Delage

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delage
Delogo1.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of France.svg.png Ranska,
Tuotannon aloitus 1905
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Delage Automobile yhtiön perustettiin vuonna 1905 Levalloisiin Pariisin esikaupunkialueelle Ranskaan. Sen perusti nuori insinööri Louis Delâge (18741947), joka oli aiemmin työskennellyt Peugeotilla. Alkuun yhtiö oli vain kokoonpanotehdas, joka käytti muiden valmistamia moottoreita ja voimansiirtoja ja omia muilta tilattuja koreja. Vuoteen 1908 mennessä yhtiön menestys johti siihen että uusia tehtaita ja kilpa-autoilu aloitettiin Grand Prix sarjoissa. Vuosi tästä aloitettiin omien moottoreiden ja korien tekeminen. Delagen autot alkoivat voittamaan tärkeitä autokilpailuja kunnes ensimmäinen maailmansota vuonna 1914 keskeytti tämän ja uusi tehdas lähellä Courbevoie:ta muutettiin tuottamaan sotateollisuuden tarvikkeita.

Sodan jälkeen Delage keskittyi tuottamaan laadukkaita hyvin suunniteltuja matkailu- ja luxusautoja. Moottoriurheilussa brittiläinen Dick Seaman ja naispuolinen Kay Petre saivat kuuluisuutta Delagen kilpa-autoilla, siihen aikaan parhaat kuskit olivat ranskalaiset Robert Benoist ja René Thomas. Vuonna 1914 Thomas matkusti Yhdysvaltoihin ja ajoi Delagen voittoon Indianapolis 500 kilpailussa. Vuonna 1924 hän ajoi uuden uuden nopeusennätyksen hiukan yli 230 km/h.

Delage D8c Lalique

Ensimmäinen British Grand Prix ajettiin vuonna 1926 ja sen voitti ranskalainen Delage 155B:lla ajanut pari: Louis Wagner ja Robert Sénécha. 1920-luvun puolivälin Delagen autot olivat voittoisia autokilpailuissa. 1930-luvun lama otti osansa ja yhtiö ajautui selvitystilaan. Delagen tehdas Courbevoiessa suljettiin ja sen koneet myytiin. Delahaye yhtiön kanssa neuvoteltiin vielä lisenssisopimus ja se valmisti Delagen mallia vuoteen 1953, kunnes lopetti toiminnan.

Suomessa[muokkaa]

Delage-autoja tuotiin Suomeen noin 25 kappaletta. Vuonna 2019 säilyneitä yksilöitä oli kolme. [1]

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Delage-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Mobilisti Senior 2/2019