AMC

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
American Motors Corporation
AmericanMotors-logo 1970-1987.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, Southfield, Michigan
Tuotannon aloitus 1954
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 42. (1981)
Suomen maahantuoja
Suosituin malli

AMC oli yhdysvaltalainen automerkki, joka perustettiin tammikuun 14. vuonna 1954, Nash-Kelvinator Corporation ja Hudson Motor Car Companyn yhdistyessä. Vuonna 1979 lopussa se alkoi tehdä yhteistyötä ranskalaisen Renaultin kanssa ja vuonna 1987 AMC siirtyi Chrysler Corporationin omistukseen. 9.3.1987 Chrysler solmi Renaultin kanssa sopimuksen, jossa se osti Renaultin osuuden AMC:stä. Chrysler oli kiinnostunut lähinnä Jeepin merkistä.

AMC valmisti oman merkkinsä lisäksi autoja Rambler-, Nash- ja Renault- (Renault Alliance-, Renault Medallion- ja Renault Premier) -merkeillä. Kun Chrysler osti AMC:n 1987, merkin käyttö loppui Yhdysvalloissa. Jeep-merkin käyttö jatkui kuten joidenkin Eagle-mallien, Chryslerin omistuksessa.

AMC oli 1970-luvulle tultaessa vaikeuksissa alentuneen myynnin ja työn laadun kanssa. Laadunvalvonnan puute ja jälleenmyyjien taso olivat myös ongelmia. AMC oli joutunut hyväksymään dealereikseen yrittäjiä, jotka eivät olleet kelvanneet kolmelle suurelle autonvalmistajalle. Takuukorjauksia laiminlyötiin ja joskus AMC:n omistajat osoittivat tyytymättömyytensä AMC:n myymälöiden edustalla. Pacer-mallin ongelmista huolimatta AMC:n autot olivat yleensä hyvin suunniteltuja, paljon sisätilaa ulkomittoihin nähden ja "keskiviikkoyksilöt" olivat melko luotettavia. Pääongelmia olivat valmistuksen huolimattomuus ja moottorien vanhanaikaisuus. [1]

Mallit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Mobilisti 3/2003, s. 56