BMW i3

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BMW i3
BMW i3 – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa BMW AG,
Flag of Germany.svg.png Saksa, Leipzig
Valmistusaika 2013
Luokka Pieni auto
Kori 5-ovinen hatchback
Suunnittelija Richard Kim [1][2]
Pohjalevy
Moottori Sähkömoottori, optiona Range Extender -polttomoottori: 650 cm3 (28 kW)
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

BMW i3 on saksalaisen ajoneuvovalmistaja Bayerische Motoren Werke AG :n valmistama sähköauto. Se on osa vuonna 2010 perustettua BMW i -alamerkkiä ja on ensimmäinen suursarjana valmistettu ajoneuvo, jonka matkustamon turvakehikko on hiilikuitua.

Mallin tuotanto aloitettiin BMW:n Leipzigin tehtaalla syyskuussa 2013 ja myynti Saksassa 16. marraskuuta 2013.

Toukokuussa 2016 i3 sai 94 Ah:n akuston, joka lisäsi sen kapasiteettia aiemmas ta 60 Ah:sta 50% ja kasvatti auton toimintasäteen optimaalisissa olosuhteissa 200 kilometriin.[3]

Mallivuodelle 2018 i3 sai kasvojenkohotuksen ja suuremman, 120Ah akkupaketin. Samassa yhteydessä vakiomallin rinnalle tuotiin urheilullisempi i3s.

Yleistä[muokkaa]

BMW i3 on noin 4 metriä pitkä ja siinä on istumapaikat neljälle. Mallin runko on alumiinia ja sen päälle on kiinnitetty hiilikuituinen kori. Näiden materiaalien käyttö on mahdollistanut auton kokonaismassan pysymisen vastaavankokoisen täysteräskorisen auton lukemissa, huolimatta akkujen aiheuttamasta suuremmasta painosta, polttomoottoriin verrattuna. Korin verhoiluosat on kattoa lukuunottamatta valmistettu termoplastisesta elastomeeristä (PP/EPDM). Tästä materiaalista 25 prosenttia on valmistettu uusiutuvista tai kierrätysmateriaaleista. Katon materiaalina on uudelleen kierrätetty hiilikuitu.

Tavaratilan vetoisuus on 200 litraa, mutta takaistuimen selkänoja kaadettuna saadaan aikaan 1100 liran vetoinen, tasapohjainen tila. Auton keulapeitteen alta löytyy myös pieni tila tavaroiden säilytykseen. Koska auton keulalla ei ole moottoria joka vaatisi jäähdytysilmaa, ovat BMW:n "munuaiset" umpinaiset ja niitä ympäröivien kromikoristeiden sisäreuna on korostettu sinisellä tai harmaalla värillä.

Koska akut on asennettu auton alle, BMW i3 on suhteellisen korkea, mutta sen painopiste on matalalla. Istuma-asento on samanlainen kuin SUV:eissa. Viisiovisessa mallissa ei ole lainkaan B-pilaria ja pienempikokoiset takaovet ovat ns. kaapparimalliset.

Sisätilat ovat avarat, koska i3:ssa ei ole nykyautoille tyypillistä, kojelaudasta jatkuvaa keskikonsolia. Vaihteenvalitsin on ohjauspyörän etupuolelle sijoitettu kiertokatkaisin. Etuistuimet ja ohjauspyörä ovat säädettävissä. Kojelaudasta löytyy kaksi näyttöyksikköä, toinen keskeltä ja toinen kuljettajan edestä. Valikoissa liikkuminen ja käskyjen ohjaus tapahtuu pääasiassa kojelaudan keskiosassa sijaitsevaa kierto-painokatkaisijaa (iDrive) käyttäen. Samasta paneelista löytyvät myös radion ja ilmastointilaitteen / lämmityslaitteen säätimet.

BMW i3:lla ei ole erityisiä varustetasoja. Vakiovarusteiden lisäksi autoa voi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla. Muualla Euroopassa i3 saattaa olla myynnissä erilaisilla varusteilla, mikä tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa.

BMW i3:n ulkonäköön vaikuttavia vakiovarusteita ovat mm. kaksiväriset keulapeite ja "Multi-part panelling" -etu- ja takapuskurit, halogeeniajovalot, etusumuvalot, 19-tuumaiset Star-spoke -kevytmetallivanteet ja hiilikuitukatto.

