Henkilöauto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Touran 1.6 vm 2018

Henkilöauto on yleensä pieni auto, joka on tarkoitettu ihmisten kuljetukseen. Tilaa siinä on tyypillisesti 2–5 henkilölle, enintään 8 henkilölle. Henkilöautoa saa ajaa yleensä B-luokan ajokortilla, koska ne ovat pääsääntöisesti kokonaismassaltaan alle 3500 kg. Kokonaismassaltaan 3500-7500 kg:n olevien henkilöautojen ajamiseen tarvitaan C1-luokan ajokortti, C-luokan ajokortilla saa ajaa kaikkia 3500 kg:n kokonaismassan ylittäviä henkilöautoja.

Henkilöautoilu on varsinkin varakkaissa teollisuusmaissa varsin suosittu ja kätevänä pidetty kulkutapa, vaikkakin niiden käyttäminen tulee usein joukkoliikennettä kalliimmaksi ja vaatii enemmän töitä. Auton hankkimiseen on eri syitä. Auton ostajat kokevat usein tulevansa auton myötä liikkumisessaan riippumattomiksi muista ihmisistä ja joukkoliikenteen reiteistä ja aikatauluista. Monet henkilöauton omistajat muuttavat tietoisesti haja-asutusalueille, joilla ei ole lähietäisyydellä palveluja tai joukkoliikenneyhteyksiä. Tätä henkilöautojen aiheuttamaa ilmiötä kutsutaan yhdyskuntarakenteen hajoamiseksi.

Suosion kääntöpuolena ovat kuitenkin mm. jatkuva ruuhkautuminen, liikennemelulle altistuvien määrän kasvu sekä infrastruktuurin tilantarpeen kasvu. Henkilöautot aiheuttavat lisäksi merkittävän osan maailman hiilidioksidipäästöistä, ja autoilun tuottamat typpi-, rikki-, lyijy- ja hiilivetypäästöt pilaavat hengitysilman monissa suurkaupungeissa. Autojen takia vammautuu ja kuolee vuosittain suuri joukko ihmisiä. Jos suuri osa ihmisistä liikkuu autoilla, aiheutuu etenkin suuremmissa kaupungeissa vaikeita liikenneruuhkia. Viime aikoina onkin pakon sanelemana yritetty vaikuttaa näihin asioihin asentamalla autoihin katalysaattoreita, jotka vähentävät typpipäästöjä, kehittämällä vähäpäästöisempiä autoja ja parantamalla turvalaitteita. Liikenneruuhkia yritetään poistaa rakentamalla uusia teitä, leventämällä vanhoja ja parantamalla liittymiä. Teiden parantamisessa tulee kuitenkin katto vastaan jossain vaiheessa, eivätkä katalysaattorit poista kasvihuonekaasupäästöjä. Siksi katse onkin suunnattu varsinkin ankarista ruuhkista kärsivissä kaupungeissa joukkoliikenteen kehittämiseen.

Öljyhuippu voi tehdä polttomoottorilla varustetun henkilöauton käyttämisestä tulevaisuudessa entistä kalliimpaa. Öljyn sijaan voidaan varsinkin diesel-, mutta myös bensiinimoottoreissa käyttää esimerkiksi biodieseliä ja etanolia. Suurempia muutoksia autokantaan vaativat maakaasun, vedyn ja sähkön käyttö energianlähteinä.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Henkilöauto-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.