Ilmansuodatin

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opel Astran ilmansuodatin, puhdas puoli
Opel Astran ilmansuodatin, likainen puoli

Ilmansuodatin on polttomoottorin imusarjan päässä tai kaasuttimen päällä oleva suodatin, joka suodattaa moottorin käyttämästä ilmasta epäpuhtaudet pois. Autoissa, joissa käytetään polttoaineen ruiskutusjärjestelmää, ilmansuodatin on usein erillisessä laatikossa tai sylinterin muotoisessa kotelossa. Tällöin ilmansuodatin vastaavasti suorakulmion tai sylinterin muotoinen, muutaman sentin korkuinen tai paksuinen, kumireunuksinen suodatin.

Kaasuttimella varustetuissa autoissa ilmansuodatin on yleensä sylinterin muotoinen ja noin viisi senttiä korkea.

Tavallinen ilmansuodatin on valmistettu paperista, mutta on olemassa myös ns. vapaavirtaussuodattimia, joiden rakenne on suunniteltu siten, että niiden läpi kulkee suurempi määrä ilmaa, jolloin vastustus pienenee. Tällaiset ilmansuodattimet ovat valmistettu kankaasta ja ovat pestäviä, jolloin ne voidaan käyttää uudestaan. Vapaavirtaussuodattimia löytyy myös ei pestäviä.

Ilmansuodatin pitää vaihtaa tietyin väliajoin, yleensä noin 10000–30000 km välein. Ilmansuodatin menettää ajan myötä läpivirtauskykyään, jolloin moottorin tuottama teho laskee ja kulutus nousee.