Sisätilojen toiminnalliseen varustukseen kuuluu mm. 12V virtalähde keskikonsolissa, ajotietokone, kangasverhoilu "Neutronic", säilytyslokero keskikonsolissa, sisävalopaketti, avaimeton moottorin käynnistys ja Personal Profile -avainprofiili.

Varustus[muokkaa]

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

BMW i3:n käyttö- ja ajomukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. ilmastointi, sähkötoiminen ohjaustehostin, kauko-ohjattu keskuslukitus, radio BMW Professional -viihdejärjestelmä (Bluetooth, USB- ja AUX-liitännät), ohjauspyörän korkeus- ja syvyyssäätö, sähkötoiminen seisontajarru, lämmitettävät sivupeilit sekä etumatkustajien istuinlämmitys.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

BMW i3:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. lukkiutumattomat jarrut (ABS), hätäjarrutusassistentti, ajovakauden hallintajärjestelmä Dynamic Stability Control (DSC), luistonestojärjestelmä Dynamic Traction Control (DTC), lastenistuimen ISOFIX-liitäntä reunimmaisilla takaistuimilla, etuturvatyynyt, etuistuimien sivuturvatyynyt, pääturvatyynyt edessä ja takana (reunapaikat), 3-pisteturvavyöt kaikilla istuinpaikoilla, turvavöiden voimanrajoittimet sekä rengaspaineiden valvontajärjestelmä.

Talviautovertailu 2019[muokkaa]

BMW i3 120 Ah Charged Edition sijoittui Tekniikan Maailman 5/2019 6 sähköauton talviautovertailussa viimeiseksi (6./6). BMW:n suuntavakavuus on heikko, ohjaus tunnoton ja jousitus kova. Talviajo-ominaisuudet ovat ryhmän heikoimmat (5, 7/10), ja myös jarruissa on parannettavaa (7). Etenemiskyky on kohtalainen (8/10). Lämmityslaite on heikko (6/10). Kylmäkulutus on pieni (9/10). [4]

Tekniikka[muokkaa]

Sähkömoottori ja ajaminen numeroina[muokkaa]

i3:n sähkömoottori on BMW:n omaa suunnittelua ja painaa noin 50 kg. Se on sijoitettu tavaratilan lattian alle, taka-akselin yläpuolelle, auton vasemmalle sivulle. Synkronimoottorin suurin huipputeho on 125 kW (170 hv DIN) ja suurin vääntömomentti 250 Nm. Sen tuottama voima siirretään yksiportaisen alennusvaihteiston kautta takapyörille.

i3:n huippunopeus on rajoitettu 150 km/h:iin, 0 – 100 km/h:n nopeuteen auto kiihtyy 7,2 sekunnissa. Keskimääräinen energiankulutus on 12,9 kWh/100 km. Ajoneuvon toimintasäde on 130 – 160 km, "Eco Pro+" -energiansäästömoodia käyttämällä se kasvaa 200 kilometriin.

Range Extender[muokkaa]

Lisävarusteena i3:een on saatavilla bensiinikäyttöinen Range Extender -apumoottori. Kyseinen yksikkö on nestejäähdytteinen, kaksisylinterinen rivimoottori, iskutilavuudeltaan 647 cm3. Sen huipputeho on 25 kW (34 hv DIN) ja suurin vääntömomentti 55 Nm, molemmat saavutetaan kierrosluvulla 4300 r/min. Moottorin poraus on 79 mm ja puristussuhde 11,6:1. Sylinterikannessa on kaksi ketjukäyttöistä nokka-akselia, jotka käyttävät kahdeksanventtiilistä (kaksi imu- ja kaksi pakoventtiiliä per sylinteri) koneistoa. Samaa moottoria käytetään tehokkaampana versiona vuonna 2012 esitellyissä BMW C 650 GT- ja BMW C 600 Sport -skootereissa.

Tarvittaessa Range Extender lataa akkuja generaattorin voimalla ja sen 9 litran vetoinen polttoainesäiliö riittää kasvattamaan toimintasädettä 120 – 150 km. Polttoainesäiliö sijaitsee auton etuosassa. Range Extender voidaan käynnistää myös manuaalisesti mutta se käynnistyy automaattisesti kun akkujen varaustila laskee määrätyn pisteen alle. Apumoottoria voidaan käyttää ainoastaan akkujen lataamiseen, ajoneuvon liikuttamiseen se ei suoraan osallistu. Latauksen ollessa käynnissä on auton sähkömoottorin tehon ulostuloa rajoitettu. Range Extender on ensisijaisesti tarkoitettu apumoottoriksi, jonka turvin auto saadaan ajettua lähimmälle verkkolatauspaikalle.

