AC Cars

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta AC)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee aihetta AC (autonvalmistaja), aiheesta Air Condition katso ilmastointi

AC Cars Group Ltd.
AC Logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia,
Tuotannon aloitus 1909
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä n. 100–200 kpl
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


AC on brittiläinen autovalmistaja ja yksi vanhimmista itsenäisistä automerkeistä Britanniassa. Yhtiö sijaitsee Weybridgessa, Surreyssa. AC aloitti vuonna 1901 Weller Brothers -nimellä. 1909 sen nimi vaihtui Autocarriers Ltd:ksi ja tällöin se alkoi myös käyttää AC logoa. 1911 yhtiö muutti Thames Dittonille, Surreyhin ja muuttui pikkuhiljaa varteenotettavaksi autovalmistajaksi. 1930 Hurlockin perhe osti yrityksen.

1953 yhtiö aloitti AC Ace -mallin valmistuksen. Autossa oli kevytrakenteinen kori ja Bristolin kuusisylinterinen moottori. Auto osallistui Le Mansiin 1957 ja 1958. Kun AC menitti mahdollisuuden käyttää Bristolin moottoria vuonna 1961, Carroll Shelby lähestyi sen omistajaa Charles Hurlockia tarkoituksenaan sijoittaa Fordin V8-moottori Ace-mallin koriin. Näin syntyi AC Cobra vuonna 1962. Cobra oli vaarallisen ylitehoinen roadster ja mallia syytetään yleisesti 70 mailin tuntinopeusrajoituksen ilmestymisestä Britannian moottoriteille.

Cobra myytiin Fordille vuonna 1965 ja alkuperäisen Cobran valmistus päättyi 1969. AC valmisti myös kolmepyöräistä alumiinikorista miniautoa.

AC yhtiö myytiin Fordille ja Autokraftille 1986 ja siitä tuli AC Car Group. Myöhemmin yhtiö myytiin uudelleen ja joutui selvitystilaan vuonna 1993. Selvitystilasta sen pelasti yhtiön johto ja nimi muuttui AC Car Group Ltd:ksi ja tuotanto jatkui. Myöhemmin tehdas myytiin ja ajettiin alas, kunnes avattiin jälleen uudelleen Frimleyssa 2001. Tästä eteenpäin tehtaan toiminta perustui korjauksiin, restaurointeihin ja MkII sekä MkIII 289 ja 427 FIA Roadsterin tuotantoon. Lokakuussa 2004 Frimleyn tehdas suljettiin ja se muutti Guildfordiin.

Vuonna 2005 AC Cars uudelleensijoitettiin Maltalle ja myös laajennuksia suunniteltiin. Ensimmäisen uuden auton kori valmistui toukokuussa 2005. Uusi yhtiö AC Cars Manufacturing (USA) on aloittamassa toimintaa Bridgeportissa (Connecticut) ensi vuonna.

Mallit[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.
Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian AC_Cars-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.