Karl Benz

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Benz

Karl Friedrich Benz (25. marraskuuta 1844 Karlsruhe, Baden, Saksa – 4. huhtikuuta 1929 Ladenburg) oli saksalainen autoinsinööri. Häntä pidetään bensiinikäyttöisen auton keksijänä yhdessä Gottlieb Daimlerin kanssa. Benz patentoi vuonna 1879 edellisenä vuonna keksimänsä polttomoottorin.

Benz valmisti ensimmäisen kaupallisen auton 1885. Siinä oli hänen itsensä suunnittelema nelitahtinen bensiinimoottori. Autossa oli kolme pyörää, ja se on myöhemmin tunnettu nimellä Benz Patent Motorwagen.

Benz kehitti myös muun muassa nopeuden säätöjärjestelmän eli kaasun, polttoaine- ja sytytysjärjestelmän, sytytystulpan, kytkimen, vaihdetangon, vesijäähdyttimen ja kaasuttimen. Vuonna 1893 hän kehitti Victoria-mallissaan raidetanko-ohjausjärjestelmän. Benzin Victoria -malli oli suunniteltu kahdelle matkustajalle ja suunnattu myytäväksi edulliseen hintaan autojen massatuotannon lisääntyessä. Karl Benz suunnitteli ja patentoi ensimmäisen bokserimoottorin vuonna 1897.[1]

Elämä[muokkaa]

Benz syntyi Mühlburgissa, joka sittemmin on liitetty Karlsruheen. Hänen äitinsä oli Josephine Vaillant ja isänsä veturinkuljettaja Johann Georg Benz. He eivät olleet naimisissa Karlin syntyessä, jonka vuoksi hänet kastettiin nimellä Karl Friedrich Michael Vaillant. Vuonna 1846, vuosi Karlin vanhempien häiden jälkeen, Johann Benz kuoli onnettomuudessa. Karlin nimi vaihdettiin silloin Carl Friedrich Benziksi hänen isänsä muistoksi.

Benz kävi Karlsruhessa paikallisen alkeiskoulun. Yhdeksänvuotiaana hän aloitti luonnontieteellisesti painottuneen lyseon. Vuonna 1860 hän pääsi opiskelemaan teknilliseen korkeakouluun (Nykyinen Karlsruhen yliopisto), josta hän valmistui jo 19-vuotiaana 9. kesäkuuta 1864. Aluksi Benz oli suuntautunut koulutuksessaan lukkosepäksi, mutta vaihtoi korkeakoulussa koulutussuuntansa isänsä jalanjäljissä koneinsinööriksi.

20. heinäkuuta 1872 Benz meni naimisiin Bertha Ringerin kanssa. He saivat viisi lasta: Eugen (s. 1. toukokuuta 1873), Richard (s. 21. lokakuuta 1874), Klara (s. 1. elokuuta 1877), Thilde (s. 2. helmikuuta 1882) ja Ellen (s. 16 maaliskuuta 1890).

Benz oli saksalainen moottoritekniikan insinööri, josta tuli autoteollisuuden pioneeri. Karlsruhen teknillinen korkeakoulu antoi Benzille kunniatohtorin arvonimen 25. marraskuuta 1914.

Benz kuoli keuhkokuumeeseen 84-vuotiaana Ladenburgissa.

Karl Benzin keksinnöt[muokkaa]

Benz suunnitteli Nikolaus Otton suunnittelemaan nelitahtimoottoriin perustuvan kaksitahtimoottorin, jonka Benz sai valmiiksi 31. joulukuuta 1878, ja haki sille patentin 1879. Hän keksi myös kaasun, polttoainejärjestelmän, akusta virtansa ottavan sytytysjärjestelmän, sytytystulpan, kytkimen, vaihdetangon, vesijäähdyttimen ja kaasuttimen.

Benz kehitti myös makaavan yksisylinterisen nelitahtimoottorin.

Ura[muokkaa]

Koulutuksensa jälkeen Benz teki ammattiin tutustumistöitä seitsemän vuotta eri yrityksissä, muttei katsonut sopivansa yhteenkään niistä. Sen jälkeen hän muutti Mannheimiin työskentelemään piirtäjänä ja suunnittelijana vaakatehtaassa. Vuonna 1868 hän siirtyi Pforzheimiin Gebrüder Benckiser Eisenwerke und Maschinenfabrik -sillanrakennusyrityksen palvelukseen. Myöhemmin hän teki lyhyen aikaa töitä Wienissä.

Vuonna 1871 27-vuotias Karl Benz meni töihin August Ritterin perustamaan työpajaan Mannheimissa, joka valmisti myös rakennusmateriaaleja. Benz johti uusien koneiden suunnittelua. Ensimmäinen vuosi työpajassa osoitti Ritterin yrityksen olevan kaaoksessa: Ritterin maksukyky oli epäluotettava, ja viranomaiset pakkolunastivat yrityksen. Benz päätti ostaa Ritterin osuuden yrityksestä puolisonsa Berthan rahoilla.

