Italdesign Giugiaro S.p.A

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Giugiaro)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Italdesign Giugiaro S.p.A
IDG-logo.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, Torino
Tuotannon aloitus 1968
Autokonserni VAG
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli Volkswagen Golf


Italdesign Giugiaro S.p.A (kutsutaan yleisesti nimellä Italdesign) on Italian Moncalierissa sijaitseva muotoilu- ja suunnittelutoimisto, jonka juuret johtaa vuonna 1968 perustettuun Studi Italiani Realizzazione Prototipi S.p.A:han. Se tunnetaan parhaiten autoteollisuuden muotoilutyöstä, Italdesign tarjoa myös tuotesuunnittelua, projektijohtamista, stailausta, pakkauksia, insinöörityötä, prototyyppejä ja testaus palveluja valmistajille maailmanlaajuisesti. Vuonna 2010 Italdesign työllisti 800 ihmistä. Tänä päivänä yritys tunnetaan sen tytäryhtiön Giugiaro Designin kautta, jossa työskentelee myös Giorgetto Giugiaro.

Elokuussa 2010 (9.8.2919) Audi AG:n tytäryhtiö Lamborghini Holding S.p.A hankki itselleen 90,1% Italdesign Giugiaro S.p.A:n osakkeista, mukaanlukien brandin ja patentit.

Historia[muokkaa]

Italdesign-logo

Perustaminen[muokkaa]

Giorgetto Giugiaro ja Aldo Mantovani perustivat Studi Italiani Realizzazione Prototipi S.p.A:n, yhtiön josta myöhemmin tulisi Italdesign, 13. helmikuuta 1968 in Moncalierissa, Torinossa, Italiassa.

Volkswagen[muokkaa]

Volkswagenilla ja Italdesignilla on historia toimien läheisesti toisiensa kanssa, joka johtaa jo aikaisin 1970-luvulta.

Entinen Volkswagen AG:n hallituksen puheenjohtaja Ferdinand Piëch oli Italdesignilla työharjoittelijana kesällä 1972 opetellen insinöörityötä ja muotoilua. Italdesign on vastuussa monen arvostetun Volkswagenin muotoilusta mukaanlukien ensimmäisen sukupolven Volkswagen Golf (1974), Volkswagen Scirocco (1974) ja Volkswagen Passat (1973) sekä Audi 80 (1974).

Toukokuussa 2010 Italdesign myöntyi siirtämään 90,1% osakkeistaan Audi AG:n tytäryhtiölle Lamborghini Holding S.p.A:lle pitääkseen Volkswagenin Italian omistuksen yhdessä ryppäässä. Myyntihintaa ei ole julkistettu. Giugiaron perhe säilytti omistuksen lopuista osakkeista. Molemmat Giorgetto Guigiaro ja hänen poikansa, Fabrizio Guigiaro, jatkavat aktiivisissa rooleissa yhtiössä.

Tytäryhtiöt[muokkaa]

Italdesign perusti uuden yrityksen, Diseño Industrial Italdesign Srl, Barcelonaan, Espanjaan vuonna 1992 suunnitellakseen ja rakentaakseen malleja sekä prototyyppejä Espanjan teollisuudelle. Tämä tytäryhtiö tunnetaan nykyään nimellä Italdesign Giugiaro Barcelona SL.,

Hankinnat[muokkaa]

Italdesign osti SALLIG:n, yhtiön joka on perustettu vuonna 1960, joka suunnittelee ja valmistaa akryyli-, valurauta- ja Zamak-komponentteja auto- ja lentoteollisuudelle sekä kodinkone prototyyppeihin.

Italdesign osti ETM:n (Engineering Technologies Methods), yhtiön joka on perustettu vuonna 1984, joka valmistaa silikooni prototyyppejä sallien paljon hienostuneemman prototyypin valmiin tuotteen tuntomerkeillä akryyliseen prototyyppiin verrattuna.

Organisaatio[muokkaa]

Italdesign Giugiaro S.p.A:n pääkonttori sijaitsee 10 km Torinosta etelään Italiassa, Moncalierissä. Se tunnetaan parhaiten autoteollisuuden muotoilutyöstä, Italdesign tarjoa myös tuotesuunnittelua, projektijohtamista, stailausta, pakkauksia, insinöörityötä, prototyyppejä ja testaus palveluita.

Italdesign työllistää 800 ihmistä ja tuottaa yli 100M€ tuloksen vuosittain.

Volkswagen Groupin omistuksen alla Giorgetto Giugiaro on toimeenpanevan valiokunnan hallituksen puheenjohtaja, Fabrizio Giugiaro on varatoimitusjohtaja ja Enzo Pacella on pääjohtaja.

Autoteollisuuden muotoilutöitä[muokkaa]

Italdesignin on tunnustettu muotoilleen laajan moninaisuuden eri konsepti- ja tuotantoautoja yhtiön perustamisesta lähtien, vuodesta 1968.


Linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Italdesign_Giugiaro-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.