Jarruletkun vaihto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työkalut ja tarvikkeet[muokkaa]

 • Uusi jarruletku.
 • Irrotusöljyä.
 • Avolenkkiavain, joka sopii putken liittimeen.
 • Hylsysarja, jossa ilmausruuviin sopiva hylsy (mielellään vain 6-otteinen).
 • Jarruletkupihdit
 • Moniotepihdit tai jakoavain. Jotain, jolla voi pitää letkun liitintä paikallaan.
 • Ilmausruuviin sopivaa letkua tai jarrujen ilmauslaite.
 • Astia ja pullo jätejarrunestettä varten

Työn suoritus[muokkaa]

 1. Puhdista ja voitele kaikki liittimet, jotka joudutaan avaamaan, ainakin vuorokautta ennen irrotusöljyllä. Jos mahdollista, vieläpä useampaan kertaan. Ainakin jarruletkun molemmissa päissä olevat liittimet ja ilmausruuvi on syytä käydä läpi.
 2. Olettaen, että jarruletku on vielä jotenkin toimintakuntoinen, kannattaa tässä vaiheessa kokeilla auton käynnissä ollessa, miltä poljin tuntuu, kun sitä painetaan pohjaan. Tämä siksi, että voitaisiin havaita uuden letkun mahdollisesti aiheuttama muutos ja todeta esim. järjestelmän sisältävän ilmaa.
 3. Tarkista jarrunesteen määrä ja lisää tarvittaessa.
 4. Aseta astia siten, että liittimistä valuva jarruneste valuu astiaan.
 5. Tarkista, että saat tarvittavat liitokset auki löysäämällä kevyesti ja kiristämällä takaisin. Löysääminen täytyy tehdä niin kevyesti, että järjestelmästä ei pääse nestettä ulos tai ilmaa sisään. Kannattaa käyttää 6 otteisia hylsyjä esim ilmausruuvia löysätessä, sillä 12 otteinen nuljaa ruuvin helposti, mikäli se on juuttunut. Kita-avain menee näppärästi jarruputken ympäri tarjoten enemmän pitoa kuin tavallinen kiintoavain. Jos esim. jokin jarruputken liitin ei tahdo lähteä auki, on syytä varautua myös jarruputken vaihtoon. Tässä vaiheessa on sitten päätettävä, jatkaako työn suoritusta vai ei.
 6. Kiinnitä jarruletkupihdit jarruletkun päähän, joka on lähempänä jarrua. Kyseisten pihtien tehtävänä on estää jarrunestettä valumasta ulos.
 7. Irrota kyseisestä päästä jarruletku jarruputkesta käyttäen kita-avainta jarruputken liittimessä ja pitämällä letkun liitintä kiinni siihen sopivalla avaimella. Varo lian joutumista jarruputkeen.
 8. Kiinnitä uusi letku äsken irrotettuun liitokseen. Uuden letkun auki jäävän pään voi suojata esim. teipillä niin, että sinne ei pääse likaa. Samalla kannattaa taas tarkistaa jarrunesteen määrä ja lisätä tarvittaessa.
 9. Irrota vanha letku lopullisesti ja kiinnitä uusi letku mahdollisimman nopeasti, sillä tässä vaiheessa jarrunestettä valuu väkisinkin ulos kunnes uuden letkun viimeisin liitos on saatu kiinni. Samalla kannattaa taas tarkistaa jarrunesteen määrä ja lisätä tarvittaessa.
 10. Ilmaus on parasta tehdä apurin kanssa. Aseta ilmausletkun toinen pää ilmausruuviin ja toinen astiaan. Astia olisi hyvä pitää korkeammalla kuin ilmausruuvi, jolloin letkuun muodostuva jarrunestepalkki toimii lukkona ilmausruuvin päällä estäen ilman pääsyä järjestelmään.
 11. Avaa ilmausruuvia sen verran, että jarrunestettä alkaa valua ilmausletkuun. Tässä vaiheessa kannattaa antaa painovoiman tehdä tehtävänsä, jolloin valuva neste työntää ilmaa ulos letkuun. Tätä kannattaa jatkaa ainakin niin kauan, kun letkuun tulee ilmakuplia.
 12. Ilmausruuvin ollessa löysällä, pyydä apuria painamaan jarrupoljin pohjaan.
 13. Sulje ilmausruuvi ja pyydä apuria palauttamaan poljin yläasentoon. Jos ilmakuplia tuli jarrunesteen sekaan, löysää ilmausruuvia ja siirry edelliseen kohtaan. Säännöllisin väliajoin on tarkastettava jarrunesteen määrä ja lisättävä tarvittaessa. Jos ilmakuplia ei enää tule, on ilmaus suoritettu ja jarruletkun vaihto tältä osin tehty.
 14. Vielä kannattaa kokeilla polkimen tuntua auton ollessa käynnissä ja käydä vaikka hiekkatiellä jarruttelemassa. Tällöin voi tehdä karkean testin katsomalla jarrutusjälkien pituutta. Etupyörien aiheuttamien jälkien tulisi olla keskenään yhtä pitkiä. Takapyörienkin aiheuttamien jälkien tulisi olla keskenään yhtä pitkiä. Etupyörien aiheuttamien jarrutusjälkien tulisi olla pitempiä kuin takapyörien aiheuttamien.
Huutomerkki.png Teet huollon / korjauksen omalla vastuullasi! AutoWiki-sivuston ylläpito tai kirjoittajat eivät vastaa ohjeiden paikkaansapitävyydestä tai vahingoista, joita ohjeiden noudattaminen mahdollisesti saattaa aiheuttaa! Huutomerkki.png