Yrityksen huonon taloudellisen tilanteen vuoksi Benz alkoi työstää uusia patentteja, jotta saisi lisärahoitusta. Tuo aika poiki lukuisia uusia keksintöjä, joista monet ovat tärkeitä perusosia autoissa.

Gasmotoren-Fabrik Mannheim[muokkaa]

Benzin yritys ajautui jälleen ongelmiin, kun lainaa antaneet pankit alkoivat huolestua yrityksen heikoista tuloksista. Pankit vaativat häntä yhdistämään yrityksensä jonkin muun yrityksen kanssa, jotta ylläpitokustannukset - kuten palkkakulut - pienenisivät. Benzin täytyi kehittää jonkinlainen yhteistyö valokuvaaja Emil Bühlerin ja tämän juustokauppias veljen kanssa, jotta saisi lisärahoitusta. Uudesta yrityksestä tuli osakeyhtiö Gasmotoren Fabrik Mannheim vuonna 1882.

Kaikkien vaadittujen uudelleenjärjestelyjen jälkeen Benz ei ollut tyytyväinen osaansa; hänelle jäi viisi prosenttia osakkeista, ja työ keskitason johtajana. Myöskään hänen ideoitaan ei otettu huomioon uusien tuotteiden kehittelyssä, joten hän vetäytyi yrityksestä vuotta myöhemmin.


Benz & Cie ja Motorwagen[muokkaa]

Vuonna 1883 Benz meni töihin polkupyörien korjausliikkeseen, jonka omistivat Max Rose ja Friendrich Wilhelm Eßling. He perustivat yhteistyönä Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik -yhtiön, josta useimmiten käytetään nimeä Benz & Cie. Yhtiö alkoi tuottaa Benzin suunnittelemia autoja, joita kutsuttiin nimellä Motorwagen. Ensimmäisen Motorwagenin mallin Benz valmisti vuonna 1885. Se nimettiin Benz Patent-Motorwageniksi. Auto patentoitiin 29. tammikuuta 1886 DRP-37435 "Kaasulla käyväksi automobiiliksi". Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrikista irtaantui 1922 teollisuusmoottoreita valmistava yhtiö MWM, jonka emoyhtiö on nykyisin Caterpillar Energy Solutions GmbH.

Motorwagenit varustettiin Benzin suunnittelemalla nelitahtimoottorilla ja rautaisilla renkailla aiemmin käytettyjen puisten renkaiden sijaan. Autoissa oli vetävät renkaat, sytytys, Daimlerin ilmajäähdytys. Voima oli välitetty kahdella ketjulla vetoakselille. Ensimmäiset onnistuneet koeajot suoritettiin kesän 1886 alkupuolella yksityisillä teillä. Seuraavana vuonna Benz rakensi "Motorwagen Model 2", jossa oli lukuisia muutoksia. Hän paranteli Motorwagenia edelleen, ja vuonna 1887 Benz rakensi "Model 3":n. Tässä mallissa oli lukuisia muutoksia, samalla kun palattiin käyttämään puurenkaita. Model 3 -malli esiteltiin Paris Expo -näyttelyssä samana vuonna.

Laajentuminen[muokkaa]

Vuonna 1894 Benz kehitti uuden Velo-mallin. Tätä mallia valmistettiin kaikkiaan 1200 kappaletta vuosina 18941901. Vuonna 1909 kehitettiin Blitchen Benz ajoneuvo Mannheimin Benz & Cie tehtailla, jossa oli 21,5 litran ja kahdensadan hevosvoiman moottori. Maanopeuskilpailuissa Brooklandsissa ajoneuvo saavutti ennätyksen 202,62 km/h ranskalaisen Victor Hémeryn ajamana 9. marraskuuta 1909.

Benz Söhne[muokkaa]

Karl Benz, Bertha Benz ja heidän poikansa muuttivat asumaan lähelle Ladenburgia, ja vuonna 1906 Benz perusti uuden yksityisen yhtiön, C. Benz Sons, joka valmisti autoja ja kaasumoottoreita.

Kohti Daimler-Benziä ja Mercedes-Benziä[muokkaa]

Ensimmäisen maailmansodan aikana autonvalmistajat Benz & Cie ja Daimler Motoren Gesellschaft kasvattivat valtavasti tuotantoaan sodan vaikutuksesta. Hävityn sodan jälkeen kuitenkin Saksan taloudellinen tilanne huonontui, ja autojen tuotantoluvut laskivat. 28. kesäkuuta 1926 Benz & Cie ja DMG yhdistyivät lopullisesti Daimler-Benz yhtiöksi. Sen tuotemerkiksi tuli Mercedes-Benz, joka oli yhdistelmä yritysten valmistamien automerkkien nimistä.

Karl ja Bertha Benz medioissa[muokkaa]

Vuonna 2011 ilmestyi saksankielinen TV-elokuva Carl & Bertha, jossa Carlia esittää Ken Duken ja Berthaa Felicitas Woll.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Karl_Benz-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.