Akut ja latausjärjestelmä[muokkaa]

Ajoakkuina autossa on Samsung SDI:n kehittämät, kahdeksassa moduulissa sijaitsevat, 96-soluiset litium-ioni-akut, joiden nimellisjännite on 360 V ja energiasisältö 21,6 kWh, josta on käytettävissä 18,8 kWh. Akut on sijoitettu auton lattian alle, akseleiden väliin.

Akkujen lataus tapahtuu ICCB-latauskaapelia käyttäen ja yleisimmin kotitalouksissa saatavilla olevalla 230 voltin jännitteellä latausaika on 6 – 8 tuntia. Wallbox-latauslaitetta käytettäessä latausaikaa voidaan lyhentää noin 30 %. Tämän laitteen käyttö vaatii kuitenkin voimavirtaliitännän tai 4,6 kW:n teholla, 230 voltin yksivaihe-taloussähköllä, 20 A:n sulakkeen.

Tasavirta-pikalaturia 50 kW:n teholla käytettäessä, saavutetaan 80 prosentin varaustila alle puolessa tunnissa.

Ajoneuvon latausliitin on IEC 62196 Combined Charging System -standardin mukainen. Tämä pistokemalli on määritelty EU:n alueella sähköautojen latausliitännän standardiksi.

BMW:llä on sähköyhtiö Vattenfallin kanssa käynnissä akkujen uusiokäyttöä tutkiva "Second-Life" -ohjelma. Sen puitteissa tutkittiin ajoneuvokäytöstä poistettujen akkujen hyötykäyttöä mm. käyttämällä niitä pikalatausasemien yhteyteen asennettavina puskureina, jotka tasaavat sekä ajoneuvojen akkuihin että verkkoon kohdistuvia jännitepiikkejä.

Renkaat[muokkaa]

Vierintävastuksen minimoimiseksi BMW i3 on varustettu halkaisijaltaan suurilla mutta suhteellisen kapeilla renkailla. Vakiorengaskoko on 155/70 R19. Range Extenderilla varustettujen versioiden takarenkaat ovat eturenkaita leveämmät. Optiona on molempiin versioihin saatavilla myö 20-tuumaiset renkaat.

Kehitys[muokkaa]

Facelift 2018[muokkaa]

Auton etu- ja takapuskurit on muotoiltu uudestaan kuten myös A-pilarit ja kattolinja jotka ovat saaneet mustan somisteen. Tarjolle tulee lisäksi kaksi uutta metalliväriä, Melbourne Red ja Imperial Blue. Uudelleen muotoillussa etupuskurissa valot ovat nyt täysin LED-teknologialla toteutettu. Tarjolle tulee myös uusi verhoiluvaihtoehto Solaric Brown, joka on yhdistelmä nahkaa ja lampaanvillaa. Sisätilat päivittyvät myös iDrive-keskushallintajärjestelmän osalta, joka saa 10,25 tuuman näyttöön uusimman kehitysversion mukaisen muokattavissa olevan valikkorakenteen entistä paremmalla resoluutiolla.

Autossa on hopeanvärinen korostusväri katossa, musta, U:n mallinen korostus etupuskurissa, joka on maalattu auton värillä sekä horisontaalinen krominen koristereuna takana.

Dynamic Stability Control (DSC) -ajonvakautusjärjestelmä BMW i3:ssa ja BMW i3s:ssa on muokattu erityisesti sähköautoille. Dynamic Traction Control (DTC) -luistonesto optimoidulla vasteella parantaa ketteryyttä ja mahdollistaa kontrolloidut liikkeet kaikilla nopeuksilla ja mutkissa.

i3s[muokkaa]

Uusi BMW i3s:n teho on lisääntynyt 10 kW ja huippuvääntömomentti 20 kW BMW i3:een verrattuna. Lisäksi huippunopeus on 10 km/h suurempi aina 160 km/h asti, ja kiihdytys 0–100 km/h 0,4 sekuntia nopeampi.

