.

Keskipainesäädin[muokkaa]

Keskipainesäädin säätää ajoitusta moottorin kierrosluvun mukaan. Mitä enemmän kierroksia sitä aikaisempi sytytys eli sytytysennakko, koska moottori käy nopeammin ja polttoaineen palamiselle on vähemmän aikaa

Alipainesäädin[muokkaa]

Alipainesäädin säätää sytytystä moottorin kuormituksen mukaan. Mitä vähemmän kuormaa sitä aikaisempi sytytys, koska seos on laiha ja polttoaineseos palaa hitaammin.