Jeep Wrangler

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeep Wrangler
Jeep Wrangler -logo.gif
Valmistaja ja valmistusmaa American Motors Corporation,
Chrysler Corporation
DaimlerChrysler
Chrysler LLC
Chrysler Group LLC
FCA US LLC
Flag of Canada.svg.png Kanada [1]
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat [2]
Flag of Iran.svg.png Iran [3]
Flag of Egypt.svg.png Egypti [4]
Valmistusaika 1986
Luokka Maastoauto
Kori 2-/4-ovinen umpi- tai avokori
Moottori R4, R6, V6
Iskutilavuus 1995–4227 cm3
Teho 76–213 kW
Voimanvälitys Takaveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä Jeep CJ-7
Seuraaja
Saman luokan autoja

Wrangler on amerikkalaisen Jeep-merkin mallisarja, jota on valmistettu vuodesta 1986 lähtien.

Yleistä[muokkaa]

Wrangler suunniteltiin vanhenevan CJ-sarjan korvaajaksi. Mallin ominaisuuksia nostettiin ostajien muuttuneiden vaatimusten myötä uudelle tasolle. Ajettavuutta parannettiin aiempaa leveämmällä raidevälillä ja tuomalla auton alusta ja kori alemmas. Avokoriin oli mahdollista saada irrotettavan pehmytkaton lisäksi myös kovakatto, istuimet ja muu sisusta modernisoitiin ja jousitus oli pehmeämpi.

Samalla Wrangler kuitenkin piti monet perinteiset, suorastaan jopa ikoniset tunnuspiirteensä, jotka perityivät jo II maailmansodan aikaisesta Willys MB:stä. Näitä olivat mm. tunnusomainen muotoilu, mahdollisuus irrottaa ovet sekä mahdollisuus kaataa tuulilasi alas konepeittoa vasten. Mekaniikaltaan Wrangler oli lähempänä Cherokeeta kuin CJ-7:ää.

Näillä eväillä entisestä sotakoneesta ja karujen olosuhteiden työkalusta muovattiin auto, joka piti entiset vahvuutensa, mutta soveltui nyt myös urbaanille ulkoilmaihmiselle. Wranglerista on valmistushistoriansa aikana tehty erilaisilla ulkonäkösarjoilla lukemattomia erikoisversioita ja mallivuodelle 2007 perinteisen 2-ovisen mallin rinnalle tuotiin pidemmällä akselivälillä oleva, 4-ovinen Wrangler Unlimited. [5] [6] [7]

1. sukupolvi, YJ (1987 – 1995)[muokkaa]

Jeep Wrangler YJ.jpg

Pääartikkeli: Jeep Wrangler (YJ)

Uuden Wrangler-mallin tuotanto alkoi AMC:n tehtaalla Bramptonissa, Kanadassa, maaliskuussa 1986, mallivuoden -87 autona. Näkyvin eroavaisuus CJ-sarjan Jeepeihin oli Wranglerin nelikulmaiset ajovalot. Mallin voimanlähteenä toimi alkuun AMC:n 2,5-litrainen R4 tai 4,2-litrainen R6. Molempien jatkeeksi oli tarjolla joko 3-portainen automaatti- tai 5-portainen manuaalivaihteisto.

2. sukupolvi, TJ (1997 – 2006)[muokkaa]

Jeep Wrangler TJ.JPG

Pääartikkeli: Jeep Wrangler (TJ)

Toisen sukupolven Jeep Wrangler esiteltiin Detroitin autonäyttelysssä tammikuussa 1996, mallivuoden 1997 autona. Koska viimeiset YJ:t valmistuivat vuoden -95 joulukuussa, mallivuoden -96 Wranglereita ei virallisesti ole valmistettu. Malli oli saanut keulalleen pyöreät ajovalot ja alustan lehtijouset olivat vaihtuneet kierrejousiksi. Tekniikkapuolella ei tapahtunut muutoksia ennen kuin vasta vuonna 2004, jolloin AMC:n 2,5-litrainen R4 vaihtui Chrysler-konsernin 2,4-litraiseen PowerTech R4:ään.

