Hydrauliset venttiilinnostimet

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hydraulisia venttiilinostimia käytetään venttiilikoneistossa monissa uudemmissa moottoreissa. Hydrauliset nostimet ovat itsestään säätyvät ja eivät siksi tarvitse ylimääräisiä välyksiä venttiiliosien välillä tai säännöllistä säätöä, kuten mekaaniset nostajat. Tämä nostinmalli toimii hydraulisylinterin tapaan, eli siinä on ulkoholkki, jonka sisällä on tiivistetty mäntä. Kokonaisuus on täytetty moottoriöljyllä, joka painaa mäntää ja eliminoi täten välyksen venttiilin- ja nokan välillä. Nollavälys taas vähentää moottorin käyntiääntä, ja toimiessaan hydrauliset nostajat eivät pidä samanlaista raksuttavaa ääntä kuin mekaaniset nostajat.

Hyrauliset nostajat saattavat likaantua, jolloin mäntä ei liiku nostajan sisällä riittävän kevyesti ja nostajat pitävät ääntä. Hydraulisille nostajille on myös ominaista, että ne pitävät jonkin verran ylimääräistä ääntä esimerkiksi kylmäkäynnistyksen jälkeen, jolloin öljynpaine ei vielä ole kohonnut riittävän korkeaksi ja kylmien osien välillä on ylimääräisiä välyksiä.

Hydraulisia nostimia ei voi säätää vaan kulunut nostaja on aina vaihdettava uuteen. Nostimet voi puhdistaa, mutta usein ne tulee ilmata erikseen ennen takaisinasennusta.

Lähteet[muokkaa]