EuroNCAP

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EuroNCAP.png

EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) on vuonna 1995 aloitettu uusien autojen turvallisuutta arvioiva ohjelma. Sitä tukevat useat euroopan maiden hallitukset, monet autonvalmistajat sekä autojärjestöt ympäri maailmaa. Myös Euroopan komissio tukee hanketta.

EuroNCAP julkaisee turvallisuusraportteja uusista autoista, ja antaa "tähtiä" autojen turvallisuudelle, perustuen niiden menestykseen erilaisissa törmäystesteissä, kuten etu-, sivu- ja jalankulkijatörmäyksissä. Etutörmäystesti suoritetaan 64 km/h nopeudessa, sivutörmäys 50 km/h nopeudessa ja jalankulkijatörmäys 40 km/h nopeudessa.

Eurooppalaisten autonvalmistajien autot ovat muun muassa EuroNCAP:in ansiosta muuttuneet huomattavasti turvallisemmaksi.

Vuoden 2009 alussa EuroNCAP uudisti arvostelujen esitystapaansa. Tähtiä annetaan enää yleisarvosanana ja tarkemmin osa-alueittain prosentein sekä pistein. Uutena arvosteluosa-alueena tuli turvallisuusavusteet, jossa annetaan pisteitä nopeusrajoitinavusteesta, ajonvakautusjärjestelmästä ja turvavyön muistuttajasta.


Katso myös[muokkaa]

Aiheeista muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian EuroNCAP-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.