3. sukupolvi, JK (2007 – 2018)[muokkaa]

Jepp Wrangler JK.jpg

Pääartikkeli: Jeep Wrangler (JK)

Mallivuodelle 2007 Jeep esitteli täysin uudistetun Wranglerin. Uusi malli oli edeltäjäänsä korkeampi, leveämpi ja pidempi, lisäksi myös sen akseliväliä oli kasvatettu. JK:n käyttömukavuutta oli parannettu ja se oli saanut uudenlaisia toimintoja kuten ajonvakautus ja luistonesto. Ensimmäistä kertaa Jeep toi tarjolle myös neliovisen Wranglerin. JK oli ensimmäinen Wrangler-sukupolvi, joka ei kantanut matkassaan enää yhtään AMC:n ajoilta periytyvää osaa tai komponenttia. Tekniikkapuolella R4-bensiinimoottori pudotettiin pois ohjelmasta ja mallin voimanlähteeksi tuli Chryslerin 3,8-litrainen EGH V6. Vuonna 2012 tämä vaihtui 3,6-litraiseen Pentastar-V6:een. USA:n ulkopuolisilla markkinoilla Wrangler JK oli tarjolla myös VM Motorin 2,8-litraisella RA428-dieselmoottorilla.

4. sukupolvi, JL (2018 – )[muokkaa]

Jeep Wrangler JL Unlimited Sport 4-door.jpg

Pääartikkeli: Jeep Wrangler (JL)

Neljännen sukupolven Wrangler sai Euroopan ensiesittelynsä vuoden 2018 maaliskuussa pidetyssä Geneven autonäyttelyssä. Mallin myynti Euroopassa on arvioitu alkavaksi saman vuoden lopulla.[8] Mallin design nojaa edelleen perinteisiinsä samalla, kun tarjolla on sekä 2- että 4-oviseen versioon kolme eri varustetasoa ja erilaisia kattovaihtoehtoja. Nelivetojärjestelmiä on tarjolla kaksi.[9]

Lähteet[muokkaa]

  1. AMC-Chrysler plants in Brampton, Ontario – Allpar, Viitattu: 17. lokakuu 2018.
  2. Toledo Assembly Plants and Supplier Park: Jeep and Dodge – Allpar, Viitattu: 17. lokakuu 2018.
  3. Iranian Jeep Pickups – Angelfire, Viitattu: 17. lokakuu 2018.
  4. Tyrel Linkhorn: Worldwide clamor for Jeep, but most vehicles U.S.-made – The Toledo Blade, 4. marraskuu 2012. Viitattu: 17. lokakuu 2018.
  5. Jon Wong: Jeep Wrangler: Take a deep dive into the history of this iconic 4x4 – Roadshow - CNet, 14. joulukuu 2017. Viitattu: 18. lokakuu 2018.
  6. Collin Woodard: Jeep Wrangler History: A Closer Look at America's Favorite Off-roader – Motortrend, Viitattu: 18. lokakuu 2018.
  7. Gerard Wilson: Jeep Wrangler history and production numbers, US/Canada – Allpar, Viitattu: 18. lokakuu 2018.
  8. Aake Kinnunen: Ihmemiehen aika ei ole ohi: uusi Jeep Wrangler – Moottori, 7. maaliskuu 2018. Viitattu: 19. lokakuu 2018.
  9. All-new Jeep® Wrangler – Jeep Press Europe, 6. maaliskuu 2018. Viitattu: 19. lokakuu 2018.


Logojeep.gif Jeep automerkin valmistamat mallit
Tuotannossa olevat

Cherokee | Compass | Grand Cherokee | Renegade | Wrangler | Wrangler Unlimited

Tuotannosta poistuneet

CJ-sarja | Comanche | Commander | Commando | DJ-sarja | FC-sarja | FJ-sarja | Gladiator (SJ) | Grand Wagoneer | J-sarja | Jeepster | Jeepster Commando | Patriot | Station Wagon | Wagoneer | Wrangler (YJ, TJ, JK) | Wrangler Unlimited (LJ, JKU)