Auton alustaa on muokattu urheilullisempaan suuntaan. Suoremman kiihdytysvasteen ja tarkemman ohjaustuntuman voi aktivoida valitsemalla SPORT-asetuksen ajodynamiikkakatkaisimesta.

BMW i3s:ssa on lisäksi yksinomaisia mallikohtaisia piirteitä: musta kattolinja, muotoiltu etupuskuri mustalla upotuksella, yksinomainen takapuskuri, jäykempi ja 10 millimetriä madallettu jousitus, 40 millimetriä leveämpi raideväli takana, mustat pyöräkoteloiden reunat sekä 20-tuumaiset ja 20 millimetriä leveämmät kevytmetallivanteet.[5] [6]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Malli BMW i3 60 Ah BMW i3 60 Ah
+ REX
BMW i3 94 Ah BMW i3 94 Ah
+ REX
BMW i3s 94 Ah BMW i3s 94 Ah
+ REX
BMW i3 120 Ah BMW i3s 120 Ah
Valmistettu 9/2013–10/2017 4/2016–10/2018 11/2017–10/2018 11/2018-
Suurin eho 125 kW (170 hv) 135 kW (183 hv) 125 kW (170 hv) 135 kW (183 hv)
Suurin vääntö 250 Nm 270 Nm 250 Nm 270 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h 7,2 s 7,9 s 7,3 s 8,1 s 6,9 s 7,7 s 7,3 s 6,9 s
Huippunopeus 150 km/h 160 km/h 150 km/h 160 km/h
Energiankulutus 12,9 kWh/100 km 13,5 kWh/100 km 12,6 kWh/100 km 11,3 kWh/100 km 14,3 kWh/100 km 12,5 kWh/100 km 13,1 kWh/100 km 14,0 – 14,6 kWh/100 km
Akkukapasiteetti 22,0 kWh 33,2 kWh 42,2 kWh
Toimintasäde 130 – 160 km 120 – 150 km 200 km 180 km 200 km 160 km
Lisätoimintasäde REX:llä 120–150 km 120 – 150 km 120–150 km
Pikalataus CCS 30 min 45 min 45 min
Latausaika, pistoke Tyyppi 2 3 – 6 h 2:45 – 7:30 h 3:10 – 9:40 h
Latausaika, taloussähkö,
ICCB-kaapeli
6 – 8 h 9:30 h 11:00 h 15:00 h

Turvallisuus[muokkaa]

2013
EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 4.png
Aikuismatkustaja 86 % 31.0 pistettä
Lapsimatkustaja 81 % 40 pistettä
Jalankulkija 57 % 20.8 pistettä
Turvallisuus avusteet 55 % 5 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Kaikki mallisarjan autot
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Rekisteröinti[muokkaa]

i3-mallia rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2016 2017
Määrä (kpl) 28 44

Mitat ja massat[muokkaa]

Pituus 3999 mm
Leveys peilit taitettuna / avattuna 1775 mm / 2039 mm
Korkeus 1578 mm
Akseliväli 2570 mm
Raideleveys edessä / takana 1571 mm / 1575 mm


Malli 60 Ah
(REX)
94 Ah
(REX)
Omamassa 1280 kg
(1415 kg)
1320 kg
(1440 kg)
Kokonaismassa 1630 kg
(1755 kg)
1670 kg
(1760 kg)
Kantavuus 425 kg
(415 kg)
425 kg
(395 kg)

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

BMW logo.jpg BMW-mallien aikajana 2010–2040
Luokka Sarja 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka i3 I01
1-sarja E87 F20, F21 F40
2-sarja E82, E88 F22, F23 G41
F45, F46
Keskiluokka 3-sarja E90, E91 F30, F31, F35 G20, G21
M3 E90 F80
4-sarja E92, E93 F32, F33, F36 G22, G23, G26
M4 F82, F83 G82
Ylempi keskiluokka 5-sarja F10, F11, F18 G30, G31, G38
M5 E60 F10 F90
5-sarja
6-sarja
F07 G32
Suuri auto 6-sarja
8-sarja
E63, E64 F12, F13, F06 G14, G15, G16
7-sarja F01, F02, F03, F04 G11, G12
Urheiluauto / Grand Touring Z4 E89 G29
i8 I15
i8 I12
SUV X1 E84 F48, F49
X3 E83 F25 G01, F97, G08
X4 F26 G02, F98
X5 E70 F15 G05
X7 G07
X6 E71, E72 F16 G06